FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
  Słodkości!

Jakie słodycze lubicie najbardziej?
Czekolada
37%
 37%  [ 46 ]
Ciastka
12%
 12%  [ 15 ]
Cukierki
3%
 3%  [ 4 ]
Ciasta "domowe"
18%
 18%  [ 22 ]
Budyń lub kisiel
2%
 2%  [ 3 ]
Lody
26%
 26%  [ 32 ]
Głosowań: 70
Wszystkich Głosów: 122

Wersja do druku
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 09-09-2010, 15:00   Słodkości!

Właściwie nazwa tematu mówi wszystko: jakie są wasze ulubione słodycze? Wolicie czekoladę, ciastka, cukierki, a może klasyczne ciasta pieczone przez mamę, babcię albo samemu? Oczywiście nie może zabraknąć odwiecznego dylematu słodyczożercy: czekolada mleczna czy gorzka, ciastka kruche czy francuskie, cukierki mordoklejki, a może twarde landrynki, jabłecznik, babka czy makabrycznie słodki tort? Można też wymieniać ulubione firmy - zwykły Prince Polo wystarczy ci do szczęścia czy jesteś burżujem, który toleruje tylko belgijskie czekoladki? A może macie jakiś dziwny zwyczaj jedzenia słodkości, bo ja na przykład uwielbiam moczyć kruche ciastka w herbacie i wcinać takie rozmamłane (wsypuję też rodzynki do sernika :P). Pochwalcie się swoją słabością!

PS Fanatycy zdrowego żywienia, którzy na widok półki ze słodyczami odwracają z niesmakiem głowę, proszeni są o opuszczenie tematu. :P

PS 2 Do tego mała ankieta, żebyście mogli sobie poklikać. Można zaznaczyć maksymalnie dwie odpowiedzi (tak, wiem że tak mało to zbrodnia).

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-09-2010, 15:18   

Ten temat jest Słuszny, Jedyny, Prawdziwy i Szlachetny!

U mnie prym wiodą czekolada i lody. Czekolada musi być mleczna, gorzkiej nie trawię. Ulubionym dodatkiem są orzechy laskowe lub arachidowe, za to bakalii nie znoszę i to z pasją. Czekolada bąbelkowa to herezja, ale czasem, przyznaję, jestem heretyczką. A w ogóle to Nussbeisser FTW. Lody lubię praktycznie każde poza niektórymi owocowymi. Bakalie w lodach uznaję za wrogów publicznych i skazuję na wystrzelanie. Moje osobiste zboczenie lodowe jest takie, że lody w kubeczku lub miseczce czasami zostawiam na trochę, żeby się rozpuściły (pomagam im łyżeczką), a potem piję powstały lodowy koktajl.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Asthariel Płeć:Mężczyzna
Lis

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 09-09-2010, 15:23   

Czekolada tylko mleczna / toffi.
Moje ulubione lody to włoskie śmietankowe, z polewą toffi.
Z innych to uwielbiam draże kakaowe, i dowolne Pawełki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 09-09-2010, 15:23   

Czekolada, ciasta (koniecznie bez kawałków owoców), ciastka, lody. Ile tylko się da, kiedykolwiek.

Ostatnio odkryłem uroki babki marmurkowej i średnio raz na 3 dni kupuję nową, taka dobra jest.

Edit:
Z rzeczy wymienionych w ankiecie nie lubię tylko budyniu, głównie przez konsystencję.
I chciałbym złożyć zażalenie:
Cytat:
W tej sondzie maksymalną wartością oddanych głosów jest: 2, Ty zaznaczyłeś 6.

I nie przeszło :[

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-09-2010, 15:29   

Z ciast Sernik, który jest ponad wszystkie inne. Najwspanialsze z ciast, jakie mógł człowiek wymyślić. Lubię także bardzo szarlotkę, a i piernikiem nie pogardzę. Dwukrotne próby zrobienia samemu marchewkowego ciasta a'la IKa zakończyły się niestety porażkami.

Lubię też batoniki Prince Polo a także herbatniki zbożowe.
Powrót do góry
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 09-09-2010, 15:29   

Na pierwszym miejscu lądują u mnie ciasta/tka domowe! Zwłaszcza kruche ciasteczka maminej receptury, które mają tysiące wariacji: posypane cukrem pudrem, kakaowe, z czekoladą, lukrowane, z orzechami, cynamonowe, migdałowe... i tak dalej. Zawsze wychodzą! I można je jeść, jeść i jeść... Nie nudzą się. Oczywiście lubię też inne wypieki. Ostatnio w telewizji podłapałam niezły przepis na pudding bananowo-kajmakowy. Wyszedł dobry, choć za dużo dodałam z siostrą kajmaku. Ogólnie domowe wypieki to jest to! Mają smak i duszę. Zwłaszcza, że te z cukierni są coraz gorszej jakości >P Po ostatniej spożytej w kawiarni kremówce było mi okropnie niedobrze. No... i mam posernikową traumę: pół nocy przy sedesie z zatruciem pokarmowym...

A na drugim miejscu lokują się lody! Oj, ja to jestem lodożercą.... Nawet nie wiem, które lubię najbardziej: włoskie, gałkowe czy na patyku. Po prostu wszystkie są pyszne... no... oprócz truskawkowych. Takie lubię tylko w formie sorbetu.

Dziwnych zwyczajów nie przypominam sobie teraz... może później napiszę.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 09-09-2010, 15:31   

moshi_moshi napisał/a:
wsypuję też rodzynki do sernika :P

Nadziać na pal za kołnierz i karmić tylko rodzynkami czwartego gatunku!

Little Yōkai

Grupy:
Alijenoty
Lisia Federacja
PostWysłany: 09-09-2010, 15:32   

Jaki słodki temat. Bez słodyczy zdecydowanie życie byłoby smutniejsze.
U mnie po pierwsze - czekolada. Kiedyś tylko gorzka, teraz smakuje mi prawie każda (z wyjątkiem białej), ale najbardziej lubię truskawkową Wedla albo Milki. Mimo że one się od siebie różnią. Bo Wedla ma w środku taki mus, a Milka jakiś jogurt truskawkowy (ale i tak jest dobra).
Amarth napisał/a:
bakalii nie znoszę i to z pasją.
Jak możesz, dobre są xD

Po drugie - ciasta. Zwłaszcza te pieczone przez babcię. Rany, takiego ciasta drożdżowego jakie robi moja babcia nie jadłam jeszcze nigdzie. I ciasto z rabarbarem - o kfiik. Też je rzadko spotykam w cukierniach, a jest pyszne. I standardowo - szarlotka. Robiona przez mamę, ale zjem każdą (poza tym to jedyne ciasto jakie potrafię sama upiec^^) A tak, zawsze chętnie spróbuję jakiegoś nowego.

Piotrek Płeć:Mężczyzna
Nikt niezwykły

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 09-09-2010, 15:34   

Ciastka i lody :3 Jadam je najczęściej, najbardziej mi smakują. Oczywiście muszą być odpowiedniej jakości, bo są i niejadalne. Lody - czekoladowe, śmietankowe, waniliowe, oprócz truskawkowych, których nie cierpię. Raczej innych smakowych wynalazków nie próbuję.
Za cukierkami nie przepadam, czekoladę jadam raz na pół roku. Kiedyś mogłem wcinać masę batonów, teraz mi już tak nie podchodzą. Kisiel i budyń to nie moje klimaty, chociaż od biedy budyń czekoladowy zjem, średnio raz na dwa lata.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Tren Płeć:Kobieta
Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 09-09-2010, 15:40   

Przyznaję, że nie lubię za bardzo czekolady w tabliczkach. Nie to, że mi nie smakuje, po prostu nigdy nie mam na nią ochoty.

Najbardziej lubię chyba przeróżne ciastka: wafelki, herbatniki (rodzice od czasu do czasu kupują mi absolutnie mruczne herbatniki z czekoladą), biszkopty i tym podobne. I słodkie bułki! Czyli dobre i tanie zapełnienie brzucha.

Kocham ciasto, przy czym im mniej dodatków do ciasta tym lepiej. Najukochańszy jest sernik i przeróżne ciasta typu piaskowiec lub babka. Rodzynki uznaję za herezję. Owoce jeszcze przejdą. Nie znoszę nadmiaru cukru pudru - to odnosi się nie tylko do ciast, ale też do słodkich bułek.

Nie lubię konsystencji kisielu, ale uwielbiam budyń. Niestety nigdy nie jestem w stanie odpowiednio go osłodzić.

Uwielbiam lody, przy czym mam lekki odchył na tym punkcie, gdyż nie lubię jak mi się one roztopią, dlatego zawsze wcinam je dość szybko póki są zmrożone. I nienawidzę nadmiaru bitej śmietany. Trochę może być, ale na przykład dlatego nie mogę znieść zestawów lodowych w sklepie Grycana. Zawsze dodają tyle bitej śmietany, że w pewnym momencie aż mi się odbija od nadmiaru słodkości.

Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 09-09-2010, 15:44   

Tren napisał/a:
Rodzynki uznaję za herezję

/me bije brawa.
Precz z winogonami-zombie!

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 09-09-2010, 15:54   

GoNik napisał/a:
moshi_moshi napisał/a:
wsypuję też rodzynki do sernika :P

Nadziać na pal za kołnierz i karmić tylko rodzynkami czwartego gatunku!

I powoli polewać rozgrzanym lukrem.
Powrót do góry
Dżul Płeć:Kobieta
Człowiek Autodemolka

PostWysłany: 09-09-2010, 16:24   

Fuj, jak można wspominać o rodzynkach w tak pysznym temacie! Przez nie nauczyłam się robić sernik, gdyż jest to mój ulubiony deser, a babcia zawsze robiła go z rodzynkami. I to był mój pierwszy wyczyn kulinarny, choć pochwalę się, że nie ostatni.

Czekolada,tylko gdy mam doła, lody- zawsze i wszędzie, zima tofii, latem melonowe. Mogłabym się żywić tylko lodami, mniam. Albo, jejku, lody waniliowe z syropem klonowym, to dopiero wypas! Kisiel dobry w chłodne dni, ale nie przebije czekolady na gorąco, najlepiej białej. Uwielbiam cukierki toffi, Snickersy, a ostatnio zajadam się orzeszkami w miodzie. A właśnie- miodecek!^^ Plus galaretki, muffiny, no i brownie- byle było w nim jak nawięcej czekolady. W szkole- pyszne drożdżówki z serem, które, haha, też nie mają rodzynek.

Hmm, jak byłam mała, to zawsze identyfikowałam się z Ciasteczkowym Potworem z "Ulicy Sezamkowej"... I w sumie mi to nie przezło.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
5184977
fm Płeć:Mężczyzna
Okularnik

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-09-2010, 16:30   

Czekoladą nigdy nie pogardzę. Preferuję taką z całymi orzechami laskowymi, a najmniej lubię białą (zwykle są zbyt słodkie).

Z ciast domowych moim ulubionym jest królewiec, a potem porządnie zrobione szarlotki i makowce. Serniki (koniecznie z rodzynkami - dołączam do frakcji moshi) też jadam, ale w mniejszych ilościach, bo to ciężkie ciasto i jednak mniej się go mieści w moim zapasowym żołądku na słodycze.

seshiro Płeć:Kobieta

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 09-09-2010, 16:47   

Lubie praktycznie wszystko co jest słodkie (z wyjątkiem budyniu bo to z mleka), ale na pierwszym miejscu jest czekolada nadziewana (najlepiej wiśniowa z Wedla *mniam*). Może być też z orzechami albo mleczna. Za gorzką nie przepadam ale w razie w. i za nią się złapie.
Na drugim miejscu są cukierki mordoklejki: eklerki, krówki itp.

Strona 1 z 5 Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu