Ankieta do pracy magisterskiej |
Wersja do druku |
pusiek
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 29-03-2012, 06:40
|
|
|
Fajna ankieta, ale nie umiem odpowiedzieć na żadne pole do wypełnienia samodzielnie.
Jestem porażką jako fan... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 29-03-2012, 08:03
|
|
|
Przeklikane, średnio skonstruowane. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 29-03-2012, 08:22
|
|
|
Jedno pytanie nie daje mi spokoju: do jakiej literatury/filmu porównać można mangę/anime? To brzmi tak, jakby manga/anime nie były różnorodne i można je było porównać TYLKO do zachodniej komedii albo TYLKO do zachodniego kryminału, albo anime było podobne TYLKO do kreskówek dla dzieci itd. Na co ma dać odpowiedź to pytanie? I czy naprawdę uważasz, że całą twórczość mangową można porównać do jakiejś jednej odmiany gatunkowej literatury zachodniej? Dlaczego? |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 29-03-2012, 08:25
|
|
|
Tam można zaznaczyć więcej odpowiedzi, ale skoro akurat jest również komiks, to zaznaczyłem tylko komiks. >] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
|
Wysłany: 29-03-2012, 08:51
|
|
|
Właśnie to jest dziwne: mamy różne odmiany gatunkowe, które występują również w klasyfikacji mang, więc jeśli mamy mangę kryminał, to możemy ją porównać do literatury kryminalnej, trochę dziwne by było porównywanie jej do literatury fantastycznej, prawda? Więc tu mamy odpowiedniki. A komiks? Przecież komiks zachodni też może dzielić się na te odmiany jeszcze wewnętrznie. Poza tym to "porównanie" sugeruje, że zaznaczamy na podstawie podobieństw, zaznaczając więc komiks uważamy, że cały komiks zachodni jest podobny do całego komiksu japońskiego bardziej, niż cały komiks japoński do całej literatury fantastycznej, W TYM bardziej niż manga fantasy do literatury fantasy. Przy czym w jednym przypadku bierzemy pod uwagę formę, a w drugim odmianę gatunkową. To jest niespójne. Przynajmniej dla mnie >.> |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 29-03-2012, 08:57
|
|
|
No jest dziwne, stąd moja pierwsza opinia. Nie przejmuj się, nie Ty będziesz miała skrzywione wyniki. ;] |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 29-03-2012, 09:19
|
|
|
Miejmy nadzieję, że dziewczyna się nie przestraszy, jak jej ankieta zostanie rozebrana na czynniki pierwsze. Powinna być przygotowana na to, że to tutaj standardowa praktyka ;) |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
pusiek
|
Wysłany: 29-03-2012, 10:38
|
|
|
Bardzo się cieszę na takie rozbieranie :) To moje pierwsze badania naukowe i bardzo chętnie przyjmę sugestie co mogłam zrobić lepiej. Pytanie o porównanie do kultury zachodniej było akurat pomysłem promotorki i nie specjalnie miałam jak go uniknąć... |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 29-03-2012, 11:14
|
|
|
Promotorka zaproponowała je w takiej właśnie formie? Odpowiedzi będą trudniejsze do interpretacji niż samo pytanie. Jak już chodzi o budowanie konkretnej ankiety, to lepiej się zgłosić po poradę do instytutu czy katedry marketingu na jakiejś dobrej uczelni. ;] |
|
|
|
|
|
pusiek
|
Wysłany: 29-03-2012, 11:18
|
|
|
I pytania i forma było pomysłem promotorki |
|
|
|
|
|
Cepelia
|
Wysłany: 29-03-2012, 18:01
|
|
|
Współczuję, jeśli promotorka nachalnie narzuca metodologię.
Trochę mi zeszło na tą ankietę. Może się czepiam, ale chyba od jakiegoś czasu nie używa się w metryczce ankiety wyrażenia "samotny/a"? |
|
|
|
|
|
pusiek
|
Wysłany: 29-03-2012, 18:22
|
|
|
To też pomysł promotorki. Pierwotnie miało być tylko pytanie czy jest się w związki o odpowiedź T/N
Promotorka idealna nie jest, ale najlepsza z dla mnie dostępnych ;) |
|
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 29-03-2012, 21:15
|
|
|
Wypełniłam. Po przeczytaniu wątpliwości Meru, zastanowiłam się i wiedziałam jak odpowiedzieć na pytanie o porównanie. ;p Za to uderzyło mnie pytanie trzecie: "W jaki sposób zetknął się Pan/Pani z mangą?". Biorąc pod uwagę odpowiedzi, powinno ono brzmieć "W jaki sposób styka się Pan/Pani z mangą?". Forma przeszła sugeruje pytanie o początki zainteresowania mangą, o pierwszy kontakt, a odpowiedzi typu "Jestem fanem" (wyssałam to z mlekiem matki? ;p) albo "Sporadycznie czytam" nie bardzo tu pasują. |
|
|
|