Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Multiświat - pytania ogólne. |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 09-09-2010, 22:25
|
|
|
Nie zwracajcie uwagi na Sm00ka - Saovine nigdy nie pisała na naszym forum, to raz.
Dwa - nie ma jednego ucieleśnienia Śmierci, konstrukcja Multi to całkowicie wyklucza. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 09-09-2010, 23:11
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Dwa - nie ma jednego ucieleśnienia Śmierci, konstrukcja Multi to całkowicie wyklucza. |
Czyli jest wiele sposobów, aby umrzeć. Jakże logiczne. Przynajmniej wiem, że NPC Loka zajmuje się tylko duszami herosów, bogów..... mitologii greckiej. Chyba z tego wynika całe stare zamieszanie. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 09-09-2010, 23:21
|
|
|
Cytat: | Czyli jest wiele sposobów, aby umrzeć. |
Nie - czyli w każdym składowym wszechświecie załatwiają to na własny sposób, własnymi sprawdzonymi metodami i za pośrednictwem miejscowych instytucji. Nie ma natomiast żadnych idei, uosobień czy antropomorficznych personifikacji które byłyby uniwersalne dla całego Multiświata (który, że zacytuję Konstytucję, łączy w całość tylko i wyłącznie możliwość komunikacji). |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-09-2010, 07:12
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Nie zwracajcie uwagi na Sm00ka - Saovine nigdy nie pisała na naszym forum, to raz.
Dwa - nie ma jednego ucieleśnienia Śmierci, konstrukcja Multi to całkowicie wyklucza. |
Zabawopsuj ==
Niemniej, czyż ja tego właśnie nie napisałem w swoim poście?
Cytat: | Cytat:
Czyli jest wiele sposobów, aby umrzeć.
Nie - czyli w każdym składowym wszechświecie załatwiają to na własny sposób, własnymi sprawdzonymi metodami i za pośrednictwem miejscowych instytucji. Nie ma natomiast żadnych idei, uosobień czy antropomorficznych personifikacji które byłyby uniwersalne dla całego Multiświata (który, że zacytuję Konstytucję, łączy w całość tylko i wyłącznie możliwość komunikacji). |
Moja interpretacja zawsze zakładała rozwiązanie fabularne - dawniej, w cywilizowanych czasach....wróć.
Umieranie to ustanie procesów życiowych. Reszta to tak zwane mięsko. Fabularne.
ps muszę coś na tą sklerozę brać. To, albo schizofrenia w końcu mnie dopadła. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 10-09-2010, 08:49
|
|
|
A czy w Multiświecie 2.0 jest spersonifikowana śmierć, bo coś tam pamiętam, że jest to Multiświat odseperowany od tego, którym większość luda działa. |
Even for a little while
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 10-09-2010, 12:43
|
|
|
Sm00k napisał/a: | Moja interpretacja zawsze zakładała rozwiązanie fabularne |
Twoja interpretacja zakłada, że ktoś dałby Ci taką władzę do ręki;p. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 11-09-2010, 01:17
|
|
|
Pozwolę sobie zadać pytanie z innej beczki - na jaki okres czasu powierzono Ysenowi funkcję moderatora Multiświata? Pytam, ponieważ wedle wcześniejszych wyjaśnień Seriki były to działanie okresowe, dlatego też domniemam, że zamknięte jest w jakiś ramach czasowych (tudzież zadaniowych).
Nie ma to w zasadzie większego wpływu na rozgrywkę, ale nikt w końcu nie mówił, że pytać można jedynie o kwestie ważkie ;p |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 11-09-2010, 09:00
|
|
|
Ysen jest kompetetną osoba na to stanowisko, ale czy było jakieś głosowanie, lub powiadomienie innych osób, które mogłyby być przypadkiem zainterysowane?. Nie mówię o sobie. |
Even for a little while
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 11-09-2010, 09:16
|
|
|
Niespecjalnie wiem dlaczego martwisz się o wewnętrzny tryb działania moderacji. Tak czy inaczej chciałbym prostą odpowiedź, a nie dyskusję, więc może tych zbędnych wątków nie wyciągajmy. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 11-09-2010, 09:59
|
|
|
Widzisz na każdym normalnym forum jest powiadomienie, że jest poszukiwany moderator na ten, a tamten dział. A tu wszystko dzieje się za kulisami. Zwykła Polska mentalność i naprawdę ona mi się nie podoba.
Inna sprawa dotyczy portret komentarze. Nie powiem fajna pożywka, ale czy przypadkiem sprawy tego typu nie powinny być wyjaśniane kanałami pw, a nie poprzez temat. Serika tak robiła. Moderator powinien stać na straży porządku, a nie pastwić się nad użytkownikami. Od tego są inni użytkownicy[krwawa jatka komentarze]:).
Następna rzecz za dużo jest komentarzy do tamtego i owego nie odnoszące się do questów. Czy one sa potrzebne, aż tak bardzo, aby wydzielać je osobno. Nie lepiej korzystać z tematu Multiświat Ogólnie w celu wyjaśnienia nieścisłości, albo komentarze przykleić obok swoich odpowiedników. Dałoby większą przejrzystość w Multiświecie. Powoli robi się burdel i nie widać questów, które są sercem Multiświata.
Forumowa Mafia(komentarze) z dwóch pierwszych edycji powinna być w zabawach i wysłane tamże, bo nie ma żadnego związku z Multiświatem. Najlepiej je zamknąć. Trzecia edycja jest już bardziej fabularna, więc za bardzo nic nie mam. Nie wiem czy są potrzebne komentarze do tego tematu, bo nie wystarczy powiadomić w tym przypadku Velga o nieobecności na pw, lub gg.
Dalej jaki związek ma ten temat z Multiświatem. Nie odnosi się do żadnego questu, ani ugrupowania. Czy przypadkiem nie powinien być gdzieindziej. Do teraz nie rozumiem wysłanie tego tematu do Multiświata.
http://forum.tanuki.pl/tematy21/6092.htm
Od pół roku nie jest zamknięty quest Forgotten Realms. Z tego co widziałem cała brygada siedzi w Hogwarcie, lub gdzieś indziej. Chyba najwyższy czas go zamknąć. Gdybym był bardzo nie miły wparowałbym tam za jednym zamachem i wszystko rozwalił dla hecy, ponieważ nie zamknięty quest.
Suma sumarum po tej za dużej rozpisce moja wiara w kompetencję Ysena spada, bo facet wydawał się odpowiednią osobą na stanowisku, a tu nagromadzenie tychże moich lamentów. Żle osądzam ludzi. |
Even for a little while
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 11-09-2010, 10:42
|
|
|
To nie tak.
Ysen jest modem porządkowym, to znaczy miał poprzesuwać parę tematów tu i ówdzie. NIE ma uprawnień do moderowania dyskusji i nie zauważyłam, żeby to robił. A mnie przez ostatnich kilka dni nie było, bo siedziałam na bezinterneciu. Lepiej? :)
Odpowiedź na pytanie Costly'ego - właściwie to zadanie zostało wykonane, więc "do jakiś czas temu". Nie zdejmowaliśmy uprawnień z powodów czysto praktycznych - przy kolejnych większych porządkach mogę znowu zagonić go do roboty i nie trzeba będzie w tym celu tyrpać administracji :P
Questy są niezamknięte tam, gdzie ludzie się wciąż łudzą, że jeszcze w nich coś napiszą - quest, w którym siedzimy w Hogwarcie jest tego bardzo dobrym przykładem. No przecież nie mogę go zamknąć, jak obiecałam solennie pewnemu rudemu paskudowi, że mu na posta odpowiem ;) To oczywiście nie znaczy, że można tam wpaść i zrobić burdel, dokładnie tak samo, jak nie można do dowolnego innego questa, którego właściciel sobie tego nie życzy (znaczy - można, po uzgodnieniu, dokładnie to robi SM00k). Z podobnych powodów nie zamykam martwych questów MACu - zakłądam, że jeśli uznacie, że są martwe na amen, to dacie znać, a jeślki nie, to zapytam o to przy najbliższych większych porządkach.
Co do Forgotten Realms - z tego co pamiętam ktoś miał napisać podsumowanie i czekałam na wyraźny sygnał, że questa należy zamknąć, bo nikomu już się nie chce. Nie widzę specjalnej tragedii w tym, że wisi otwarty - będę robić większe porządki, to poleci.
Co do mafii - to jest powód, dla którego dwie pierwsze edycje siedzą sobie w temacie z komentarzami, prawda? Nie wydaje mi się, żeby tam specjalnie przeszkadzały. A trzecia jest fabularna i moim zdaniem jak najbardziej na miejscu.
Co do komentarzy - nie ma mechanizmu pozwalającego na dowolne grupowanie tematów. I tak sporo tematów jest przyklejonych, przyklejacie jeszcze w dodatku komentarzy sprawiłoby, że dopiero wtedy nic by nie było widać. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 11-09-2010, 11:14
|
|
|
Caladan napisał/a: | Inna sprawa dotyczy portret komentarze. Nie powiem fajna pożywka, ale czy przypadkiem sprawy tego typu nie powinny być wyjaśniane kanałami pw, a nie poprzez temat. Serika tak robiła. Moderator powinien stać na straży porządku, a nie pastwić się nad użytkownikami. Od tego są inni użytkownicy |
Ale co każe Ci myśleć, że ja do Repliego piszę z pozycji moderatora, a nie zwykłego użytkownika? Z punktu widzenia Moderacji nie robi nic złego, więc nikt się go nie czepia (tzn. Serika się go nie czepia, bo Multi to jej działka). Z punktu widzenia użytkownika natomiast jego portret jest... Frapujący, powiedzmy. Gdyby Repli coś naruszył dyskusja nie ciągnęłaby się przez kilka stron, tylko była krótka i treściwa (a moderujący odwoływałby się raczej do Konstytucji, nie Boga). |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 11-09-2010, 11:51
|
|
|
Zaczniemy od końca
Cytat: | Co do komentarzy - nie ma mechanizmu pozwalającego na dowolne grupowanie tematów. I tak sporo tematów jest przyklejonych, przyklejacie jeszcze w dodatku komentarzy sprawiłoby, że dopiero wtedy nic by nie było widać. |
Bo wyskoczyła decentralizacja tematów przyklejonych . Pomysł dobry, ale czy nie byłoby lepiej zrobić osobny mini dział dla komentarzy. Może więcej klikania, ale główny dział byłby uporządkowany. Jeszcze lepiej walnąć urocze komentarze z przyklejonych tematów do Ogólnego, a resztę do działu komentarzy. Obecny stan wygląda nie satysfakcjonujaco w porównaniu momentu gdy wróciłem rok temu. Za nadto zdecentralizowano multiświat w poziomie. Już moim zdaniem teraz jest więcej komentarzy niż samej treści w głównym dziale. Tylko czekam na geniusza, który zrobi konstytucja komentarze.
Widzę, że wszystko odnosi do "Wielkich Porządków" Kiedy one nastapią i będzie porządek tak, że nie będzie potrzebny osoba od sprzątania. Tenże porządek trwa od jak długo. Bo naprawdę obecnie nie widzę za dużych efektów. Forumowa Mafia 2 pierwsze edycje, czy Ku pokojowi powszechnemu po flejmów wygaszeniu za bardzo nie pasują do Multi. Może ja odnosze takie wrażenie. |
Even for a little while
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-09-2010, 12:29
|
|
|
Caladan napisał/a: | Widzisz na każdym normalnym forum jest powiadomienie, że jest poszukiwany moderator na ten, a tamten dział. A tu wszystko dzieje się za kulisami. Zwykła Polska mentalność i naprawdę ona mi się nie podoba.
| To nie jest normalne forum. Tu nie panuje demokracja. Nikt nigdy nie twierdził iż panować będzie. Dotyczy to zwłaszcza Multiświata, w mniejszym stopniu reszty forum*.
Jeśli to się nie podoba komuś, nikt tu nikogo siłą nie trzyma - podstawą jest zabawa. Dobra zabawa dla wszystkich.
Coby nie było że piszę tekst sponsorowany - nie lubię moderacji, która stosuje własne, arbitralne zasady. Mam jednak pewien wgląd w wewnętrzne machinacje wyższych instancji - i doprawdy, ciężko mi dopatrzeć się "niesprawiedliwości", będącej w sprzeczności z Regulaminem**.
No, chyba że ktoś się bardzo, bardzo stara
* i pokażcie mi społeczność internetową, która tak nie funkcjonuje.
** i nie. Po tych latach nadal z regulaminem się nie zapoznałem. A jakoś nie zostałem zeżarty przez władze... |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 11-09-2010, 13:13
|
|
|
Caladan napisał/a: | Widzisz na każdym normalnym forum jest powiadomienie, że jest poszukiwany moderator na ten, a tamten dział. | ...to bywamy na innych forach najwyraźniej. Moderatorów się nie poszukuje. Moderatorów się wybiera - i to najlepiej po bardzo starannym zastanowieniu. Ostatecznie, moderacja to nie reprezentanci niewinnych i uciśnionych forumowiczów, ale trybiki w Aparacie Opresji (TM).
Dodatkowo, dawno temu doszliśmy do wniosku, że osoby które najgłośniej proponują się na stanowisko moderatora najczęściej się do piastowania tego stanowiska nie nadają.
Cytat: | Już moim zdaniem teraz jest więcej komentarzy niż samej treści w głównym dziale. Tylko czekam na geniusza, który zrobi konstytucja komentarze.
| Przewaga komentarzy nad treścią wynika z tego, że w obecnej chwili pod względem fabularnym multiświat jest w zastoju - poza mafią praktycznie brak aktywnych i żywych questów (ot, od czasu do czasu ktoś coś gdzieś napisze).
Skoro już o Mafii mówimy - faktycznie, jest to gra, więc teoretycznie mogłaby się znajdować w podforum z grami, ale z drugiej strony jej fabularna forma czyni ją tematem idealnie pasującym do Multi. Potraktuj ją jak quest wydzielony, z wewnętrznymi zasadami.
Co do konstytucji komentarzy - myślę, że ta ogólnoforumowa w zupełności wystarczy. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|