"Informatyk" LOL |
Wersja do druku |
heh
Gość
|
Wysłany: 16-03-2006, 21:19 "Informatyk" LOL
|
|
|
Najlepsze są te "informatyk" w dziale Redakcja u ludzi z rocznika 85 i młodszych. Ludzie, aby się tak tytułować to wypada być już po studiach informatycznych xD |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 16-03-2006, 21:33
|
|
|
A finał olimpiady informatycznej nie wystarczy? :) |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-03-2006, 21:49
|
|
|
Gość napisał/a: | Najlepsze są te "informatyk" w dziale Redakcja u ludzi z rocznika 85 i młodszych. Ludzie, aby się tak tytułować to wypada być już po studiach informatycznych xD |
Ludziu, żeby tak się tytułować wystarczy udowodnić że jest się na tym polu kompententnym. W kilku post-państwowych firmach które restrukturyzowałem zaczynałem od zwolnienia w diabły "Informatyków" po studiach którzy uczyli się na Odrach, a o PC wiedzieli że takie istnieją i twierdzili, że służą głównie do układania pasjansów... Albo "Inżynierów" Dyrektorów Technicznych, którzy usiłowali mi wmówić że te obrabiarki sterowane cyfrowo to spisek kapitalistów na robotnicze posady, bo pan Władzio potrafi równie dobrze...
Praktykowany przez ciebie drogi gościu, i tobie podobnych "Kult Bumagi" zasługuje co najwyżej na pożałowanie... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 17-03-2006, 06:37
|
|
|
O tak, MI się zdarzyło POPRAWIAĆ pana, co to studia skończył i mu się sporo rzeczy zdawało XD Więc chyba coś jest nie tak? ^^" |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 17-03-2006, 12:05
|
|
|
A o hackerach i geekach, którzy swą wiedzę informatyczną zdobywają "na własną rękę" słyszał ktoś? :) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-03-2006, 12:24
|
|
|
Nie mówiąc już o moim Informatyku, który dwa dni dłubał w komputerze, bo dźwięku nie miał... A o tym, że w windowsie, na pasku jest ikona pozwalająca go dowolnie regulować nie wiedział (dżwięk był po prostu maksymalnie ściszony). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 18-03-2006, 15:24
|
|
|
heh... znam takich informatyków co w szkole uczą a nie umieją prostego prgoramu napisać w Delphi, nie mówiąc już o obsłudze PHP. niektórym się wydaje że jak ktoś nie ma papierka to nic nie umie a papierek gwarantuje wiedzę i kompetencje |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 18-03-2006, 16:00
|
|
|
Akurat nieumiejętność napisania programu w Delphi albo PHP o niczym nie musi świadczyć, chyba że dana osoba z racji wykonywanej pracy powinna to umieć. To tylko dwa z wielu języków w których można pisać. Zamiast Delphi można używać np. C# lub C++, PHP mozna zastąpić ASP lub JSP. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 18-03-2006, 17:10
|
|
|
Ja wolę Pythona i Perla ;) |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-03-2006, 22:04
|
|
|
Przecież używany język to tylko drobny szczegół. Powszechnie używane języki są do siebie tak podobne, że wystarczy znać dwa - jakiś statycznie i jakiś dynamicznie typowany - żeby znać je wszystkie. Nauczenie się nowego to kwestia paru godzin przy podręczniku i przykładach.
Kompetencji nie mierzy się w znanych technologiach. Technologie są ulotne i ciągle się zmieniają. A istota informatyki wciąż ta sama... |
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 19-03-2006, 12:47
|
|
|
ja PHP i Delphi dałem jako przykład |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 19-03-2006, 13:27
|
|
|
Gdzieś czytałem, że jakoby PHP miałby być następcą Perla... Ale nie wydaje mi się. PHP służy do skryptów GCI (cośtam ze stronami internetowymi o ile mi wiadomo), a Perla można zastosować praktycznie do wszystkiego... |
|
|
|
|
|
Pejt3r
001001001101011
|
Wysłany: 19-03-2006, 21:13
|
|
|
Lol, jaka ciekawa dyskusja ^.^
Informatyka jest teraz bardzo szeroką dziedziną , nazwanie kogoś informatykiem zupełnie nic nie mówi, np. czy grafik komputerowy to informatyk ? pewnie większość powie, że tak i się nie pomli, niektórzy, że nie i też się nie pomylą.
Nezumi napisał/a: | nie umieją prostego prgoramu napisać w Delphi, nie mówiąc już o obsłudze PHP |
Ja też nie potrafie, ale co to za problem tydzień poświęcić, czy choćby manuala do łapy wziąść i napisać w tym program ? To jest tylko język, wystarczy znać słowa. |
_________________ sagashimono wa nan desu ka
mitsukenikui mono desu ka
KABAN no naka mo tsukue no naka mo
sagashita keredo mitsukaranai no ni |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-03-2006, 21:34
|
|
|
Niestety, w języku polskim znaczenie słowa "informatyka" - przynajmniej to powszechnie przyjmowane - jest mało konkretne; do jednego worka wrzuca się serwisowanie komputerów, obsługę różnego rodzaju programów, tworzenie oprogramowania, zarządzanie sieciami i inne. Zaś w angielskim istnieje taki fajny podział na "information technology" i "computer science". Co istotne, do "computer science" nawet nie jest potrzebny komputer, wystarczy kartka papieru.
Pejt3r napisał/a: | Ja też nie potrafie, ale co to za problem tydzień poświęcić, czy choćby manuala do łapy wziąść i napisać w tym program ? To jest tylko język, wystarczy znać słowa. |
I właśnie tu jest sedno sprawy. Żeby być dobrym informatykiem, nie wystarczy znać jakiś język czy dwa; trzeba jeszcze wiedzieć, co pisać. Programy pisane przez pseudoinformatyków łatwo poznać - są skomplikowane ponad potrzebę, brzydkie, nieczytelne i absurdalnie nieefektywne.
korsarz napisał/a: | Gdzieś czytałem, że jakoby PHP miałby być następcą Perla... Ale nie wydaje mi się. PHP służy do skryptów GCI (cośtam ze stronami internetowymi o ile mi wiadomo), a Perla można zastosować praktycznie do wszystkiego... |
PHP jako taki też obecnie da się zastosować do wszystkiego - istnieje goły, oddzielony od serwera WWW interpreter PHP oraz biblioteki pozwalające na przykład na budowanie graficznych interfejsów użytkownika. Tylko po co? Do takich zastosowań istnieje wiele lepszych języków. Języki powinny być tylko narzędziem, a nie obiektem kultu.
A PHP ma z CGI obecnie niewiele wspólnego. CGI - Common Gateway Interface - jest protokołem komunikacji serwera HTTP z zewnętrznymi aplikacjami. Używano go właśnie do tworzenia stron dynamicznych. CGI wymaga jednak dużego narzutu - z każdym zapytaniem tworzony jest nowy proces aplikacji obsługującej - przez co w praktyce zaniknął i został zastąpiony przez rozwiązania zintegrowane z serwerem HTTP (jak wspomniany PHP) bądź niezależne serwery aplikacyjne (serwlety Javy, ASP.NET, ZOPE). Da się używać PHP poprzez CGI, ale praktycznie nikt tego nie robi. |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
|
|
|
|