Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Handel w MMORPG |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-01-2008, 13:21 Handel w MMORPG
|
|
|
Dziś popełniłem kolejny, tragiczny w skutkach błąd w pracy: pokazałem szefowi aukcje Orka za 400 zł, by udowodnić mu, że kupowanie złotego konta w grze za 5 dolców to jeszcze nie jest szczyt głupoty. W efekcie mam napisać kolejny tekts.
Powiedzcie mi kilka rzeczy:
1) Czy zetknęliście się z takim handlem?
2) Jak wygkląda taki handel? Czym, gdzie i jak się handluje? Jakie ceny to osiąga? Ile trzeba na to pracować (jeśli wiecie)?
3) Czy to legalne z punktu widzenia gry?
4) Czy znacie przypadki oszustw lub nadużyć związanych z tego typu działalnością? Albo jakiegoś rodzaju "urban legends"? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 03-01-2008, 14:27
|
|
|
Teukros napisał/a: | Po bliższe informacje uderz do Xenipha, jest dobrze zorientowany w tej dziedzinie. |
Czuję się pominięty ;_;
A co do handlu.
Jest to zjawisko bardzo powszechne w MMORPGach, zarówno tych za abonamentem, jak i kontem premium/cash shopem.
Handel można podzielić na parę rodzajów:
a) handel postaciami, zwykle na aukcjach internetowych
b) handel walutą/przedmiotami z gry za prawdziwe pieniądze
c) usługę levelowania postaci
Typy a) i b) są niezgodne z EULA, czyli licencją gry, według której przedmioty i wszystko w świecie gry należy do jej twórców. Jeśli chodzi o obchodzenie licencji w celu wystawienia tych przedmiotów na aukcję, ludzie zwykle piszą, że płaci się nie za postać/przedmioty, tylko czas, jaki spędzili na zdobywaniu ich.
Jeśli zaś chodzi o b) i c), to zajmują się tym w lwiej części firmy, zatrudniające zwykle chińczyków (pracują oni w specjalnie do tego przystosowanych magazynach). Linków nie będę podawał, bo usługa jest niezgodna z prawem, zresztą nie ma sensu robić im reklamy. Wspomniane firmy obsługują WoWa, Lineage 2, Final Fantasy XI, Everquesta 2 itp. Przez większość graczy darzone są nienawiścią z powodu niszczenia ekonomii i kampienia przez gil/goldsellerów pojawiających się rzadko potworów, w celu sprzedania tego, co z nich wypada. Twórcy MMO walczą z tymi firmami, ale sprawa nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać, chociaż tutaj szczegółów nie znam. Stosowane są oczywiście metody doraźne, takie jak regularne banowanie kont goldsellerów, czy też różne zabezpieczenia w grze przeciwko temu. Grą, która chyba najbardziej cierpi przez ten proceder jest Lineage 2.
Ciekawie podeszło do problemu Sony Online Entertaiment - stworzyli oni Evequest 2 Station Exchange. Jest to po prostu legalny serwis aukcyjny, gdzie można bezpiecznie handlować walutą/przedmiotami/postaciami z gry. Opinie graczy na temat tego kroku były różne.
Inna bajka to Guild Wars, które jest co prawda ORPG, a nie MMORPG, ale jest tam od jakiegoś czasu usługa pozwalająca wykupić wszystkie skille postaci za prawdziwe pieniądze. Nie ma to jednak z handlem między graczami nic wspólnego.
Co do ciekawostek a propos takiego handlu:
- Konta Tibii warte paręset złotych
- Konta na pirackie serwery Lineage 2 warte więcej niż konta z serwerów oryginalnych
- Night Elf Rogue z o ile dobrze pamiętam jakimś ultra-rare mieczem sprzedany za najwięcej w historii WoWa i zbanowany w ciągu 24h (dawno to było i nie mam linków żadnych)
Ogólnie rzecz biorąc gracze w większości nie pochwalają handlu kasą/itemami, uznając to za nieuczciwe, chociaż jest też całkiem spora grupa takich, którzy twierdzą, że szkoda im czasu na grind i wolą po prostu przeznaczyć kasę na to, żeby od razu zdobyć przedmioty/poziom.
A ile trzeba pracować? Cóż, na walutę z gry zwykle długo. Jeśli zaś chodzi o rzadkie przedmioty, to tu wszystko zależy od szczęścia gracza. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-01-2008, 15:35
|
|
|
Zeg - 400 dolcow? Ha!
http://news.softpedia.com/news/World-of-Warcraft-Character-Sold-for-9-700-66043.shtml
Swoja droga, gracz ktory to kupil zostal po paru godzinach zamrozony i grozil, ze pozwie Blizzard do sadu.
Generalnie gry dziela sie na 2 grupy: takich, ktorzy mroza i takich, ktore pozwalaja. MMO zaliczaja sie do tych, ktore mroza, bo to powaznie wplywa na gospodarke gry. Xen/Keii moga pewnie powiedziec wiecej, bo ja znam sytuacje tylko z Eve. Tam jest mozliwe przekazanie postaci z konta na konto (i o ile mi wiadomo zaplacenie za nia kasa z gry), oraz kupienie za prawdziwe pieniadze kasy z gry (kupujesz "kod abonamentowy" za prawdziwa kase i mozesz sprzedac go w grze za kase). Nie mozna natomiast "wyprowadzac" kasy z systemu, czyli oddawac (lacznie z kasa z gry) za prawdziwe pieniadze. |
Ostatnio zmieniony przez Keii dnia 03-01-2008, 15:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 03-01-2008, 15:37
|
|
|
O, właśnie o tego Rogue'a mi chodziło :) |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 03-01-2008, 15:49
|
|
|
Warto też dodać, że "prywatne" (czyt. pirackie) serwery TEŻ nie pochwalają takiego procederu. Bo 1. nieuczciwe wobec innych graczy 2. zaburza gospodarkę w grze |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 03-01-2008, 16:01
|
|
|
Skoro już mówimy o handlu, przypominam o słynnym przypadku "seksu za latającego wierzchowca" z WoW-a (http://epicslut.ytmnd.com/) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 03-01-2008, 16:18
|
|
|
Mai, między graczami i owszem nie pochwalają - ale swego czasu na mmorpg.pl było głośno odnośnie jednego z większych serwerów UO, gdzie gracze za "dotacje" dostawali rzadkie przedmioty. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-01-2008, 16:21
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | "seksu za latającego wierzchowca" |
Hm... ale tak na moje oko to to nie narusza EULA........ chyba....... |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 03-01-2008, 16:56
|
|
|
Cytat: | Jeśli zaś chodzi o b) i c), to zajmują się tym w lwiej części firmy, zatrudniające zwykle chińczyków (pracują oni w specjalnie do tego przystosowanych magazynach). |
.__. Dość... Absurdalna wizja. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 03-01-2008, 21:04
|
|
|
Bianca napisał/a: | Bezimienny napisał/a: | "seksu za latającego wierzchowca" |
Hm... ale tak na moje oko to to nie narusza EULA........ chyba....... |
Fakt, to akurat nie narusza - Blizzard pewnie tego nawet nie przewidział. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|