Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Beath of fire IV i Grandia II |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-09-2003, 14:00 Beath of fire IV i Grandia II
|
|
|
Znow jestem w przekletym przezludzi i bogow miescie Lublin. W tutejszym empiku oczy me ujrzaly dwie ciekawe gierki z gatunku jRPG:
Breath of fire IV (wersja pecetowska - nie wiedzialem, ze w ogule taka jest) i Grandia II.
Czy ktos w nie gral? Czy sa fajne? Czy warto je kupic? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-09-2003, 14:10
|
|
|
Breath of Fire IV - mój młodszy zrobił mi z tej gry miły prezent. Fabuła - jak zwykle w tej serii - kapitalna, natomiast grafika nie przypadła mi do gustu. Tło 3D i postacie 2d to nie to, co tygryski lubią najbardziej (ja tam wolę typ 'wczesny Final Fantasy' ^_^). Gra tnie się w niektórych momentach, zwłaszcza, jeśli masz słabszego kompa (do animacji niektórych scen użyto efektów 3d - są super, ale kilka razy jest ich za dużo na raz i się tną). Krótko mówiąc; jeśli podobały ci się poprzednie części - kup. Jeśli nie jesteś pewny - pograj we wcześniejsze, polubisz - kupisz, nie polubisz - odpuść. Ja jestem maniakiem tej serii, więc jak mi gra wpadła w łapki, byłam wniebowzięta, ale przypuszczam, ze w innym wypadku nie wydawałabym tylu pieniędzy ( i tak nie wydałam, młodszy mi kupił ^_^).
A - i jeszcze jedno. Przy scenkach z głównym przeciwnikiem obśliniałam ekran :>~~. Ale to raczej do pań ^__^ |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 16-09-2003, 20:28
|
|
|
Obie wersje są konwersjami... co niestety widać. :( Ale nie samą grafiką człowiek (tudzież smok, Mazoku, czy coś w tym guście) żyje. Obie gierki mają fabułę pokręconą i ciekawą i wszystkie inne pozytywne cechy japońskich RPG. Zagrać warto, pod warunkiem, że nie zwracamy uwagi na grafikę i jakość konwersji...
W sumie jest i tak lepiej niż w przypadku Finala 7 na kompa- z tym to była jazda! Zwiechy przy WorldMap i grach sytuacyjnych, błędy przy renderingach, nagłe "wyskoki" (do Windowsa ;P)... |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 17-09-2003, 06:34
|
|
|
Tia, mi siódmy Final chodził w żaluzje... ^^" Pasek gry, pasek czerni, pasek gry... i tak na zmianę... (ale chodził ^_^) |
|
|
|
|
Dąbi
|
Wysłany: 17-09-2003, 09:16
|
|
|
Cytat: | Znow jestem w przekletym przezludzi i bogow miescie Lublin. W tutejszym empiku oczy me ujrzaly dwie ciekawe gierki z gatunku jRPG:
|
Normalnie Zeg troszkę przesadziłęś :> Tak tu o moim mieście urodzin mówić gdzie sie wychowałem i żyję do tej pory. :) Nie jest jeszcze tak tragicznie |
_________________ Ludzie i narody będą działać racjonalnie, kiedy wyczerpią wszystkie inne możliwości. ^^ |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-09-2003, 16:53 Re: Beath of fire IV i Grandia II
|
|
|
zegarmistrz-dyslektyk napisał/a: | Znow jestem w przekletym przezludzi i bogow miescie Lublin. W tutejszym empiku oczy me ujrzaly dwie ciekawe gierki z gatunku jRPG:
Breath of fire IV (wersja pecetowska - nie wiedzialem, ze w ogule taka jest) i Grandia II.
Czy ktos w nie gral? Czy sa fajne? Czy warto je kupic? |
Na poczatku wakacji stanalem przed dokladnie tym samym problemem :D, Tylko miejsce inne bylo.
Wybralem Grandie ( i MGS2, ale to szczegol :)) Nie zawiodlem sie. Pelen trojwymiar, chodzi na nie najmocniejszym sprzecie, fajny sys walki ( ach te biegajace sdczki :D), Millenia :D |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 17-09-2003, 21:15
|
|
|
Cytat: | Znow jestem w przekletym przezludzi i bogow miescie Lublin. |
Przeklęta przez ludzi i bogów to jest Nowa Ruda. Nawet tam prąd nie dociera, a średnia IQ moich rówieśników i rówieśniczek wynosi jakieś 15, bo wszystkich myślących wywiało na studia dzienne i zostały tylko takie dziwaczne wyjątki jak ja :( (wersja hurraoptymistyczna).
Co do gier, to kupiłem Breath of Fire 4 (zobaczyłem w Empiku we Wrocku) i nie zawiodłem się. Trzyma poziom BoF1 i BoF2. Grafika owszem, mogłaby być lepsza, ale nie narzekam, wszak liczy się grywalność, a tę miały nawet pierwsze Final Fantasy na NES-a (tak wiem, mam fioła na punkcie JRPG ;P). Polecam, serię tę stawiam zaraz za FF-ami.
Cytat: | W sumie jest i tak lepiej niż w przypadku Finala 7 na kompa- z tym to była jazda! Zwiechy przy WorldMap i grach sytuacyjnych, błędy przy renderingach, nagłe "wyskoki" (do Windowsa ;P)...
|
Ja akurat grałem w FF7 na epsxe i żadnych problemów nie dostrzegłem. Wniosek, grać na emulatorze :P. Chociaż FF8 miałem pod peceta i nie sprawiał kłopotów. No i polecam FF9 ^^. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 18-09-2003, 07:39
|
|
|
Dobra, chyba tez nabede sobie te gierki. Ale najpierw pewnie bede musial sobie kupic don komputer, bo na mioim starym pewnie nie pojda.
A co do grafiki: ludzie, czy wy oceniacie gry tylko po niej? Ja, osoba, ktora nalogowo gra w Prehistoryka (wszystkiego najlepszego mojej ulubionej gierce z okazji 10 urodzin) nie przejmuje sie czyms tak trywialnym... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 18-09-2003, 12:09
|
|
|
To nie tak, że grafika jest brzydka i dlatego gra mi się nie podoba... Gra jest świetna.
Ja po prostu wolę japońskie RPGi w wersji 2D. NIE CIERPIĘ grafiki trójwymiarowej ^_^ Z tego powodu bardziej podobał mi się rysunek w BoFII. |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
|
Wysłany: 18-09-2003, 12:25
|
|
|
Prehistoryk? *blink blink* zajefajna gierka!
Kiedyś się w nią grało :D
Ale też jak grać to wolałam 2D chyba, że wyścigi STAR WARS albo LEGO RACERS :D |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 18-09-2003, 12:34
|
|
|
Dziwnym trafem tez nie lubie gier z grafom 3D. Jakos zawsze wolalem kolorowe, niekiedy niemal kreskowkowe sprity niz kanciaste manekiny... To jednak prawdopodobnie wynik mojego anachronizmu i patologicznego zagrywania sie w gierki na Amidze. |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 18-09-2003, 14:52
|
|
|
Ja też ogólnie lubię gry z grafiką 2D, czy to nowe, czy starocie. Ale to pewnie dlatego, że namiętnie zagrywałem się w nie na Atarynce (rodzice sprezentowali ją na gwiazdkę 88, czyli niedługo minie 15 lat od dostania pierwszego kompa ^^'), a później na Amidze. W sumie zanim zacząłem zamęczać świat moimi wypocinami, byłem graczem, namiętnie czytałem komiksy, oglądałem kreskówki i filmy sf (co nie oznacza, że nie tworzyłem, pierwszy z moich światów powstawał właśnie w tamtym okresie). Do dziś mam na dysku emulator amigi i atarynki, oraz kilka płyt zapełnionych gierkami z tamtych czasów. No i jeszcze trochę TS-ów, SS-ów (w tym pierwszy numer ^^) i Gamblerów. |
|
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
|
Wysłany: 19-09-2003, 17:47
|
|
|
Grandia II jest świetna.
Tak pokręconej fabuły dawno nie widziałem.^^ |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-10-2003, 20:53
|
|
|
Taa, zwlaszcza miecz >) Bo glowny zly byl dla mnie wiadomy >D od pierwszego spotkania. Intuicja.
Fabula, fabula, gre kupilem tylko ze wzgledu na Skrzydla Valmara >) |
|
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
|
Wysłany: 11-10-2003, 21:47
|
|
|
Hm... Ciekaw jestem, czy podczas tych pytań, który ci zadają, gdy chcesz otrzymać boską moc, można coś schrzanić?
Skrzydła Valmara? Fakt, niczego sobie.^^ I ten charakterek.^^ |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|