Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dungeons and Dragons 4th Edition |
Wersja do druku |
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-06-2008, 20:45 Dungeons and Dragons 4th Edition
|
|
|
Niewiedzieć czemu umknęło mi to...
Najsłynniejszy system erpegie dorobił się czwartej edycji. Nowe DnD pozostaje dla mnie w tej chwili tajemnicą od strony mechanicznej, lecz graficznie prezentuje się, jak to sie drzewiej określało, miodnie. Próbki grafik są dostępne na stronie, jak również na Deviancie.
Odmeldowuje się, by przekopywać się przez materiały oficjalne.. |
|
|
|
|
|
radgers
Merill J. Fernando
|
Wysłany: 07-06-2008, 20:54
|
|
|
Dzisiaj w paru miastach w Polsce można było z okazji Światowego Dnia gry w D&D kupić podręczniki do 4 edycji po obniżonej cenie (dokładna lista owych mieścin znajduje się tu. Zazdroszczę szczęśliwcom którym się to udało :P Co do dokładniejszych informacji to polecałbym za to jedno z podforów (prawie jak potworów) Poltergeista. No i oczywiście stronę Wizards of the Coast. |
_________________ Duk said (czy coś takiego) - spróbuj i Ty xD |
|
|
|
|
Arioch
|
Wysłany: 07-06-2008, 21:22
|
|
|
- Spoiler: pokaż / ukryj
- (\__/)
(='.'=) Do skasowania.
(")_(") |
Ostatnio zmieniony przez Arioch dnia 10-01-2011, 00:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Amnezjusz
Pan Patafian
|
Wysłany: 07-06-2008, 23:03
|
|
|
Mechanika na razie w ogóle mnie nie interesuje. Czekam na 16 sierpnia i wydanie podstawki do Forgottenów, kiedy będę mógł ocenić całość zmian które dotkną Faerun (Toril się znaczy). A jak na razie jestem co do tego sceptycznie nastawiony. Zmiany zmianami - przejście na każdą kolejną edycję powodowało w FR zmiany, ale to co szykuje się teraz to nie zmiany to po prostu gigazmiany (w dużym stopniu spowodowane dostosowywaniem settingu do nowej mechaniki) - redukcja panteonu (bóstwa to jeden z moich ulubionych faeruńskich aspektów), zniszczenie połowy ciekawych ziem, pozbycie się masy ikonicznych postaci, całkowita zmiana systemu magii (zniszczenie Splotu), przeskok o 100 lat do przodu itepe... Zmiany jak widać są duże i byłbym w stanie jeszcze w jakiś sposób je zaakceptować (chyba byłbym xP) gdyby nie zostały wprowadzone prawie za jednym zamachem - na pewno z mniejszym oburzeniem spotkałoby posunięcie powolnego wprowadzania powyższych zmian jak i powolny rozwój timeline'a (sprzeciw i niezrozumienie na pewno by się pojawiły, ale nie w takim stopniu jak obecnie)...
Co by jednak nie mówić, żeby sprawiedliwie ocenić FR 4ed należy jeszcze poczekać i po 16 sierpnia (podstawkę i Player's Guide zamówię na pewno) wydać werdykt i może pomyśleć nad kupnem i zapoznaniem się z PHB i innymi core bookami.
Ciekawe co z Greyhawkiem wymyślą... |
_________________ Moim zdaniem... cement jest o wiele... bardziej interesujący... niż to się ludziom wydaje. - RJ Patafian. |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-06-2008, 08:23
|
|
|
Amnezjuszu, ciekawe rzeczy zaprawdę prawisz... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-06-2008, 10:56
|
|
|
Cytat: | a). To nie jest gra fabularna.
b). To nie jest D&D. |
Przepraszam, że wypowiedź będzie mało treściwa, ale cały czas nie mam Windowsa na komputerze i z netu korzystam tylko dzięki zaklęciom.
Arioch: masz świętą racje. W pełni się z tobą zgadzam. Opinię uzasadnię, gdy już będę miał net. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|