O kondycji polskiego rynku RPG |
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-07-2014, 11:25
|
|
|
Sorry Grisz, ale skąd byś chciał wziąć nowe systemy RPG? Nie siedzę już w grach fabularnych tak jak kiedyś, ale o ile mnie pamięć nie myli w ciągu ostatnich 12 miesiecy w Polsce nie wyszedł ani jeden podręcznik do RPG.
MOŻE, ale tylko pod warumkiem, że JEŻELI CD Project zdecyduje się wydać Dungeons and Dragons 5 ed coś się zmieni. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-07-2014, 12:31
|
|
|
Owszem, ale przecież pełno tego w necie. Właśnie tu bym widział rolę magazynu - przekopać się przez te wszystkie systemy dostępne w sieci i zaproponować czytelnikom lepsze i bardziej udane z nich. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 24-07-2014, 13:51
|
|
|
Substytut protezy – kilka słów o sesjach online - no to widzę, że chyba się z nowym M&Mem nie polubię. Nawiasem mówiąc napisałem o tym w komciach, ciekawe czy mi zaaprobują ;-) |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 24-07-2014, 16:17
|
|
|
Oho, kolejny przypadek jeżdżenia po sesjach online. Trzeba by kiedyś zrobić większego flejma w ich obronie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-07-2014, 17:00
|
|
|
Chociaż sam online nie grałem, to właściwie nie rozumiem problemu - choć patrząc na spis treści można dojść do wniosku, że pismo stawia na oldschool i w następnym numerze dostaniemy nowe profesje do Kryształów Czasu. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-07-2014, 18:33
|
|
|
No niestety. Widać dwa odwieczne problemy polskiego fandomu RPG:
- publicyści traktują gry wydane przed 15 laty jako nowości
- i używają archiwalnych numerów Magii i Miecza jako głównej inspiracji.
Widzę też pewien dysonans: z jednej strony pismo publikuje tekst pod tytułem "Miłe złego początki: poradnik początkującego gracza" a z drugiej "Dobrze wyglądamy i gramy po 40-tce: to nie takie łatwe…". To dla kogo ono jest? Początkujących graczy po 40-tce? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-07-2014, 18:59
|
|
|
Cytat: | - publicyści traktują gry wydane przed 15 laty jako nowości |
Ale z tego spisu treści właściwie nie wynika, o jakich systemach chcą pisać - o ile chcą pisać o jakichkolwiek, bo może postanowili przekwalifikować się na rzeczy czysto almanachowe?
Cytat: | Widzę też pewien dysonans: z jednej strony pismo publikuje tekst pod tytułem "Miłe złego początki: poradnik początkującego gracza" a z drugiej "Dobrze wyglądamy i gramy po 40-tce: to nie takie łatwe…". To dla kogo ono jest? Początkujących graczy po 40-tce? |
Nope, to raczej dowód, że całość ma być i dla nooba i dla oldfaga. Pytanie, co z tymi po środku? |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-07-2014, 16:48
|
|
|
W chwili obecnej mój komentarz nadal nie został zmoderowany. Żaden inny też nie, bo nic pod artykułem nie ma. Biorąc pod uwagę pytanie "co o tym sądzicie" na końcu artykułu, zakrawa to na kpinę - nie wróżę im skutecznego powrotu. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 31-07-2014, 08:25
|
|
|
Bo i cała dyskusja toczyła się na FB, gdzie odpowiadali regularnie, nie zdziwiłbym się, gdybyś po prostu był jedynym, który napisał komcia na stronie, a nie na fanpejdżu. Akurat o sesje online nie pytałem, bo się na tym nie znam, ale namnożenie tekstów o LAPRach tłumaczyli tym, że to rzekomo bardzo popularne na konwentach fantastów.
Moim zdaniem prawda jest taka, że firma, z którą współpracują, swoje RPGi mocno promuje właśnie przez konwentowe LARPy i stąd taki, a nie inny wybór tematyki. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 27-09-2014, 11:44
|
|
|
Niestety, poinformowano, że nowa Magia i Miecz dostępna będzie tylko za pośrednictwem internetu, bez opcji kupienia w empikach. Tym samym straciłem zainteresowanie. |
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 28-09-2014, 09:36
|
|
|
Urawa napisał/a: | Niestety, poinformowano, że nowa Magia i Miecz dostępna będzie tylko za pośrednictwem internetu, bez opcji kupienia w empikach. Tym samym straciłem zainteresowanie. |
Ołsom, wysyłają zagranicę! >D |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 28-09-2014, 11:44
|
|
|
Urawa napisał/a: | Niestety, poinformowano, że nowa Magia i Miecz dostępna będzie tylko za pośrednictwem internetu, bez opcji kupienia w empikach. Tym samym straciłem zainteresowanie. |
... ale co to za problem? |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 28-09-2014, 12:10
|
|
|
Biorąc po uwagę, że Empik traktuje swych wydawców niczym evil overlord swe miniony to nawet trudno mi się dziwić, że ktoś nie chce się w to bawić. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 28-09-2014, 14:06
|
|
|
Morg napisał/a: | Urawa napisał/a: | Niestety, poinformowano, że nowa Magia i Miecz dostępna będzie tylko za pośrednictwem internetu, bez opcji kupienia w empikach. Tym samym straciłem zainteresowanie. |
... ale co to za problem? |
To, że podnosi z automatu koszt o dobre 50-70% (cena przelewu + cena wysyłki). |
|
|
|
|
|
|