Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Anime RPG |
Wersja do druku |
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-10-2010, 02:17 Anime RPG
|
|
|
Nie raz i nie dwa wielu z nas pewnie marzyło by móc pograć sobie w realiach ulubionego anime. Zawsze pojawia się jednak problem z tym jaki dobrać do niej system - o ile rzecz jasna nie ma sensu osadzać anime w świecie gry, o tyle mechanika jakaś jest potrzebna i zamiast męczyć się z wymyślaniem własnej, wygodniej jest użyć którejś już gotowej. Zainspirowany tematem o tym jak wyglądaliby bohaterowie Slayers w świecie Exalted, pomyślałem, że można by podyskutować jakie systemy nadają się do adaptacji jakiego anime. Obecnie eksperymentuję z Savage Worlds, które kładzie nacisk na prostotę i szybką akcję, myślę, że może się nadać do anime z dużą ilością walki, myślę, że może się nadać do sesji w światach shonenowych, ale nie wiem czy pasowałoby do RPG w anime o wielkich robotach. Ma ktoś może pomysł jaki system nadałby się dobrze do sesji Super Robot? |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 22-10-2010, 09:07
|
|
|
Ciekawie by to mogło wyglądać w Call of Cthulu. Mechy kierowane przez grzybki z Yuggoth vs stworzone na szybko, ciągle poprawiane w oparciu o technologię wroga, maszyny ludzi. Osadzenie akcji w latach 30 miałoby ten dodatkowy smaczek, że można by wprowadzić Hitlerowców i Sowietów z ichnimi mechami (a taki Grendizer czy Mazinger brzmią przecież dość niemiecko).
Jeśli chodzi o mechanikę wielkich robotów, to powstał podręcznik generalny, wydany jako suplement do "BESM", zatytułowany "Big Robots, Cool Starships" |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Arioch
|
Wysłany: 22-10-2010, 12:22
|
|
|
- Spoiler: pokaż / ukryj
- (\__/)
(='.'=) Do skasowania.
(")_(") |
Ostatnio zmieniony przez Arioch dnia 10-01-2011, 02:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 22-10-2010, 18:50
|
|
|
Urawa napisał/a: | Ciekawie by to mogło wyglądać w Call of Cthulu. Mechy kierowane przez grzybki z Yuggoth vs stworzone na szybko, ciągle poprawiane w oparciu o technologię wroga, maszyny ludzi. | Masz na myśli Cthulhutech? Myślę, że by tu lepiej pasował. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-10-2010, 18:54
|
|
|
Cytat: | Ma ktoś może pomysł jaki system nadałby się dobrze do sesji Super Robot? |
Exalted. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-10-2010, 19:22
|
|
|
Full thrust ma "moda" do anime. Jeśli wolisz coś bardziej w reliach udających rzeczywistość. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 22-10-2010, 20:03
|
|
|
BESM, ale nie jestem pewien, czy to jeszcze jest na rynku. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Morion
|
Wysłany: 13-01-2011, 13:30
|
|
|
Polecam klanarchie, mechanika jest prosta, plastyczna, łatwo pozmieniać na warunki danego anime, lun klasyczny K10 z Świata Mroku. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|