Firewall |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 02-09-2006, 09:26 Firewall
|
|
|
W życiu wielu uzytkowników pieca przychodzi czas na refleksje typu "ten program jednak nie jest taki fajny, trzeba by go zmienić na inny". Zwykle towarzyszy mu proste pytanie - na jaki? I tu właśnie moje zapytanie - jaką zaporę byście polecali?
Osobiście od długiego czasu używam Zone Alarm'a i denerwuje mnie tylko jedno - zżera sporo zasobów i Winzgroza strasznie długo startuje. Dobrze by było więc znaleźć coś równie prostego i funkcjonalnego, a jednocześnie bardziej oszczędnego ^^. Rozmyślam nad Outpostem i Kerio, ale może są jakieś inne dobre i fajne ogniościanki? |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-09-2006, 09:32
|
|
|
4 MB ramu to jest dużo? O_o
/me by na Twoi miejscu został przy ZA :P |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 02-09-2006, 09:38
|
|
|
Może źle się wyraziłem - głównie mnie boli strasznie długi start Windy. No bo jest to lekkim przegięciem, jak w międzyczasie zdążę odwiedzić kibel albo zrobić sobie śniadanie, ne? :> |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-09-2006, 09:39
|
|
|
Może reinstall w takim razie? :P
Też tak miałem na komputerze, gdzie system jest zainstalowany od ponad 1.5 roku, a z kolei na laptopie o podobnej specyfikacji, ze "świeżym" systemem wszystko odpala się od razu ;)
Edit: Lub też użyj Tune Up Utilities, żeby:
a) zoptymalizować system
b) naprawić błędy
c) ręcznie wyłączyć procesy, które włączają się przy starcie systemu
Pomaga :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 02-09-2006, 09:44
|
|
|
Format właśnie dzisiaj będzie, dlatego pytam o alternatywy :P. A tego TUT będę musiał spróbować. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 02-09-2006, 10:05
|
|
|
Zapomnij o Kerio.
Totalnie porąbane, morduje torrenty, żre pamięć, zapchane bugami. Horror. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 02-09-2006, 18:45
|
|
|
Ludzie polecają jeszcze Outpost Firewall. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 16-09-2006, 13:57
|
|
|
Może trochę późno - ja używam Sygete firewalla - używam już chyba 2 lata i nie mam żadnych problemów. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
V@M VampirE
On KateOS Linux
|
Wysłany: 20-10-2006, 03:43
|
|
|
Ja jadę na totalnym odmieńcu, a mianowicie "Smoothwall" jest to linux przerobiny na firewall. Jak się ma stary nieporzebny komp z min. P100 i 64MB ramu to tylko 2 karty sieciowe i ma się profesionalny sprzętowy firewall. U mnie na stancji działa taki i nikt nawt nie myśli o firewallach. Trzy kompy jadą bez firewall-ów i nic się nie dzieje. A co do rad w sprawie programowych firewall-ów to z daleka od Kerio, to tragedia lepiej ZA. A na linuxie to ustawić sobie iptables, jak ktoś nowy w linuxie to firestarter ratuje. Ja jadę na smooth-u bo zabezpieczam jeszcze 2 kompy kumpli na stancji. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 21-10-2006, 11:51
|
|
|
Ja uzywalam Kerio... i to bardzo dlugo.... ale trzeba wiedziec jak go poustawiac ;) - bo inaczej "morduje torrenty i zre pamiec" - dobrze ustawiona i dobra wersja jest najlepszym zabezpieczeniem... PS: moj "stary" Tata byl informatykiem... podpowiem, ze nie ma programu ktory by cie uchronil jesli ktos wie co robi... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
KYUZO
ronin
|
Wysłany: 24-10-2006, 10:40
|
|
|
Jeśli chodzi o firewall to polecam Sygate Personal Firewall. Mam go już dobre pare latek i nie narzekam. Całkiem łatwy w obsłudze, mało zajmuje pamięci, nie robi problemów z sieciami p2p no i oczywiście ładnie blokuje co trzeba:) |
|
|
Zennos
|
Wysłany: 04-11-2006, 17:39
|
|
|
suma sumarum,z tych firewall'ow,ktore uzywalem to najlepszym chyba byl zonealarm
no i ewentualnie kerio,aczkolwiek po miesiacu stwierdzilem,ze ekchm taki interes i zainstalowalem sobie porzadnego antyvira a mianowicie nod32 i od ok 2lat nic nie zlapalem:] |
|
|
|
|
|
|