Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Problem z monitorem LCD - smuży |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 16-09-2007, 20:08 Problem z monitorem LCD - smuży
|
|
|
Mam monitor LCD Samsunga, stosunkowo nowy (jeszcze na gwarancji). Dzisiaj zauważyłam, że ciemniejsze elementy obrazu "smużą się" na nim w prawą stronę (jeżeli na ekranie znajduje się na przykład czarny tekst na białym tle, to za tekstem lecą aż do krawędzi monitora jasnoszare linie). Wcześniej nic takiego nie zauważyłam (nie wykluczam, że mogłam nie zwrócić uwagi, ale są dość widoczne ^^').
Komuś się kiedyś coś takiego zdarzyło? Powinnam wyłączyć i poczekać, aż "ostygnie" (dzisiaj był włączony cały dzień), a jak nie pomoże wziąć pod pachę i zanieść do serwisu? Czy po prostu to normalne, a ja nagle zauważyłam i panikuję? ^^' |
|
|
Negatyv
|
Wysłany: 17-09-2007, 17:43
|
|
|
Nie, takie cos na pewno nie jest normalne. Radzę iść z tym do serwisu, dopóki monitor jest jeszcze na gwarancji, mój kolega miał podobny problem, i po bodajże dwóch miechach monitor po prostu zdechł. Także lepiej się tym zająć. ^^ |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 17-09-2007, 17:58 Re: Problem z monitorem?
|
|
|
Serika napisał/a: | Powinnam wyłączyć i poczekać, aż "ostygnie" (dzisiaj był włączony cały dzień), a jak nie pomoże wziąć pod pachę i zanieść do serwisu? |
Radzę zacząć od tego drugiego. Szybko. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 06-09-2009, 12:36
|
|
|
To ja może sobie temat odświeżę... nie zaniosłam do serwisu, bo nie mam na wymianę zapasowego, a monitor wprawdzie działa nadal, ale smuży coraz bardziej. Chyba właśnie skończyła mi się cierpliwość i dojrzałam do kupna nowego (a ten się naprawi, jeśli się da i może robić za telewizor, na taką funkcję).
Popatrzyłam na monitory, matryce, różne inne parametry i uznałam, że chyba lepiej będzie, jeśli po prostu zapytam: co w tej chwili warto brać? Interesuje mnie 19-20 cali, nie jestem pewna, czy panoramiczny, z jak najlepszym stosunkiem jakość/cena. Serik jak to Serik nie pływa w gotówce i 700-800 złotych to absolutny maks, ile może wydać (optimum jest gdzieś około 600). Pytanie jest głównie o firmę i pi razy oko parametry. |
|
|
Piotrek
Nikt niezwykły
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-09-2009, 13:59
|
|
|
za tę kwotę nie dostaniesz nic lepszego niż matryca TN - czyli ogólnie mówiąc wsio ryba...
za te 700zł dostaniesz już Samsunga/IIyamę/Benq 22", 2ms. Kontrast/kąty widzenia jak największe/najszersze, chociaż te drugie w wypadku TN są w specyfikacjach przekłamywane. Wystrzegaj się monitorów z powłoką szklaną matrycy, trochę światła padającego na szkło i robi się tragedia.
Wątpię czy jest teraz sens brać coś innego niż panoramę, chociaż proporcje ekranu to osobisty wybór.
a tutaj taka ciekawostka: http://www.youtube.com/watch?v=I-Bpciih5iI
porównanie matrycy E-IPS vs TN. |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-09-2009, 09:58
|
|
|
Mam wersję "V" tego monitora, polecam ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 10-09-2009, 11:09
|
|
|
Dzięki :) Zamówiony mam LG, model trochę gorszy, ale też o ładnych parametrach, mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|