Ukradzione gigabajty |
Wersja do druku |
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-07-2008, 15:29 Ukradzione gigabajty
|
|
|
Otóż mam pewien problem. Od niedawna bawię się nowym kompem i zauważyłem dość dziwną anomalię.
Otóż właściwości dysku C informują mnie, że mam 55,4 GB zajęte, 96,1 wolne i całkowitą pojemność 151 GB. Tylko, że jak zaznaczam wszystkie pliki na całym dysku, łącznie z windowsem, to podlicza się 29,3 GB. Windows zajmuje sam z siebie bodajże 8 czy 9.
Czy ktoś wie, co się stało z 26 gigabajtami miejsca? Zaznaczam, że nie ubywa ono w jakiś magiczny sposób, jego po prostu zwyczajnie nie ma i nie wiem, gdzie poszło... Fakt, że i tak zostało mi sporo miejsca, ale wolałbym wiedzieć, co się stało z 26 giga
(mam jeszcze traumę po poprzednim dysku, na którym to by była połowa pojemności >.<) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-07-2008, 15:42
|
|
|
U mnie ich nie ma:)
Zaznacz by pokazał ukryte pliki.
Sprawdź pliki tymczasowe(jeśli oglądasz dużo na veoh czy youtube albo słuchasz muzyki, a pamięć czyści się rzadko mogła zająć kilka giga). |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 03-07-2008, 16:25
|
|
|
stawiałbym na ukryte lub niedostępne pliki (system nie zlicza wielkości plików których nie widać, lub plików w katalogach z zabronionym dostępem). Do takich niedostępnych katalogów zalicza się niektóre katalogi systemowe (zwłaszcza System Volume Information). W szczególności bruździć mogą znajdujące się w tym ostatnim katalogu punkty przywracania systemu. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Mortimern
widzisz emo to zabij
|
Wysłany: 04-07-2008, 08:39
|
|
|
Po pierwsze czy ty instalowałes system czy kto inny ??
Po drugie zapusć defragmentacje i sprawdź dyski w windowsowymy pogrami narzedziowym ajk to nie pomoże to sprawdź czymś bradziej zawansowanym no Victorią. Bo to wcale nie musza być ukryte pliki. Mi windows i program files po roku bez formata puchnie odpowiednio do 3 gb i 5 gb plus 3 tego co windows nie zlicza wiec 26 to ciut dużo.
PS sprawdź jeszcze ile % dysku zajmuje ci kosz |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 06-07-2008, 00:01
|
|
|
Ukryte pliki, plik wymiany, indeksowanie dysku (zwłaszcza bolesne jak masz dużo małych plików), lub wszystko na raz :) |
_________________ Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..? |
|
|
|
|
DiamondBack
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-07-2008, 11:33
|
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, faktycznie za 4 giga były odpowiedzialne ukryte pliki (damn, a myślałem, że wcześniej włączałem ich pokazywanie) Natomiast pozostałe 21 to była chyba ofiara dla tego na dole, bo dokładnie po 6 dniach i 6 godzinach po odpaleniu kompa ni stąd ni zowąd pojawiło mi się na dysku z powrotem moje utracone 21 giga... I zabijcie mnie, nie mam pojęcia jak to się stało. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
|