Errory |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-01-2012, 06:00 Errory
|
|
|
Był kiedyś temat o random errorach, ale nigdzie go nie widzę.
Jakoś od wczoraj co jakiś czas słyszę dźwięk oznaczający odpięcie urządzenia od USB, tak kilkanaście razy pod rząd. Słychać go nawet wtedy, gdy absolutnie nic nie jest podpięte do żadnego gniazda USB. Co to może oznaczać i jak bardzo powinienem się bać? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 04-01-2012, 16:11
|
|
|
Miałem coś podobnego, przy czym zamiast dźwięku od USB miałem coś co bliżej określić mogę jedynie jako "pikanie" (w pełni fachowo...). Pojawiało się gdy nie ruszałem myszką przez około 2 minuty. Było o tyle denerwujące, że eliminowało słuchanie muzyki. Skanowanie antywirem nic nie dało i w końcu poprzez panel sterowania wyczaiłem ten dźwięk i go po prostu wyłączyłem. Aczkolwiek problem chyba istnieje nadal, tylko go nie słychać. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 04-01-2012, 18:21
|
|
|
Loko napisał/a: | Aczkolwiek problem chyba istnieje nadal, tylko go nie słychać. |
To tylko Windows, jeżeli jeszcze się od tego nie zawalił, to dalej nic mu nie będzie. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-02-2012, 15:19
|
|
|
Dobra, tym razem coś poważniejszego.
Od wczoraj co jakiś czas powtarza się przypadek, głównie podczas oglądania odcinka anime, że ekran robi się czarny, nie licząc okazjonalnych migających białych pasków, a dźwięk najpierw przycina, a potem wraca do normy. Nijak nie wiem jak to poprawić, nie pomaga nawet reset kompa - gdy włączam go od razu ekran pozostaje czarny, dopiero gdy odczekam z uruchomieniem dobry kwadrans komputer się uruchamia normalnie.
Ktoś ma pomysł co się dzieje i jak temu zaradzić? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 26-02-2012, 15:44
|
|
|
Grzeje Ci się laptop, rozkręć go i odkurz. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 26-02-2012, 18:05
|
|
|
Dość prawdopodobne. W zależności od tego jak wyglądał ten remont u ciebie, możliwe też że do środka dostało się trochę więcej pyłu niż powinno - ja mój stacjonarny po remoncie musiałem kompletnie odkurzyć. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 26-02-2012, 18:20
|
|
|
Zawsze możesz zainstalować program do pomiaru temperatury, na przykład Speedfan i zobaczyć co się dzieje pod obciążeniem. Na kurz czasem pomaga dmuchnięcie sprężonym powietrzem we wlot powietrza, zwłaszcza jeżeli miałbyś tego lapka na gwarancji. |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 26-02-2012, 19:30
|
|
|
Potwór Latacz napisał/a: | Zawsze możesz zainstalować program do pomiaru temperatury, na przykład Speedfan i zobaczyć co się dzieje pod obciążeniem. Na kurz czasem pomaga dmuchnięcie sprężonym powietrzem we wlot powietrza, zwłaszcza jeżeli miałbyś tego lapka na gwarancji. |
Przy wyłączonym komputerze oczywiście. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-02-2012, 20:54
|
|
|
Inna alternatywa jaka mi się kojarzy, to ómierający konwerter (tak to się chyba nazywa). Wymiana jakieś 3 stówy.
Jeżeli komp "działa" i tylko ekran jest czarny (nie ma zwisu - możesz to sprawdzić np. pingając siebie z innego kompa albo uruchamiając sobie batch raz na minutę appendujący timestamp do pliku, i sprawdzając czy będą zapisy po blackscreenie) to niemal na mur beton konwerter.
A wtedy... http://www.centrumnaprawlaptopow.pl/ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 26-02-2012, 21:26
|
|
|
Objawem uszkodzenia inwertera jest padnięte podświetlenie, ale obraz powinien się wyświetlać (coś tam zawsze pod światło widać). No i raczej nie ma to wpływu zwieszanie się dźwięku. |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-02-2012, 07:19
|
|
|
Grzanie byłoby bardziej prawdopodobne, gdyby komputer po prostu się wyłączał, bo chyba większość nowszego sprzętu ma takie zabezpieczenia przed przegrzewaniem na płycie głównej. Chociaż z drugiej strony wyczyścić nie zawadzi. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 27-02-2012, 07:49
|
|
|
Keii napisał/a: | Grzanie byłoby bardziej prawdopodobne, gdyby komputer po prostu się wyłączał, |
Przykładowo mój się wyłączył jak się przepalił. Podobne objawy zaczęły masowo występować później, bo strzelił RAM na grafice i pewnie parę innych pierdół - w razie nawet średniego obciążenia komputer zaczął się przywieszać, dźwięk się zapętlał, obraz ginął lub zmieniał się w pionowe paski*. Pomagał reset albo zdrowe, precyzyjne pieprznięcie go z kolana (mierzyłem dokładnie w procesor graficzny). No i dopóki nie nauczyłem się obsługiwać nowej duszy mojego laptopa, to nie miałem przyspieszenia sprzętowego. :D
* - to nie były paski więzienne, miałem legalnego wyndowza |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
|