Lila dorwala Tutorial Kolorowania w Photoshopie |
Wersja do druku |
Goodcat
Misuzu Fan
|
Wysłany: 03-05-2008, 22:36
|
|
|
POdpisuje się do prośby koleżanki z góry!
Jest taki problem!
Mam zeskanowany szkic ołówkowy na kompie!
Gdy próbuje poprawić linie w photoshopie, to wychodzą takie krzywe nieregularne linie jak w paint.
Poszukuje tutorialu, który by pokazał, jak prawidłowo poprawić linie szkicu, bo tak samo jak koleżanka z góry chciałbym swoje prace wypełniać kolorem na komputerze.
Linki z tutorialami podane wcześniej nie działają :( |
|
|
Iscariote
samozwańczy fantasta
|
Wysłany: 03-05-2008, 23:07
|
|
|
Ja czytałem, że skan powinien być megaduży w jak najlepszej rozdzielczości. A potem już tylko odpowiedni pędzel, tablet i rysujemy... aczkolwiek znawcą nie jestem i sam dopiero zaczynam zabawę w te klocki. |
_________________ http://dragcave.ath.cx/image/bE4j.gif <- pomóż smoczkowi
Mój Blog
Movie Club |
|
|
|
|
Goodcat
Misuzu Fan
|
Wysłany: 04-05-2008, 18:42
|
|
|
Iscariote napisał/a: | ...A potem już tylko odpowiedni pędzel, tablet i rysujemy.... |
Widziałem na youtubie jak koleś poprawiał kontury za pomocą narzędzia "Pen".
Jedyne tutoriale wykorzystujące to narzędzie były o budowaniu różnorakich kształtów!
Wie może ktoś jak sie poprawia kontury tym narzedziem? |
|
|
Light
|
Wysłany: 05-05-2008, 01:40
|
|
|
Co do lineartu to ja robie tak :)
1. Zaznaczam warstwę z obrazkiem
2. CRTL+U - calkowicie zmniejszam saturation, light wedle uznania (zazwyczaj trochę na +)
3. Filtry > Poster Edges
-Edge tickness = 0
-Edge intensity = 10
-Posterization = 6
A jesli chodzi o kolorowanie to metod jest wiele, polecam ci poexperymentowac robiąc tutoriale i probujac realizowac swoje pomysly przy pomocy metod z tutków oraz swoich. Grunt to dobrze poznac srodowisko pracy, narzedzia, etc. Z czasem wszystko bedzie przychodzic ci latwiej ;]
http://youtube.com/watch?v=cYcpNhQnMsQ&feature=related
Rozmowa sprzed paru lat ze znajomym profesjonalnym grafikiem:
-Jak mam poprawic XYZ??
-Pracuj, pracuj, pracuj.
Nikt ci lepszej rady nie da, powodzenia. |
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
zefie
|
Wysłany: 18-08-2008, 11:13
|
|
|
[hoho, pierwszy post]
mam problem. otóż coś się przestawiło w opcjach PS, i kiedy koloruję - 2 kolory nachodzą na siebie ciemniejąc.
Mam utworzone 3 warstwy, z czego jedna jest Tłem. 2 pozostałe ustawione są na tryb mnożenie. nie jest to zmiana tylko w jednym dokumencie PS, bo dla upewnienia otwierałam inny dokument .PSD i sytuacja się powtarzała.
Mam wrażenie, że to kwestia wciśnięcia jednego guziczka >_< |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 18-08-2008, 12:04
|
|
|
Sprawdź ustawienia pędzla. Może się przestawił na mnożenie, albo przypadkiem zmniejszyłaś przezroczystość? |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
zefie
|
Wysłany: 18-08-2008, 15:43
|
|
|
tak! przestawił się na mnożenie.
ogromne podziękowania, Irian. |
_________________ I ain't happy, I'm feeling glad
I got sunshine, in a bag
I'm useless,but not for long
The future is coming on |
|
|
|
|
Tatsuuki
Gość
|
Wysłany: 03-08-2010, 15:46
|
|
|
Tak, tak... Temat został już zamknięty, ale ja ciągle mam jakieś wąty. Otóż: usiłuję zrobić porządny lineart z Pen Tool'em, a jak na razie wychodzą mi jakieś dziwne linie, jeśli już w ogóle raczą wyjść. Potrzebuję, że tak powiem, "łopatologicznej" metody robienia lineart'u. Zna ktoś taką...? Jeśli możecie, pomóżcie w potrzebie... |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 04-08-2010, 10:25
|
|
|
Tatsuuki napisał/a: | Tak, tak... Temat został już zamknięty, ale ja ciągle mam jakieś wąty. Otóż: usiłuję zrobić porządny lineart z Pen Tool'em, a jak na razie wychodzą mi jakieś dziwne linie, jeśli już w ogóle raczą wyjść. Potrzebuję, że tak powiem, "łopatologicznej" metody robienia lineart'u. Zna ktoś taką...? Jeśli możecie, pomóżcie w potrzebie... |
Jej, nie rysuje od dłuższego czasu już, ale skoro to mój temat to mogę się poświęcić. Linearty zajmują często około 5 minut, lecz trzeba mieć A) Stabilną rękę B) Tablet C) Cierpliwość, by poprawiać rysunek, kiedy coś się nam nie podoba.
Kilka Tutków:
http://wyldflowa.deviantart.com/art/Photoshop-Lineart-Tutorial-14354146
http://www.melissaclifton.com/tutorial-comicbook.html
I taka tania, łatwa wersja :P
http://bedziu.deviantart.com/art/Jak-zrobic-lineart-72673847 |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
DeaDer
Gość
|
Wysłany: 28-02-2011, 14:55
|
|
|
Normalnie widze sami znawcy .. :( żenada..
Lineart czyli ten twój obrys najlepiej robić w Ilustratorze ( Make and Expand > Line Trace ) jakoś tak
Wtedy wychodzi świetny Lineart. Metod na color jest wiele popróbuj co ci wychodzi najlepiej |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 28-02-2011, 16:39
|
|
|
Zdecyduj się, czy chcesz uprawiać trolling, czy może jednak coś komuś poradzić, bo jak na razie i jedno, i drugie niezbyt ci wyszło :D |
|
|
Zangetsu
Lady of mercy
|
Wysłany: 01-03-2011, 15:00
|
|
|
I nieważne w czym robisz - kucharka gotuje smacznie bo ma firmowe garnki? Szkic sam z siebie świetny nie wychodzi. A już na pewno nie dzięki softowi. |
|
|
ania_b
|
Wysłany: 08-06-2016, 13:19
|
|
|
najlepszy jest chyba ten ostatni obrazek w kolorowej wersji, pomalowanej kredkami. Ja ostatnio się zakochałam w tych np tuhttp://kolorowankidodruku.pl/szukaj/tag/dla+doros%C5%82ych/ na początku nie byłam do nich przekonana, ale gdy pobrałam jedną z nich po kilku dniach skoczyłam do empiku po książeczki z nimi. Mieli ostatnio nawet z motywem przewodnim Anime. |
|
|
|
|
|
|