Rysowanie mang |
Wersja do druku |
lil18
MANGA GORA
|
Wysłany: 12-07-2007, 22:12 Rysowanie mang
|
|
|
Witam!!!! Jestem tu nowy i zaczyna dopiero swoja przygode z managami i chcialbym sie dowiedziec od starszych siebie stopniem jak nauczyc sie rysowac mangi????? Moze macie jakies propozycje i bedizecie chetni mi pomoc jezeli tak bylbym bardzo wdzieczny bo naprawde chcialbym sie tego nauczyc. POMOCY BLAGAM!!!!!!!!!!!!!![ |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-07-2007, 22:43
|
|
|
Przede wszystkim polecam zapoznanie się ze sposobem rysowania w ogóle: polecam poradniki Jose Parramonta "Jak rysować..." oraz cykl "Jak rysować Mangę" wydawanyprzez Waneko.
Po drugie - rysować. Gdzie się da i co się da. I nie parskać, jak ktoś mówi, że cieniowanie złe tylko się tego nauczyć. Parramont jest w tym dobry - ma wyjaśnione krok po kroku co gdzie i jak.
Aha, notka odmoderatorska:
Kolor "darkred" jest zarezerwowany dla mnie. W związku z tym proszę go nie używać. Zalecam także raczej trzymanie się czarnego koloru tekstu - lepiej go się czyta. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-07-2007, 22:49
|
|
|
I ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Wszystko - nie tylko "mangowe mordki", ale też tła, przedmioty, różne perspektywy, cieniowanie, fałdki na ubraniach (moje prywatne piekiełko) i przede wszystkim anatomię. Przykro mi, nie ma drogi na skróty. I warto zajrzeć do polecanych przez IKę podręczników, są naprawdę dobre (o ile spędzi się nad nimi godziny rysując szkice anatomiczne). |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Kogut
|
Wysłany: 15-07-2007, 20:35
|
|
|
jak chcesz dobrze rysowac to musisz duzo cwiczyc i kupic kalke |
_________________ hentai.xxx |
|
|
|
|
eAthena
Przyszła Artystka
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-07-2007, 21:05
|
|
|
Polecam czytanie różnych poradników, ja na przykład korzystam z czasopisma "Kawaii", które niegdyś kupowałam. Oczywiście trzeba również dużo, dużo ćwiczyć. Jak to mówią - praktyka czyni mistrza. |
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 15-07-2007, 23:08
|
|
|
Kogut napisał/a: | jak chcesz dobrze rysowac to musisz duzo cwiczyc i kupic kalke |
... Tak się robi, jeśli sie chce zostać tzw "przerysowywaczem" albo lamerem. Jeśli naprawdę się chce czegoś nauczyć, to niech zaczyna od podstaw, a nie od zwykłego przekalkowywania. W ten sposób ani nie nauczy się rysować, ani nie wyrobi własnego stylu. |
|
|
|
|
|
Kogut
|
Wysłany: 16-07-2007, 01:09
|
|
|
jesli nie umie rysowac to kalka jest pomocna.bo uczy sie wiecej i masz odrazu fajna prace do pokazania ja tak robilem a teraz wymiatam,bardzo dobrze rysuje wiec kupuj kalke i zobaczysz efekty. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-07-2007, 08:19
|
|
|
Kogut napisał/a: | jesli nie umie rysowac to kalka jest pomocna. |
Skaner i drukarka laserowa są jeszcze bardziej pomocne. Ja tak robie i wymiatam.
Kogut napisał/a: | do pokazania ja tak robilem a teraz wymiatam,bardzo dobrze rysuje wiec kupuj kalke i zobaczysz efekty. |
To może się pochwal swoimi pracami? Jakoś nie przypominam sobie, żebym takie widział gdzieś na forum. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Kogut
|
Wysłany: 16-07-2007, 10:22
|
|
|
jak saknera uzywasz to sie nigdy nie nauczysz rysowac wiec nie wiem jak mozesz wymiatac a moje rysunki sa tylko dla wybranych wiec sorry.byeee |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 16-07-2007, 11:09
|
|
|
... Słonko, to co Zeg napisał, to się nazywa "Ironia".
A tłumacząc na bardziej zrozumiałe: wymiata, bo sobie może zeskanować chociażby reprodukcję Giccondy, wydrukować i powiedzieć, że to on sam namalował i zabłysnąć jako świetny rysownik/malarz/łatewer.
(ironia wyłączona)
"rysunki dla wybranych"... no cóż, tak się tłumaczy każdy...
Nota odmoderatorska:
Proszę pisać czytelniej i nie popisywać się pseudo-nowomową z anglicyzmami, oraz używać spacji po kropce na końcu zdania. To będzie z korzyścią zarówno dla ciebie, jak i też dla innych Użytkowników Forum.
Miłego dnia
IKa
Zua Biurokratka
|
|
|
|
|
|
|