Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Figurki z Anima Tactics |
Wersja do druku |
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 05-09-2011, 13:24 Figurki z Anima Tactics
|
|
|
Trochę inna twórczość niż zazwyczaj umieszczane w tym dziale - ale w końcu skończyłem malować pierwsze cztery figurki z gry bitewnej Anima Tactics. Zamieszczam linka do podgalerii na Deviantarcie, w której się znajdują :D
http://daerian.deviantart.com/gallery/32427335
W reszcie galerii można obejrzeć moje ludziki z papieru ;-) |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 05-09-2011, 13:38
|
|
|
Niech cię, zarazo, kawał dobrej roboty. Faustowi domalowałbym jakiś fantazyjny wzór na mieczu, jakąś spiralę, błyskawicę czy coś takiego (szerokie ostrze prosi się o coś takiego), a Kairosowi jakiś bajerki na włóczni, co by mniej monotonnie wyglądała.
Ech, szkoda, że moich nie mogę wrzucić, choć przy przeprowadzce trochę ucierpiały... |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-09-2011, 02:38
|
|
|
Czym ty je malowałeś? Bo mi to wygląda na jakieś farbki olejne, świeci się jak diabli i sprawia wrażenie oblania figurki farbką bardziej niż pomalowania - aż trochę szkoda całkiem fajnych figurek. Zdecydowanie polecam farbki akrylowe. I w ogóle, jeżeli chce Ci się w to bawić tak żeby efekty były fajne, to polecam zaopatrzenie się w jakiś losowy box plastikowych figurek np. do Warhammera i potrenowanie na nich malowania, zwłaszcza jakichś drobniejszych szczegółów i samej techniki. Cieniowanie drybrushem na przykład nie jest jakoś szczególnie wymagające, a daje naprawdę fajne efekty. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 06-09-2011, 05:54
|
|
|
Co Vodh rzekł. Akrylowe farby mają ponadto tą zaletę iż łatwo idzie je rozcieńczyć. I nie świecą się.
Masz pewną rękę, jakim pędzlem popełniłeś zbrodnię? |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 06-09-2011, 11:02
|
|
|
Mnie to wygląda nawet na olej pokryty jakąś dodatkową warstwą lakieru/ werniksu. Tudzież każdą inną farbkę pokrytą czymś jeszcze, ale może to kwestia oświetlenia. Taka uwaga czysto techniczna - za grubo tę farbę nakładasz, wypadałoby ją bardziej rozcieńczyć. W przypadku olejów, terpentyna czyni cuda. Raz, że się tak nie błyszczą, dwa, szybciej schną, trzy, nałożona warstwa nigdy nie jest tak "ciężka". :) |
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 06-09-2011, 20:21
|
|
|
Podstawowa uwaga na początek - duża ilość komentarzy jakie dostałem wynika ze zdjęć. Żeby było cokolwiek widać jestem zmuszony robić je na makro i z lampą (co oznacza błysk lampy jakieś 5 cm od figurki). W tej sytuacji rozbłysk jest nieunikniony i figurki tracą na szczegółach/wyglądają na świecące się. Po kolei co do komentarzy :-)
Vodh napisał/a: | Zdecydowanie polecam farbki akrylowe. |
To są bardzo porządne farby akrylowe (Citadel, Game Color, pactra), wliczając w to również porządny thinner (Game Color) ;-)
moshi_moshi napisał/a: | Mnie to wygląda nawet na olej pokryty jakąś dodatkową warstwą lakieru/ werniksu. |
To są akryle. Problem tkwi w dość ciemnym mieszkaniu, co wymaga zdjęć makro z lampą.
Vodh napisał/a: | Cieniowanie drybrushem na przykład nie jest jakoś szczególnie wymagające, a daje naprawdę fajne efekty. |
One są cieniowane przy pomocy solidnie rozcieńczonego ink-u (15 kropel thinnera do 1 kropli inku) do figurek (fioletowy/brązowy). Technika zapożyczona z poradników Brush-or-Die.
moshi_moshi napisał/a: | Taka uwaga czysto techniczna - za grubo tę farbę nakładasz, wypadałoby ją bardziej rozcieńczyć. |
Wezmę pod uwagę, ale te farby (poza złotym, który mam w dość kiepskim stanie) są rozcieńczone bardzo solidnie - średnio 4-5 kropel thinnera na 1-2 krople farby. Nie wydaje mi się też, aby były nałożone zbyt grubo - na Dark Chesire np. bez problemu wyróżniają się pojedyncze pióra, a na Kairosie - sznury na bicepsach, nie ma więc "zacierania" szczegółów pod warstwą farby. Możesz rozwinąć o co Ci chodzi dokładnie :-)?
Smk napisał/a: |
Masz pewną rękę, jakim pędzlem popełniłeś zbrodnię? |
Nie do końca rozumiem to stwierdzenie ;-) |
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 06-09-2011, 20:26
|
|
|
Nie wypada tak publicznie pytać, ale...
Rozmiar? I rodzaj włosia. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 06-09-2011, 20:46
|
|
|
VALLEJO P515 #2/0
Mag-Pol 3, 2, 1, 00
Italeri 000
Martol 000 G1225 |
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-09-2011, 20:50
|
|
|
Daer - ale farbek Citadela wcale nie trzeba rozcieńczać. Z tego co widzę na zdjęciach zamalowanie całej figurki rozcieńczonymi farbkami daje efekt taniej olejnej, a chyba nie o to chodzi. Efekt tego błyszczenia wygląda fajnie jeżeli jest używany do podkreślenia jakiegoś elementu figurki - np. peleryny, czy czegoś takiego. Może jak ktoś ma doświadczenie i umiejętności to da się tym wykręcić naprawdę niesamowite rezultaty, ba, nie wątpię! Ale niestety na tym poziomie to wygląda mocno tak sobie. I jasne, widać że zdjęcia też pozostawiają to i owo do życzenia, ale widziałem w życiu tyle figurek żeby móc sobie mniej więcej wyobrazić jak to wygląda na żywo nawet na podstawie nieidealnego zdjęcia.
No i nie zaszkodziłoby trochę różnorodności. Na przykład te pióra na głowie Dark Cheshire wyszły fajnie i przypuszczam, że taki miał być właśnie docelowy efekt absolutnie wszystkiego na wszystkich tych figurkach - tam się udało naprawdę ładnie. Tylko znowu, efekt psuje to, że całe wdzianko jest pomalowane dokładnie tak samo.
https://www.coolminiornot.com/217455?browseid=105246
Tu masz fajny przykład - pióra na taki mroźny niebieski, rogi inaczej, rękawy inaczej. I gwarantuję, nawet pocieniowane na tym poziomie wyglądałoby to znacznie gorzej gdyby wszystko-co-nie-jest-ciałem było pomalowane na jednolicie zacieniowany niebieski.
And damn you, i thought this hobby was long dead for me... Teraz zaczyna mnie ciągnąć powrót po latach do figurek i malowania >.> |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 10-09-2011, 01:56
|
|
|
Wrzuciłem nowe zdjęcia, tym razem figurki wyszły znacznie lepiej (chociaż nadal jeszcze lepiej wyglądają na żywo XD).
Link ten sam (podmieniłem zdjęcia na DA). |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|