Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
"Niemoralna propozycja" |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-04-2006, 11:53
|
|
|
chyba sie zgodze z azagiem.......... bo co by nie bylo, ponad polowa argumentow ktore widze w komentarzach brzmi "jak ten <.........> mogl tak potraktoac moje ulubione anime/bohatera" i/lub "trzeba bylo dalej pokemony ogladac" |
|
|
|
|
|
..:::GHOST:::..
Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: Ciemna strona pomidora :P Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-05-2006, 00:28
|
|
|
Wiecie co? Chyba macie rację z tego co widzę, ech ...zamykamy temat :P |
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 08-06-2006, 11:23
|
|
|
Chciałem tylko jeszcze raz zaproponować konkurs na najlepszą zrzutkę. Co wy na to? :) |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-06-2006, 11:28
|
|
|
W zasadzie technicznie niewykonalne przy tej wielkości i jakości zrzutek, jakie są na Tanuku. Po prostu nie doceni się naprawdę dobrych, które są na tyle szczegółowe, że na pomniejszeniu nie wypadną dobrze...
Pomysł ma sens tylko w przypadku pokazania zrzutek w wyjściowym rozmiarze, co bez galerii zrobić się nie da. Pomysł galerii zrzutek był kiedyś postawiony, ale upadł z prostego powodu - transfer by nas zabił, a już na pewno zrujnował.
Ponadto to by zależało nie tyle od "łapacza" ile od serii: sama znam takie, z których coś sensownego łapało się godzinę, ale i takie, gdzie w zasadzie każdy screen nadaje się na ilustrację do artbooka. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Yoghart
|
Wysłany: 19-11-2007, 18:59
|
|
|
Wracając do kwesti technicznej, nie jestem expertem, ale na stronce klanwoej DA, (niewazne co to za klan) mam system pochwał dla postów, pod każdym postem jest podpis ile razy został pochwalony, a każdy użytkownik może dać 1 pochwałe do każdego postu. Myśle, ze dałoby się skopiować taki sktypt i każdy po przeczytaniu recenzji mógłby postawić plusik, potem tylko jakoś wpeść to w wyszukiwarkę (np opcja najwyżej ocenione) nie wiem tylko czy to za bardzo nie namiesza, zresztą ja osobiście szukam poprzez tagi, (tylko czasem moja opinia jest różna od klasyfikacji recenzentów ;/ ) |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 19-11-2007, 20:05
|
|
|
Że zacytuję fragment wcześniejszej wiadomości, napisanej przez Mai.
Mai_chan napisał/a: | powiedzmy sobie szczerze, nawet gdyby taki temat powstał, to większość komentarzy do recenzji polegałaby na tekstach urażonych fanbojów, którzy nie rozumieją, że 7/10 to jest ocena DOBRA... |
Czyli - system +1 , -1 w stosunku do recenzji NIE miałby najmniejszego sensu, ponieważ są na świecie osobnicy, którzy uważają, że wytknięcie najdrobniejszego błędu, nie zachwycenie się wielkooką panienką zachowującą się jak idiotka, czy powiewającym, wiotkim i paskudnie narysowanym biszounenen, albo anime wypełnionym po brzegi treścią tak miałką, że przewyższa lotne piaski Sahary, tudzież wystawienie przez recenzenta oceny niższej niż 11/10, z miejsca kwalifikuje się do wystawienia noty ujemnej. Tak, o urażona dumę własną fanboyów właśnie chodzi. Bo ktoś sie osmielił stwierdzić, że "przecież to juz było, fabuła leży, postacie sa płaskie, animacji nie ma... itd"
Co opcji "wyszukiwanie co najwyżej ocenione" - przepraszam bardzo, czy ja dobrze rozumiem, że ma powstać wyszukiwanie według "najbardziej podpasowanej pod gusta fandomu recenzji"??? To ja w takim razie serdecznie współczuję, bo recenzje, które są najbardziej pochwalne dla gniotów i masówki będą miały najwyższe noty. Zdarzą się oczywiście perełki, i serie "kultowe", które oceny zawsze będą mieć w miarą pozytywne. Ale nawet Akira przegra w takim razie z Jigoku... czy innym Umisho, bo jest tylko jeden, przysłowiowy "cyc". A i to na krótko, pantyshotów tam niet.
System sortowania, który istnieje na Tanuki, pozwala także na segregację serii według ocen użytkowników. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-11-2007, 16:42
|
|
|
No dobrze, pewnie rzecz się przeterminowała, ale też dam znać, że jeszcze żyję.
Jak już napisała IKa - system oceny recenzji wydaje się mało przydatny. Może on bowiem oceniać dwie rzeczy. Po pierwsze (co będzie zapewne stanowiło 99%) przypadków - utrafienie w ocenę danego odbiorcy, niezależnie od (za)wartości samego tekstu. Po drugie (tak, nie bardzo w to wierzę, ale jednak) - można oceniać jakość literacką samego tekstu.
W drugim przypadku oczywiste jest, że tak naprawdę nie ma to żadnego związku z serią. Doskonała stylistycznie recenzja może na przykład zawierać błędy merytoryczne, nie mówiąc o tym, że tak naprawdę może być o czymkolwiek. Nie sądzę zresztą, aby ewentualnych zainteresowanych "wyświetlaniem wg popularności" to ciekawiło.
W pierwszym wracamy do owego "plebiscytu na dopasowanie do fandomu". Ja się całkowicie zgadzam z tym, że w przypadku, kiedy ocena recenzenta jest skrajnie różna od "opinii publicznej", warto, by czytelnik miał jakiś sygnał, że tak jest. Ale przypominam, że dlatego na Tanuki istnieją dwie oceny recenzji - ocena redakcji i ocena czytelników. Wydaje mi się, że ta druga pełni dokładnie funkcję opisaną przez Yogharta - jeśli seria jest kultowa, czy uchodzi za świetną, dostaje wysokie noty. Więc nie ma sensu sortować po "ocenie recenzji", skoro jest "ocena serii przez fandom" - i jeśli ktoś ufa jej bardziej niż ocenie redakcyjnej, może sortować właśnie po niej.
Ciekawym pomysłem natomiast - ale na pewno na przyszłość, bo nie sądzę, żeby Tilkowi teraz chciało się bawić - byłoby stworzenie szeregu "top 10" (czy może top 50?). Czyli strony, umożliwiającej wyświetlenie 10-50 najwyżej ocenionych (przez redakcję/czytelników, do wyboru) recenzji z danym gatunkiem lub wyróżnikiem, może na przykład wydanych w danym roku etc. Podejrzewam, że sporo osób chętnie poszukałoby w "top 10 romansu" albo innych mechów. A losowa top 10 mogłaby się wyświetlać na głównej, zamiast "ostatnio na forum" - jak na Czytelni. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|