Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Spoilery w recenzji Zegapain |
Wersja do druku |
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 13-12-2007, 23:59
|
|
|
Nie chce być natrętny ale mimo wszystko irytuję mnie takie podejście. Komentarze mają komentować. Komentować temat i sposób w jaki jest on przedstawiony. Więc jest to troche nie sprawiedliwa decyzja przenoszenia/usuwania/cenzurowania takich wypowiedzi. Wkońcu wyrażamy swoją ocenę na dany temat nie łamiąc przy tym żadnych regół z regulaminu (chyba:P).
Wracając do tematu owej recenzji to druga część jest całkiem przyzwoita. Troche subiektywizm nie jest dokońca subiektywny i to mnie martwi. Jak ktoś piszę o pięknych scenach graficznych które, choć wturne w przypadku mechów, przykuwają wzrok do monitora/tv i później ocenia to w skali 8/10 czy nie wygląda to trochę dziwnie. Tak wiem niektórzy powią, że 8 to wysoko, ale jak na taki opis to ocena 8 zdecydowanie jest za mało. Jak dla mnie to jest lekkie zaprzeczenia samemu sobie, ale to mnie tak bardzo nie rusz ponieważ są o wiele bardziej "roztrojone" recenzję na stronce. Taka moja subiektywna opinia;) |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-12-2007, 00:37
|
|
|
Cytat: | Komentarze mają komentować. Komentować temat i sposób w jaki jest on przedstawiony. |
Niestety nie. Komentarze mają dotyczyć recenzowanego tytułu, a nie recenzji, strony, redakcji bądź osoby recenzenta. Zakładamy, że czytelnik zabierający się za recenzję, chce dowiedzieć się przede wszystkim czgoś o danym tytule, nie o recenzji. Komentarze czytelników mają stanowić uzupełnienie recenzji, poprzez przedstawienie alternatywnego punktu widzenia. Dzięki temu, czytelnikowi łatwiej wyrobić sobie zdanie na temat danej produkcji.
Cytat: | Wkońcu wyrażamy swoją ocenę na dany temat nie łamiąc przy tym żadnych regół z regulaminu (chyba:P). |
Pragnę zwrócić uwagę, że za każdym razem przed wpisaniem komentarza, wyświetla się następujący komunikat:
Komentarze skrajnie pozbawione treści, nie dotyczące tytułu, przy którym się znajdują lub też wulgarne albo obraźliwe, będą usuwane.
Wydaje się, że jest to wystarczająco jasne? Jak pisałem wyżej - komentarze mają dotyczyć tytułu. Wszystkie pozostałe komentarze będa usuwane, a w przypadku gdy mają jakąś wartość merytoryczną, wklejane do odpowiedniego działu na forum (tak, jak to się stało w niniejszym przypadku).
Cytat: | Tak wiem niektórzy powią, że 8 to wysoko, ale jak na taki opis to ocena 8 zdecydowanie jest za mało. |
To dosyć zaskakujące twierdzenie. Weź pod uwagę, że zgodnie z naszą skalą ocen (zakładam, że się z nią zapoznałeś), ocena "9" to "Niemal ideał, doskonałość.". Być może wynika to z mojego wieku i pewnego dystansu do poruszanych tu zagadnień, ale obawiam się, że doskonałość jest czymś stosunkowo rzadko spotykanym. To już domena dzieł prawdziwie wybitnych, będących wydarzeniem w świecie kinematografii (vide Akira, Millennium Actress, Spirited Away). Ocena "8" oznacza, że recenzowany tytuł jest w danej kategorii bardzo dobry - i obawaiam się, że trudno żądać czegoś więcej dla tego rodzaju produkcji. |
|
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 14-12-2007, 09:07
|
|
|
Teukros napisał/a: | Komentarze skrajnie pozbawione treści, nie dotyczące tytułu, przy którym się znajdują lub też wulgarne albo obraźliwe, będą usuwane. |
Czyli tak... te komentarze zawarte wczoraj na stronie był:
a) skranie pozbawione treści (niesądzę)
b) nie dotyczące tytułu (podkreślenie, że przeczytanie recenzji może zmniejszyć przyjemność z oglądania Anime nie dotyczy tytułu?)
c) (...) przy którym się znajdują lub też wulgarne albo obraźliwe (raczej nie to:P) |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-12-2007, 09:23
|
|
|
Wybieram odpowiedź b :)
Twoja interpretacja tego punktu jak widać po prostu różni się od naszej... Przypominam, że nie zabraniamy nikomu dyskutować o recenzji i zgłaszać zastrzeżeń zarówno do tekstu, jak i do recenzenta. Oczywiście dopóki jest to czynione - tak jak w tym temacie - w sposób kulturalny, bo niestety znakomita większość przypadków zawiera po prostu obelgi, zwykle zresztą mało wyszukane. Tyle tyle, że prosimy, aby te dyskusje odbywały się na forum. Nie ograniczamy więc prawa do wypowiedzi, chcemy tylko (i obawiam się, że będziemy to egzekwować) rozdzielić dyskusję na temat recenzji jako takiej od opinii, dotyczących samego anime.
Jeśli przyjrzeć się komentarzom, widać zresztą, że takie "Nie zgadzam się z recenzją, bo seria jest świetna, ma doskonałą fabułę, ciekawe postaci i tak dalej i w ten deseń" zwykle zostają. Te, które mają charakter czysto polemiczny (czyli ten przypadek) przenosimy na forum. Te, które zawierają tylko wymysły... No cóż...
Kwestia uściślenia tekstu, pojawiającego się przed wpisaniem komentarza była już postawiona i postaram się zastanowić, jak można go przeformułować. Rzecz polega na tym, że i tak mam głębokie przeświadczenie, że czyta go niewiele osób i że każde dodatkowe zdanie zmniejszy tę liczbę. Ale popracuję nad tym. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Wilk Stepowy
Naraku no Hana
Dołączył: 29 Lis 2007 Skąd: z wysokości lamperii - tam jest mniej przeszkód Status: offline
|
Wysłany: 14-12-2007, 09:51
|
|
|
Skapitulowałem. Okroiłem wstęp z czego się da starając się zachować jedynie niezbędną dawkę informacji. Korekta przesłana już do Avellan, a w życie wejdzie prawdopodobnie wieczorem. Mi osobiście ciągle nie przeszkadza to co było wcześniej, ale przyjmuję do wiadomości fakt, że innym może przeszkadzać. A że nie pisałem tego dla siebie.
Jeśli się da to zmienię też ocenę fabuły z 5 na 6. Sześć to taka mocna średnia, dla mnie punkt wyjścia, odjąłbym 2 za sztampowość i przewidywalność głównej osi fabuły, ale dodałbym 2 za niewątpliwie ciekawe wątki, świat i wydarzenia w trakcie serii.
Co do 8 za grafikę. Dla mnie to bardzo wysoka ocena - mało co zasługuje na 9, a 10 za grafikę przyznałem osobiście chyba tylko jednemu anime. |
_________________ Drobna półprawda jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Chociaż dużo drobnych półprawd naraz to już całkiem niezła ściema ;) |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 14-12-2007, 15:06
|
|
|
Avellana napisał/a: | Kwestia uściślenia tekstu, pojawiającego się przed wpisaniem komentarza była już postawiona i postaram się zastanowić, jak można go przeformułować. Rzecz polega na tym, że i tak mam głębokie przeświadczenie, że czyta go niewiele osób i że każde dodatkowe zdanie zmniejszy tę liczbę. Ale popracuję nad tym. | kic
Doświadczalnie już stwierdzono, że nawet jeśli tekst nad dodawaniem komentarza by wył, gwizdał, był na czerwono czcionką rozmiaru 72, wyskakiwał z monitora i walił w nos, to i tak większość by go zignorowała. Nie zliczę, ile razy usuwałam "komcie" treści: "fajne, ale nie oglądałam, ma ktoś strone, skąd to sciagnąć, mój gg:... ", "nie oglądałem, ale daję 1 bo nie lubię biszonenów/okularników/policji/meido/bo mi sie zrzutki nie podobają"; "recenzant sie nie zna, nie musi mieć fabuły musi mieć cyca, a on niech wraca do Dragobali i pokemonów"; "oglądnołem jeden odcinek z 52 i uważam, że kreska jest brzydka, fabuła denna a muzyka nie istnieje, a poza tym nie lubie mechów" etc...
Zaiste... żeby taki zauważył, to chyba by trzeba założyć blokadę przy wejściu na samą stronę...
Co do usuwania komentarzy - jesli komentarze są zaczątkiem jakiej dyskusji, to dyskutanci sa uprzejmie proszeni, by się przenieść z nią na forum, do tematu, a komentarz są w nim przeklejone - tak jak ma to miejsce tutaj. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-12-2007, 16:28
|
|
|
Zaiste, powinnyśmy kiedyś zrobić wystawkę z tych usuwanych... Bo w niektóre naprawdę trudno uwierzyć.
IKa, mam wrażenie, że Twój przedmówca nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń do do wywalania komciów - chodziło mu o te komentarze bardziej polemiczne i zawierające więcej treści. Inna rzecz, że one stanowią absolutnie znikomą mniejszość i tu jest następny problem: nie podejmuję się napisania (dowolną czcionką) wyjaśnienia, dlaczego taka krytyka recenzji może być, a "recenzja suxx bo recenzator jest gupi" już nie... W ogóle wyjaśnienie ludziom, co to znaczy "komentarz z treścią" wydaje się zadaniem ponad siły. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-12-2007, 21:22
|
|
|
Podwójny post, żeby nikt nie przeoczył: na stronie na wniosek Wilka została zamieszczona poprawiona przez niego wersja recenzji - znacznie bardziej oględnie traktująca fabułę :) |
|
|
|
|
mozarus
Inexorable Subjugation
|
Wysłany: 14-12-2007, 22:36
|
|
|
Problem zażegnany, recenzja na tym nie ucierpiała. Podziękowania dla redakcji za szybkie zajęcie się tą sprawą. Mam nadzieje że następne recenzje Wilka Stepowego będą tylko lepsze. Myślę, że temat można zamknąć. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|