Na co warto zwrócić uwagę w księgarni |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-09-2008, 15:39 Na co warto zwrócić uwagę w księgarni
|
|
|
Mam wrażenie, że kilka podobnych tematów było, ale jakoś nie mogę znaleźć żadnego.
Otóż załóżmy, że byliśmy w księgarni i wśród wielu różnych świętych artefaktów w oczy rzucił nam się jakiś obiekt którym mogą interesować się inni. Wówczas powinniśmy przyjść na ten temat i o tym powiadomić.
Co ostatnio w tym guście ciekawego widzieliście?
Z moich obserwacji:
Od dwóch dni widuje w kioskach Hobbita Tolkiena. Chyba wyszedł w którejś serii paperbuków. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2008, 16:54
|
|
|
Kolekcja Stanisław Lem: dzieła. Od Biblioteki Gazety Wyborczej.
Dzieła mistrza Lema bronią się same od strony treści, a same książki są wydane bardzo estetycznie, w skromnych graficznie (w pozytywnym sensie) twardych okładkach. Dotąd kupiłem tylko "Dzienniki gwiazdowe", ale na liście zakupów są "Opowieści o pilocie Pirxie" i "Bajki robotów".
ps. Poleca ktoś inne książki Lema?
Kolekcja Mitologie Świata. Od Rzeczpospolitej.
To jest tez naprawdę ciekawe. Pięknie wydane tomiki opisujące chyba wszystkie mitologie świata (jest nawet tom o Eskimosach!). Napisane przystępnie, ciekawe książki. Również polecam. |
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-11-2008, 21:17
|
|
|
Jeśli ktoś lubi książki związane z dune, to polecam książkę Dzihad Butlerjanski.
Książka ta została napisana przez Braina Herberta do w spółki z Kevinem Andersonen.
Dla mniej wtajemniczonych dodam że Brain jest synem Franka Herberta, który jest głównym autorem całej sagi Dune.
W tej książce jest postawiony problem polegający na tym, jak bezpieczną można dać swobodę myślącym maszynom by nad nami nie zapanowały, w ogóle jak daleko można się zagalopować w badaniach i w tworzeniu nowych wynalazków, by nie przekroczyć pewnej granicy???.
W tej najnowszej dune jest ukazana przede wszystkim głupota ludzka która doprowadziła ludzkość prawie że do zagłady, a wszystko przez hedonistyczne zachowanie i liczenia na to ze maszyny zawsze za nas wszystko zrobią.
Ja książkę polecam ;-).
A i to jest tom pierwszy, bo pojawił się także tom drugi - Krucjata Maszyn |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-11-2008, 16:43
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Co ostatnio w tym guście ciekawego widzieliście? |
Endymion.
Duży.
Twardy.
Bardzo zielony. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-11-2008, 17:08
|
|
|
Nie wiem, czy kogoś to może zainteresować, ale mnie dzisiaj w oczy rzuciło się jedno z opowiadań Tolkiena dla dzieci - Pan Błysk. Zaowocowało to nieprzewidzianym w budżecie wydatkiem. Książka została wydana z należytą starannością - twarda okładka, dość grube strony, ładnie wydrukowane obrazki i pismo autora. Przekład Pauliny Braiter, za którym nie przepadam, ale cena była w mojej opinii przystępna i jak wyżej wspomniałem zawarta jest również wersja oryginalna (wygląda to tak, że na dwóch stronach po lewej mamy tłumaczenie, a po prawej oryginał), więc absolutnie nie narzekam. |
|
|
|
|
|
aoc
|
Wysłany: 23-11-2008, 12:36
|
|
|
Stanowczo "Żołnierze Kosmosu" Roberta A. Heinleina . Pierwsze pełne polskie wydanie tego dzieła . Warto przeczytać , choćby po to żeby zobaczyć pierwowzór wersji filmowej , w której została sama rozwałka robali ... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 23-11-2008, 15:10
|
|
|
Cytat: | Stanowczo "Żołnierze Kosmosu" Roberta A. Heinleina . |
Gdyby ktoś nie zrozumiał: temat jest o atrakcyjnych nowościach wydawniczych, zwłaszcza z ekonomicznych serii. Nie o ulubionych książkach, ani też o polecanych.
Ostatnie, polskie wydanie "Kawalerii Kosmosu" miało miejsce w 1998 roku. W żaden sposób się do niego nie łapie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
aoc
|
Wysłany: 23-11-2008, 15:57
|
|
|
Bez obrazy ale chyba nie zrozumiałeś co napisałem ...
Wydanie Żołnierzy Kosmosu o którym napisałem jest z roku 2008 i nijak ma się do poprzedniego , z którego wycięto ponad 20 % tekstu . I jest to pierwsze polskie wydanie w tej wersji . |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 23-11-2008, 17:35
|
|
|
20% tekstu... Jezu Chryste, to oryginał jest jeszcze bardziej profaszystowski?! |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-02-2009, 15:38
|
|
|
Coś dla Grisznaka. Dziś do księgarni trafia www.1944.waw.pl (to jest tytuł książki, nie URL). Pomysł książki jest podobny do poprzedniej z tego cyklu. Tym razem opowiada jednak o GROM i Powstaniu Warszawskim.
Kurcze, aż zaczyna mnie kręcić ten kicz... |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-02-2009, 15:43
|
|
|
Kurka, aż się zastanawiam, czy facet nie napisze czegoś typu www.1956.pl tym razem w Poznaniu. Cóż, jak trafi się forsa, to kupię, choć w tej chwili wszystko okładam na podręcznik do "Anima: Beyond Fantasy". Tak czy siak, dzięki za info.
...albo nie. Niech w trzeciej części przeniosą się w czasy zaborów i rozniosą hurtem Prusy, Rosję i Austrię. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-02-2009, 17:57
|
|
|
W sklepach pojawiła się kolekcja komiksów "Tytus, Romek i A'Tomek". Pierwszy numer jest w całkiem dobrej cenie - 4 złote, ale jak zawsze kolejne numery będą droższe. Niby wszystko dobrze, ale dlaczego strony w moim egzemplarzu są na zmianę czarno-białe i kolorowe? Widać drukarnia coś schrzaniła.
Tydzień temu widziałem zestaw siedmiu tomów Opowieści z Narnii za chyba 80 złotych.
A dla osób z Kielc. W Empiku na Warszawskiej można kupić cztery podręczniki do Dundeons&Dragons z rabatem 70%. Leżą sobie w koszyku z wyprzedażami. |
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 25-02-2009, 18:00
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | Niby wszystko dobrze, ale dlaczego strony w moim egzemplarzu są na zmianę czarno-białe i kolorowe? Widać drukarnia coś schrzaniła. |
Jak głosi internet tak było oryginalnie.
Następne numery po całe 5,99 zł. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałem tak tanio komiks. Biegnę do kiosku. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-02-2009, 18:12
|
|
|
Cytat: | W sklepach pojawiła się kolekcja komiksów "Tytus, Romek i A'Tomek". Pierwszy numer jest w całkiem dobrej cenie - 4 złote, ale jak zawsze kolejne numery będą droższe. Niby wszystko dobrze, ale dlaczego strony w moim egzemplarzu są na zmianę czarno-białe i kolorowe? Widać drukarnia coś schrzaniła. |
Niektóre tak miały. Pamiętam, że na pewno na "Dziki Zachód" był wydany pół na pół w kolorach i b/w, "prawo jazdy" i "w wojsku" chyba też. |
|
|
|
|
|
Samuel
Dinozaur
|
Wysłany: 26-02-2009, 16:56
|
|
|
Przychylam się do sugestii, że należy kupić Endymiona ;)
"Malowany człowiek" całkiem mi się spodobał ostatnio. Takie lekkie fantasy z wyrzynką potworów, które nazywane są dumnie demonami, ale tak naprawdę są to całkiem namacalne brzydale z setkami zębów i pazurów w różnych dziwnych konfiguracjach. W miarę oryginalne i z ładnie zarysowanymi głównymi bohaterami. I żadnych elfów. |
_________________ ॐ भूर्भुवः स्वः । तत् सवितुर्वरेण्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि । धियो यो नः प्रचोदयात् ॥ |
|
|
|
|
|