Wersja do druku |
Manga Ryu
Po prostu: Manga
|
Wysłany: 25-01-2006, 11:35 Avatary
|
|
|
Nigdzie nie zauważyłem mowy o wielkości uploadowanych avatarków i śmiem poprosić, albo spytać: czy jakiś miły admin nie mógłby zwiększyć maksymalnej wagi avatarka? Tak do 25 kb, bo 12kb to naprawdę niedużo ^^"
Jeżeli nie możecie pozwolić na takie zapchanie bazy- usuńcie temat ^^' Rozumiem- wpadł na forum i od razu już jakieś rewolucje robi :P Ale Manga taki jest ^^" |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 25-01-2006, 13:34
|
|
|
z panelu ustawień profilu:
"Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 100 pikseli, wysokość większa niż 100 pikseli, a rozmiar większy niż 12kB."
Nie mnie o tym decydować, ale avatarek 100/100 wydaje mi się być w zupełności wystarczający. Nie widzę sensu zapychania strony większą ilością grafik i zmieniania forum w wystawę plastyczną ;-) |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Manga Ryu
|
Wysłany: 25-01-2006, 14:03
|
|
|
Wiem, wiem 100x100 px starcza całkowicie, ale chodzi o wielkość w kb ^^ 12 kb to naprawdę bardzo mało ^^ No, ale jak się nie da... Wytrzymam ;) |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 25-01-2006, 14:33
|
|
|
Z Avellaną negocjuj, może Ci się uda :-D |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-01-2006, 14:35
|
|
|
co do zmiany wagi avatarka... dobrym programem do tego jest Open Canvas 1.0 (darmowy juz, pozostałe sa płatne albo triale) - bardzo dobrze kompresuje grafiki, bez widocznej zmiany jakości, tak, że avek wielkości 100x100 może skompresowac nawet do 3-4 kB |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 25-01-2006, 14:40
|
|
|
IKuś, jakieś coś do robienia ramek zansz może? Po moja wiedza o programach graficznych bardziej zaawansowanych od painta jest taka, że jakieś są... |
|
|
|
|
Manga Ryu
|
Wysłany: 25-01-2006, 14:45
|
|
|
IKa, a czy gifa 50x50 animowanego opłaca się zmniejszać? Tam nic nie będzie widać :P |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 25-01-2006, 14:58
|
|
|
No więc tak jak mówiła IKa, utrzymanie zwykłego avatarka w odpowiednich rozmiarach nie powinno być trudne. Więcej mogą "ważyć" tylko animowane, a te wprawdzie nie są na tym forum zakazane, ale o ile wiem, większość użytkowników za nimi nie przepada, więc chyba zostawimy ten rozmiar taki, jak jest. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 25-01-2006, 15:10
|
|
|
Ryu, ale my nie mówimy o zmniejszaniu rozmiaru, tylko "wagi" pliku. Po prostu trzeba trochę po jakości pojechać, jeśli to się zrobi dobrym programem, to widoczna różnica jest minimalna, a ilość zajmowanego przez obrazek miejsca kilkukrotnie mniejsza.
Zresztą, jak chyba widać, ludzie mają avki i po 100x100 i jakoś się w tych 12kb można zmieścić :) |
|
|
IKa
|
Wysłany: 25-01-2006, 15:23
|
|
|
Eltanin... mam Photoshopa... i dalej nie mam pojęcie, jak w nim się robi ramki, oprócz sposobu najprostszego: weż linię, wybierz jakis kolor i postaraj się ucelować w krawędź obrazka... ^^ o ile pamiętam, to ktos ramki umiał robić... ale nie pamiętam kto ^^ bo jest jeszcze coś mieszanie z przezroczystością...ale to przy gifach.
Manga Ryu, o jakośc mi chodzi. a OC jest na tyle dobry, że przy mniejszej jakości, avek wygląda identycznie jak przy większej. |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
|
Wysłany: 25-01-2006, 15:23
|
|
|
Tak, ale mym mamy statyczne avatarki w większości pewnie w jpgach, a ryu chyba chciał animowanego gifa, a one faktycznie sporo zajmują, ba jakby na to nie patrzeć, mówimy o mini filmiku... |
|
|
|
|
Manga Ryu
|
Wysłany: 25-01-2006, 15:54
|
|
|
No, ale on leciutko animowany- taka jakby transformacja "mnie" a'la Fou-Lu z BoF IV :P
No, ale dobra, nieważne :P |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-01-2006, 15:55
|
|
|
Avki niech pozostaną statyczne. Animacje niech lądują w podpisie. Tam nie ma ograniczeń rozmiaru. Poza gniewem Tyrańskich Moderatorek. |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 25-01-2006, 16:01
|
|
|
To ja może o ramkach...
IKuś, Photoshopem ramki robi się... łopatologicznie. Warstwa1-obrazek, warstwa2-linia. Robisz sobie ramkę w jakim chcesz kształcie, zaznaczasz kawałek, przechodzisz na warstwę1, usuwasz zaznaczenie/zmieniasz kolor/czy coś tam innego robisz. I na koniec jako gifa z przezroczystością zapisujesz. Tylko tło przy robieniu nowego obrazka musisz ustawić na przezroczyste. Cała filozofia [a raczej jej widoczny brak...]
Wiecie, poza tym istnieje również coś takiego jak modem analogowy... a one stanowczo nie lubią animacji... |
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-01-2006, 16:04
|
|
|
Wiemy, dlatego ograniczamy. To nie forum graficzne.
Gif? Gify są zł3. Niech żyje .png!
Poza rozmiarami, genialny format. Ta procentowa przezroczystość.. |
|
|
|
|
|
|