Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki na Wikipedii |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-07-2009, 13:58
|
|
|
Teukros napisał/a: | Myślę, że jest ok, a jak dodatkowo powołasz źródła, to nikt się nie powinien przyczepić. |
Ja to pisze prawie wyłącznie po to, żeby powołać się na źródła (tzn. siebie i swój artykuł). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 05-07-2009, 13:59
|
|
|
Dodaj jeszcze ze dwa inne źródła, będzie bezpieczniej. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 29-11-2009, 21:24
|
|
|
Propozycja artykułu:
Cytat: | Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów.
Główne składniki:
Nazwa „ramen” pochodzi od zjaponizowanej wymowy zwrotu „la mien” oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej stosowanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dodawany do zupy. Sama płynna baza natomiast przyrządzona jest na bazie wieprzowiny i wywaru z kości wieprzowych. Prócz nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i drobiowe (często w formie pulpetów), gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub (rzadko) miso.
Rodzaje ramenu:
Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Wyróżnia się też kilkadziesiąt jej typów. Do najpopularniejszych gatunków należą:
- Shio stanowiąca najbardziej podobną do typowych, chińskich zup odmianę ramenu. Podobnie jak one jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa.
- Tonkotsu to ramen wieprzowy, gotowany zup na kościach. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do zupy dodaje się niewielkich ilości warzyw i czasem mięsa. Często serwowany jest z pastą z nasion sezamu.
- Shoyu to ponownie rosół z kurczaka czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny. Doprawia się go sosem sojowym, przez co jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki zupy obejmują szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. W odróżnieniu od rodowitych zup japońskich tą odmianę często się ostro przyprawia za pomocą czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego.
- Miso to silnie zjaponizowana odmiana potrawy pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku.
Ciekawostki:
Ramen był pierwowzorem tzw. zup błyskawicznych.
W pastafarianicznym kulcie Latającego Potwora Spaghetti słowo to kończy modlitwy. |
Jak poprzednio, to, co dodałem jest wytłuszczone. Pozostawiłem całą treść oryginalnego artykułu. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 29-11-2009, 21:47
|
|
|
Jedź z tym :) Pamiętaj tylko o źródłach. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-03-2010, 20:27
|
|
|
W związku z rezygnacją Teukrosa i byciem obecnym na Wikipedii zgłaszam, że w razie czego jestem gotowy przejąć jego obowiązki zamieszczania tamże linków do Tanuki (znaczy, zostało mi wyjaśnione co i jak). Czy są jakieś sprzeciwy? Jeśli nie, to chciałbym od przyszłego tygodnia się tym zająć - szkoda by potracić wejścia. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-03-2010, 21:33
|
|
|
Nie, jasne, że nie. To dobra i ważna robota. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 22-03-2010, 21:37
|
|
|
Również nie mam nic przeciwko. Faktycznie głupio byłoby stracić tak dobre źródło wejść jak Wiki. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 22-03-2010, 22:14
|
|
|
Ok :) |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|