Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Manga - podsumowanie roku |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 14-09-2009, 16:33
|
|
|
Z tego co widzę, obecnie sprawa rozważana jest z założeniem, że naprawdę kilka osób z redakcji poda swoje "Top Ten" roku. Zdaje się, że to nie wypali - bo po pierwsze, rok jak się wydaje jest bardzo słaby, a po drugie -w redakcji nie ma znowu aż tak wiele osób, które oglądają nowości. Może spróbujmy innego podejścia? Potraktujmy to jako zwykłą reklamę, tworzenie wizerunku strony opiniotwórczej. Nieważne, że w sezonie są same gnioty - ułóżmy z nich "Top Ten", a później uzasadniajmy, dlaczego Princess Lover znalazło się na czwartym miejscu.
Ja oczywiście odpadam, tak czy inaczej - anime nie oglądam, nowości mangowych w Japonii (czy nawet wśród skanlatorów) nie śledzę. Aczkolwiek pewnie mógłbym ułożyć jakieś "Top Ten" z mang wydanych w Polsce (czy może raczej "Top Five", żeby się na liście nie zalazły wszystkie mangi, jakie w 2009 r. udało się wydać). |
Ostatnio zmieniony przez Teukros dnia 14-09-2009, 16:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-09-2009, 16:34
|
|
|
Teukros, nie "Top 10 sezonu" tylko całego roku 2009. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-09-2009, 16:44
|
|
|
Keii - bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, zamieniłem "sezon" na "rok" w poprzednim poście. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 10-10-2009, 15:42
|
|
|
Pozwoliłem sobie wydzielić cały wątek poświęcony podsumowaniu do nowego tematu. Będziemy pewnie sięgać do wcześniejszych ustaleń, i wolałem aby były pod ręką.
W każdym razie, o ile z różnych przyczyn sporządzenie podsumowania roku w anime okazało się bardzo trudne, o tyle sądzę że jeżeli chodzi o mangi wydane w Polsce nie powinno być z tym problemu. Jak dotąd wyszło 14 różnych tytułów, może do końca listopada wyjdzie coś jeszcze - jest więc z czego wybierać, i nawet jeżeli nie "top ten", to w każdym razie "top five" da się ułożyć.
Wstępne założenia są następujące:
1) podsumowanie będzie dotyczyło tylko i wyłącznie mang wydanych w Polsce w 2009 r. Brane będą pod uwagę tylko mangi sensu stricte, czyli produkty Studia JG odpadają (chyba, że Yankowi uda się w końcu Hetalię wydać). Dodruki, kolejne wydania itp. też się nie liczą.
2) zaproszenie do udziału w przedsięwzięciu wyślę do osób obecnie aktywnych na Tanuki Manga, w większości z grupy stałych współpracowników, ale nie tylko. W przypadku braku chętnych, lub nie napisania podsumowania, sporządzę je sam.
3) podsumowanie będzie zbiorem opinii uczestniczących osób, przy czym opinie poszczególnych osób będą wyraźnie rozdzielone (to nie będzie "praca zbiorowa").
4) problemem nadania przedsięwzięciu odpowiedniej rangi i popularności zajmuje się Grisznak.
Pozostało kilka spraw do rozważenia. Po pierwsze, jak to opublikujemy? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zbiorczy artykuł na Czytelni, oraz odpowiednia informacja w newsach. Po drugie, jak to nazwiemy? "Podsumowanie roku w mandze"? Jeżeli miałoby to być cykliczne, to przydałoby się wcisnąć do nazwy datę. Po trzecie, kiedy publikujemy? Sugeruję zakończenie zbierania opinii do końca listopada, i publikację pod koniec grudnia. Zdaję sobie sprawę, że w grudniu coś jeszcze może wyjść, ale jakiś termin trzeba przyjąć, żeby później nie było w ostatniej chwili pracować. Ewentualnie możemy publikację przenieść na styczeń, wtedy załapały by się mangi grudniowe.
Zapraszam do zgłaszania uwag, wszelkie pomysły mile widziane. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|