FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Plany konkurencji...
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 11-10-2009, 20:29   Plany konkurencji...

Dzisiaj odezwał się do mnie szef Manganimy - z pytaniem innym, ale skoro już zaczął wypytywać, to zapytałam, co u niego... Wiem, że to bardzo nieładnie z mojej strony, ale naprawdę wystarczyło lekko pociągnąć za język, żeby facet się rozgadał. Ponieważ to dla nas sprawa kluczowa, wklejam tę rozmowę - to jest ściśle tajne, poufne i naprawdę nie chcecie wiedzieć, co zrobię, jeśli to jakkolwiek wycieknie.

Cytat:
20:32 Mateusz: witaj ;)
piszę do ciebie z pewną sprawą,
20:33 ja: Witam i słucham
20:34 Mateusz: ostatnio mamy uzupełnienia jeśli chodzi o recenzje poszczególnych anime od użytkowników sprawdziliśmy ich źródło i okazało się że są to recenzje z waszej strony, chce byście się odnieśli do tego, jak na razie zaakceptowałem 3 recenzje oraz dodałem źródło ich pochodzenia, i chce tą sprawę uzgodnić z tobą, czy użytkownicy mogą dodawać wasze recenzje + źródło ich pochodzenia.
20:35 ja: to jest coś, od czego mamy specjalną osobę w redakcji, zwaną łowcą plagiatów...
niestety nie udostępniamy w ten sposób recenzji - oczywiście zachęcamy do podawania linków
20:36 nawet w przypadku podania źródła pochodzenia coś takiego nas nie urządza - jest dla nas z wielu powodów niekorzystne
20:37 Mateusz: ok chciałem się ciebie zapytać o zdanie, w takim przypadku wykasujemy te 3 recenzje i zabronimy kopiowania takowych z waszego serwisu...
20:38 ja: Będę wdzięczna :)
Mateusz: nie ma sprawy po prostu chciałem się dowiedzieć... ;)
ja: I bardzo dziękuję za to, że zapytałeś :)
20:39 Mateusz: no jest to sprawa nie typowa tym bardziej za narusza prawa autorskie, rozumiem to dlatego zapytałem,
20:40 ok poprawione wiec teraz powinno byc ok,
ja: dzięki :)
20:41 Mateusz: nie ma sprawy,
a po za tym co u was słychać jak idzie rozwój serwisu?
20:42 ja: pracujemy nad zmianami w komentarzach... żeby można je było podzielić na takie do tytułu i takie do recenzji
ludziom się to powinno spodobac, będą mogli jeździć po recenzentach :D
a u Was?
20:43 Mateusz: heh zapewne ;) my rozpoczęliśmy prace już nad projektem graficznym... programowanie na ukończeniu, dzięki temu będziemy mogli skórkować bieżące projekty związane z manganima, strona główna czy podstrony,
ja: a kiedy z tym zamierzacie mniej więcej startować?
20:44 i tak z ciekawości - co to będzie obejmowało (poza tym, co już jest)? Bo chyba idziecie w społecznościówkę
20:46 Mateusz: jeśli chodzi o nowości dodajemy forum/grupy coś na kształt Golden Line, czyli użytkownik tworzy swoją własną grupę np Bleach i sobie nią zarządza, gdzie inni mogą do grupy dołączać, dodawać tematy i prowadzić zaawansowaną dyskusje,
do tego dochodzi rozbudowany profil, czyli dodanie avatarów, informacje o tym jakie użytkownik tworzy tytuły, jakie informacje dodał, jakie newsy etc,
20:47 ja: to sporo dojdzie
myślisz, ze w tym roku jeszcze to uruchomicie?
20:48 Mateusz: do miesiąca jak nie wcześniej, tak jak mowie programowanie mamy zakończone etap projektowania będziemy na bieżąco aktualizować,
myślę że do końca roku wdrożymy jeszcze 2 ficzery ;) oprócz tego,
20:49 ja: jeszcze cos?
bo wygląda całkiem zasobnie
20:50 Mateusz: 2 ficzer bedzie dotyczył tytułów & newsów, gdzie w tytułach zrobimy jedną kartę główną coś na wzór tego co wy macie lecz bardziej rozbudowaną o przeróżne mozliwości + integralność z różnymi sklepami etc, w dodatku do tego ficzera planujemy dodać agregator newsów... ;)
o 3 na razie nie mowie,
ja: rozumiem, nie zawsze jest dobrze wszystko zapowiadać...
poczekamy i zobaczymy :)
20:51 Mateusz: tzn wiesz to są najbliższe plany na max 3 miesiące,
ja: to chyba niezłe tempo
porównując z wdrażaniem różnych nowości u nas
Mateusz: wersja 1.0 serwisu pozwoli nam powoli na ich realizowanie zgodnie z założeniami,
20:52 no i powoli będziemy brali się za kupowanie licencji danych anime,
ja: planujecie streaming?
coś takiego, jak Crunchyroll?
20:53 Mateusz: tak, aktualnie prowadzimy rozmowy z dystrybutorami m&a, dzięki czemu wszystko będzie legalnie, ale w tej opcji będzie abonament, jeszcze nie wiemy dokładnie ile ale to nie są wielkie pieniądze,
ja: no, jasne
20:54 jest szansa, że coś takiego chwyci
Mateusz: zobaczymy to troche odległe plany bo to są sprawy organizacyjne oraz techniczne, gdzie trzeba odpowiednio przygotować serwis,
20:55 ja: sama obsługa transferu i miejsce na dyskach staje się wyzwaniem
bo to jednak będzie chyba dużo żreć
Mateusz: tzn to akurat wyzwaniem nie jest, mamy odpowiednie zaplecze,
20:56 aktualnie na samą wersje polską mamy:

Intel Core2Duo
2x 2.66+ GHz
4 MB L2 - FSB 1066 MHz
4 GB DDR2
2x 750 GB
100 Mbps

z możliwością rozbudowy ;)
20:57 ja: nie jestem specjalistką, ale wygląda faktycznie dość solidnie
20:58 Mateusz: tak czy tak aktualnie mamy ponad 1 TRB na dysku oraz nie limitowany transfer,
20:59 do tego 4GB DDR ramu...
ja: rzeczywiście dobre zaplecze :)
21:01 Mateusz: ważne że mamy możliwość rozbudowy, po nowym roku startujemy z japońską oraz ang wersją ;) myślę że do tego momentu fajnie rozwiniemy funkcjonalność polskiej wersji i będzie dość dużo do zaoferowania społeczności zagranicznej,
ja: japońska to dosć śmiałe plany
w sensie, czy Was nie zeżre utrzymywanie i tworzenie tych wersji językowych?
bo jednak nawet takie serwisy jak MAL są angielskie i już
21:03 Mateusz: no co ty, mamy tłumaczy, oraz osobę która zna tamten rynek, mamy odpowiednią politykę dot promocji & reklamy, mamy odpowiednie wsparcie, nie boimy się takich planów, tam dopiero powstanie solidna baza informacyjna jeśli chodzi o m&a, dzięki temu że powstanie wersja Polska bardzo na tym skorzysta bo będzie to integralna część gdzie z jap będzie uzupełniana pl wersja, solidne źródło info,
21:04 ja: będę trzymać kciuki, bo to rzeczywiście byłoby coś całkiem nowego
21:05 Mateusz: tzn wiesz ja nie umiem np japońskiego, ale mam tłumaczy, oraz osobę znającą rynek m&a, która będzie tą wersją zarządzała, jeśli chodzi o informacje jak i o rozwój, a przy ang wersji będziemy współpracować z firmą,
21:06 ja: ja rozumiem, zresztą przecież nie na tym to ma polegać, żebyś Ty znał - jasne, że przy takich planach każda wersja musi mieć własną osobę oddelegowaną do tłumaczeń
21:10 Mateusz: dokładnie,
21:11 chociaż zastanawiam się nad pewnym rozwiązaniem ;)
ale to na razie tajemnica, bo to dokładnie chodzi o m&a jako o tytuły oraz informacje,
21:13 a wy aktualnie prowadzicie serwis jako firma czy jako osoby prywatne?
ja: jasne, rzeczy biznesowe są poufne
to dość złożone: jesteśmy zarejestrowanie jako czasopismo elektroniczne
więc jestem jego wydawcą
jako osoba fizyczna
Mateusz: tzn wiesz nie są to rzeczy biznesowe ale tutaj chodzi o funkcjonalność której aktualnie nie ma a może być fajną sprawą...
21:14 ja: ale jednocześnie pracuję sobie jako jednosobowa firma, więc rachunki biorę na firmę
żeby odliczać
(firma = tłumaczenia i redakcje)
a z tą funkcjonalnością, to brzmi bardzo intrygująco...
21:15 Mateusz: aktualnie, serwis przynosi jakieś profity? bo wstępnie ew widzę tu profity z reklam, ale może to być również reklama związana z promocją serwisu...
21:16 ja: w tej chwili wpływy z reklam nie są takie małe, ale praktycznie w całości idą na utrzymanie serwisu
wychodzimy praktycznie na czysto
Mateusz: czyli model biznesowy to aktualnie tylko reklamy...?
21:17 ja: o ile się nie mylę, tak
Mateusz: rozumiem,
21:20 a jaki zagraniczny np ang serwis najbardziej ci się podoba?
ja: hmmm, zależy od której strony
21:21 korzystam przede wszystkim z Anime News Network w tej chwili
21:22 Tanuk mnie pochłania, nie mam czasu, żeby się innymi bawić...
21:23 Mateusz: rozumiem,
21:27 ok ja wracam do pracy wstępnie bardzo ci dziękuje za rozmowę jak coś będziemy w kontakcie, pozdrawiam,
ja: jasne, na razie :)

Wnioski na szybko:

1. Musimy się spieszyć. Musimy się jak cholera spieszyć, nawet jeśli to, co oni postawią, będzie kulawe na obie nogi. Na razie mamy tę przewagę, że oni nie mają chyba swojej "grupy", użytkowników. My mamy na to większe szanse. Ale jeśli to będzie świecić, jeździć i dzwonić wcześniej niż my...

2. Te plany "crunchyrollowe" są niepokojące, nie mamy nic, czym moglibyśmy to skontrować. Uwaga: gdybyśmy MIELI na jakikolwiek streaming warunki techniczne, mogę spróbować pertraktować z Anime-Gate (o ile AG nie obiecało im już wyłączności na ten przykład) o jakieś trailery czy inne pokazówki.

3. Plany "międzynarodowe" mnie nie martwią szczególnie. Jeśli nie są geniuszami marketingu, to się na nich położą (good luck z przeganianiem angielskiej/japońskiej konkurencji i very good luck z jakością tłumaczeń).

4. Nie jestem tego pewna, ale jeśli oni pójdą ostro, to kiedy uruchomimy te konta, może być troszkę nieprzyjemnie. Trzeba będzie obmyśleć jakąś sensowną politykę na taki przypadek - niekoniecznie nam się opłaca bezpośrednia "walka" z nimi, bo oni są w stanie prawdopodobnie sfinansować sobie parę rzeczy, typu kampanii reklamowej, i tak dalej.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 12-10-2009, 13:18   

Mam pewien pomysł, jak można im sprzedać cichcem nieprzyjemny kopniak w krocze. Niestety wymaga to rozbudowanej infrastruktury czyli ogryzków. Jeśli każdy redaktor lub nawet krewny i znajomy jenotów dodałby po kilka ogryzków (nie musi być tego dużo, nawet 10-15 na osobę przy tej ilości ludzi by starczyło) podminowalibyśmy ich pozycję w Google, a sami zwiększylibyśmy swoją konkurencyjność.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 12-10-2009, 15:30   

Avellana napisał/a:
Uwaga: gdybyśmy MIELI na jakikolwiek streaming warunki techniczne, mogę spróbować pertraktować z Anime-Gate (o ile AG nie obiecało im już wyłączności na ten przykład) o jakieś trailery czy inne pokazówki.

Ktoś jest w stanie określić w stopniu w miarę konkretnym jakie warunki techniczne byłyby konieczne? Gdybym to wiedział, to mógłbym jedną możliwość sprawdzić, mam trochę możliwości w tym punkcie (aczkolwiek zaznaczam, że to bardzo dalekie od pewności).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 12-10-2009, 17:19   

Costly napisał/a:
Ktoś jest w stanie określić w stopniu w miarę konkretnym jakie warunki techniczne byłyby konieczne? Gdybym to wiedział, to mógłbym jedną możliwość sprawdzić, mam trochę możliwości w tym punkcie (aczkolwiek zaznaczam, że to bardzo dalekie od pewności).

O ile się orientuję, minimalne wymagania to serwer z odpowiednim transferem, plus sposób na przyjazne dla użytkownika pobranie danych i odtworzenie. Np. jakiś darmowy serwer streamingu flv (Mammoth/Red5), a nie np. Flash Media Streaming Server, oraz odtwarzacz napisany we Flashu. Poza tym, "serwer z transferem" powinien mieć łącze 100 Mbit/s, bo przy takim 10 Mbit/s jakie ma Tanuk oznacza to kilka (3-6) jednoczesnych połączeń i łącze jest zapchane.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 22-10-2009, 11:08   

Jakoś mi się nie widzą te ich plany streamingu, zwłaszcza w kontekście międzynarodowym. Nikt im nie uwierzy że są w stanie ograniczyć streaming do polski, a z tego co wiem to japońskie firmy BARDZO czytelnie wydzielają "poletka" użytkowania (czyli zakres) oraz zasięg terytorialny. Rozmawiać z AG można, ale jeśli ich własna licencja nie obejmuje jakiegoś pola eksploatacji prawa, to rozmawiać sobie można do... no. A już zwłaszcza widzę tą wersję japońską. On nigdy nie czytał 2ch, jakby spróbował to by wiedział że oni są naprawdę wybuchową mieszanką ksenofilii z ksenofobią; na NIC co wchodziłoby w ich własny rynek nie pozwolą... a jego sprzęt to w porównaniu do tego co mają tamtejsze firmy to śmieci. Rozmawiamy o kraju gdzie trudno znaleźć ofertę na domowy tani internet wolniejszy od 10MBps. Poza tym, DoCoMo robi streaming prawie wszystkiego co się da... na sprzętowo dostosowane komórki w ich własnej sieci. Że niby ktoś sprzeda prawa obcej konkurencji, ryzykując gniew koncernu który ma dziesiątki milionów klientów na ojczystym rynku? A śnijcie dzieciaczki dalej...

Infrastrukturalnie to też nie wygląda jakoś potężnie. I oby to nie był "nielimitowany transfer" w stylu darmowych hostingów, czy nawet te 60GB co myśmy mieli które się skończyło "ale my nie myśleliśmy że wy możecie naprawdę tyle wykorzystać".

Nie zmienia to faktu, że miło byłoby wystartować co najmniej równo z nimi... Co do "samodzielnie tworzonych grup"... już widzę te 10500100900 grup "NARUTO" toczących bezpardonowe wojny... aaaah, gotta luv the flames.

Numer Gadu-Gadu
3869750

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-10-2009, 14:24   

Totem szczerze? Mimo początkowej paniki pomału zaczyna we mnie dojrzewać pewność, że ta firma to po prostu trzech eks-studentów informatyków + jeden z japonistyki, którzy zgarnęli kasę z jakiegoś funduszu wyrównywania nierównych, aktywizacji zawodowej bezrobotnych albo rozwoju technologii na wsi finansowanego przez UE.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 22-10-2009, 15:37   

Plany międzynarodowe faktycznie brzmią raczej zabawnie. Nie będę się wypowiadał na temat rynku japońskiego, bo raz że się nie znam, a dwa że Totem już to całkowicie wystarczająco podsumował, ale nawet angielska wersja nie wygląda jakoś szczególnie obiecująco. Sam ANN i MAL zjadają ich na wstępie jeżeli chodzi o ficzery i mają naprawdę spore bazy użytkowników, a przecież nie są jedynymi graczami na rynku. Biorąc to pod uwagę można dość bezpiecznie przyjąć, że angielska wersja serwisu nie da praktycznie nic polskiej wersji - target się nawet w najmniejszym stopniu nie pokrywa, a ze względu na naprawdę poważną konkurencję prestiżu sobie tym dużego nie wyrobią. Co do tego, jak polska wersja miałaby korzystać na artykułach pisanych na angielską wersję przez polaków, to chyba komentarza nie wymaga.

Avellana napisał/a:
tam dopiero powstanie solidna baza informacyjna jeśli chodzi o m&a

Brzmi na wishful thinking i dość chybiony w założeniach pomysł - chyba że zamierzają przeprowadzić wielką rekrutację angielskojęzycznej kadry do redakcji, a polską budować na tłumaczeniach z angielskiej. Ale to z kolei od żadnej strony nie wygląda na plan krótkoterminowy i nadal jest pomysłem mocno dyskusyjnym.

Jeżeli chodzi o konta użytkowników, to tutaj akurat wszystkie bajery są dla odmiany mile widziane. Avatary to w zasadzie konieczność. Poza tym jeżeli chodzi o grupy - gdyby miało to wyglądać mniej więcej tak jak na MALu (objaśniać szerzej?) to chyba naprawdę dobry pomysł. Potencjalnego miejsca na flame wary między setkami grup miłośników Naruto nie ma tak znowu wiele, natomiast ficzer jako taki ma szansę być bardzo ładny, błyszczący, przyciągajacy użytkowników (i, chyba co ważniejsze, przywiązujący ich dość skutecznie na dłużej, skłaniający do częstszego odwiedzania serwisu). Takie małe, zamknięte forum o danej serii, gdzie można pogadać o nowym odcinku albo konkretnej postaci z ludźmi, z którymi przynajmniej częściowo mamy zbieżny gust - sounds good.

Z kolei jeżeli chodzi o streaming to jakoś nie bardzo to do mnie przemawia. Zwłaszcza na polskim, przeżartym piractwem rynku - żeby to miało większy sens musieliby mieć naprawdę bardzo szeroki wybór.

Wersja abonamentowa jako źródło dochodu dla serwisu to w ogóle osobny temat - na tyle na ile można wywnioskować z zacytowanej rozmowy nie mieliby absolutnie nic co skłoniłoby użytkowników do opłacania takowego abonamentu. Nawet jeżeli udałoby im się legalnie streamować całe serie jestem dość sceptycznie nastawiony do wychodzenia do polskich użytkowników z pomysłem według którego mieliby płacić za oglądanie anime w youtube'owej jakości. Zwłaszcza, że licencja chyba darmowa nie jest, a znakomita większość pozostałych ficzerów byłaby dostępna za darmo, więc na pierwszy rzut oka zysk z takiej działalności byłby bardzo bardzo ujemny.

Jeżeli natomiast chodzi o jakieś kopanie pod nimi dołków, czy to przez obniżanie ich pozycji w googlach, czy w jakiś inny sposób, to wybacz Zeg ale wydaje mi się to kompletnie nieetyczne i jako takie sprzeczne z tym, co sobą jak dotąd Tanuki reprezentuje.

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-10-2009, 16:00   

Vodh napisał/a:
Jeżeli natomiast chodzi o jakieś kopanie pod nimi dołków, czy to przez obniżanie ich pozycji w googlach, czy w jakiś inny sposób, to wybacz Zeg ale wydaje mi się to kompletnie nieetyczne i jako takie sprzeczne z tym, co sobą jak dotąd Tanuki reprezentuje.

Czytaj te posty dokładniej.

Obniżanie pozycji w Google jest czymś zupełnie odmiennym, niż to, co ja proponuje. Obniżanie pozycji w Google polega na dodawaniu jej linków np. do znanych źródeł spamu wyszukiwarkowego, zafundowaniu jej krypto-cloakingu lub skorzystania z wielu innych technik czarnego SEO.

Zaproponowana przezemnie metoda stanowi zwykłą rozbudowę bazy danych, która i tak miałaby miejsce, niezależnie od tego, czy na rynku byłaby Manganima, czy też nie. I tak byśmy to zrobili, choćby po to, żeby dać znać użytkownikom, że w ogóle taka opcja istnieje i mogą z niej korzystać. Gdybyśmy my tego nie zrobili, to z dużym prawdopodobieństwem z identycznym rezultatem pracowaliby zwykli userzy. Oczywiście skutkiem ubocznym takiej działalności (jak i prawie każdej innej) jest zaindeksowanie stron w Google i innych wyszukiwarkach. W naszym wypadku, jako dużej, rzetelnej strony: na wysokich pozycjach.

To, co ja proponuje porównać można do zalecenia "żeby wygrać wyścig trzeba biec szybciej niż konkurencja". Jeśli szybciej rozbudujemy bazę o więcej tytułów niż Manganima wyprzedzimy ich.

Zresztą proces ma miejsce cały czas. Każdy dodawany komentarz (zwłaszcza do nowych serii) zapewnia nam niewielkie, ale ważne miejsce w Google. Miesięcznie przez wyłowione w wyszukiwarce komentarze ma miejsce około 200 000 wejść.

No, chyba, że dodawanie nowych anime do bazy uznać za nieetyczne.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 22-10-2009, 16:12   

Zegarmistrz napisał/a:
No, chyba, że dodawanie nowych anime do bazy uznać za nieetyczne.

I właśnie doczytałem dokładnie czym są owe ogryzki (wcześniej niepotrzebnie się zasugerowałem "podminowaniem ich pozycji w google") i na czym miałoby to polegać i szczerze mówiąc byłem właśnie w drodze do tego tematu żeby ostatni akapit poprzedniego postu zwyczajnie wywalić. Także mea culpa i zwracam honor :)

Lady of Autumn

PostWysłany: 17-11-2009, 21:44   

Disclaimer: to nie ja! Samo przypełzło!!!
Cytat:
21:17 Mateusz: witaj ;)
ja: o, witam
Mateusz: co słychać u ciebie? jak tam rozwój serwisu?
ja: no, w tej chwili bardzo dużo się dzieje przez te konta
21:18 ale właśnie miałam się do Ciebie odezwać - linkarze mi powiedzieli, że o ile z banera u nas jest do Manganimy kilkaset wejść miesięcznie, o tyle nie mamy w statystykach odnotowanych żadnych wejść od Was...
21:19 Mateusz: tzn bo właśnie pisaliśmy do was iż musi być banner 450x50 idąc schematycznie,
ja: i nie został przysłany? Byłam pewna, że poszedł...
21:20 Mateusz: dostałem tylko 400x50,
nam chodzi o 450x50 ponieważ taki mamy schamt
ja: ok, sprawdzę i podeślemy...
Mateusz: wiec jeśli bylibyście w stanie takowy podesłać to byłbym wdzięczny,
21:21 ja: oki, przekażę
Mateusz: a wracając do Manganima to w końcu mamy bombowy projekt strony głównej, mamy jeszcze parę poprawek ale wersja 1.0 będzie prezentowała się naprawdę super graficznie, bo po za tym co już jest dojdzie forum/grupy, rozbudowane profile użytkowników, ranking najaktywniejszych itp,
21:22 ja: no, to gratulacje
w jakim sensie najaktywniejszych? Na forum?
Mateusz: na forum, i nie tylko...
21:23 osoby które dodały najwięcej newsów, tytułów, działów, informacji itp
ja: no, to się pewnie spodoba, ludzie lubią rankingi
21:24 Mateusz: i co najważniejsze takowy ranking będzie dzienny, aby wszyscy użytkownicy najaktywniejsi w danym dniu mogli się na ten ranking dostać bo na niektórych stronach jest 1 ranking od początku funkcjonowania wiec wiadomo że zawsze będzie na pierwszym miejscu potencjalnie starszy użytkownik a nowy nie będzie miał szans,
ja: no fakt
Mateusz: zresztą dostaniesz zaproszenie na beta testy to sama będziesz mogła przekonać się jak to wszystko wyszło,
21:25 ja: a bardzo chętnie sie przyjrzę...
21:26 Mateusz: pod koniec stycznia wypuszczamy kolejny ficzer, tzn usprawnimy oraz ułatwimy dodawanie tytułów, oraz zmienimy całkowicie wygląd przedstawiając dany tytuł w rozbudowanej karcie tak jak jest to u was lecz bardziej rozbudowanie, z większa ilością opcji,
ja: o? z tymi danymi z dodatkowych zakładek, typu postaci i tak dalej?
21:27 Mateusz: zobaczymy, będzie to gruntowna przebudowa, nie jako dla tego iż wersja 1.0 jest w schemacie bardziej portalowym,
ja: a właściwie idziecie bardziej w bazę tytułów czy w społecznościówkę? Czy w jedno i drugie?
21:28 Mateusz: w dodatku w niektórych tytułach musimy dodać opcje +18 bo niektóre mają taką kategorie wiekową i nie chcemy aby takie tytuły do młodych docierały,
jedno i drugie,
ja: a no tak, to zawsze jest problem z częścią tytułów, typu hentai albo bardzo brutalne
Mateusz: dlatego w systemie dodawania musimy to uwzględnić,
21:29 ja: a jeśli użytkownicy sami dodają treść, to musicie chyba mieć jakieś mechanizmy kontroli?
znajomi wikipedyści mówią, że kasowanie wygłupów to spora część ich pracy...
21:30 Mateusz: tzn wszystko będzie moderowane ;) tak jak jest to aktualnie robione ;)
ale teraz już wszystkie nowe funkcjonalności pójdą bardzo szybko bo będą opierały się o przerobienie aktualnych, jak i zapewne parę nowych się pojawi, ale to już bardzo szybko pójdzie po uruchomieniu wersji 1.0 - którą udostępnimy pod choinkę użytkownikom
21:31 ja: no, już chyba nawet macie jakąś bazę użytkowników
są w miarę aktywni, czy tylko się rejestrowali, żeby zobaczyć, co się dzieje?
21:32 Mateusz: tzn aktualnie mamy dość rozległą bazę tytułów, dość dużo się dzieje, ale pamiętajmy aktualna wersja skierowana jest na budowanie zasobów i to jest raczkująca wersja, przy rozbudowie całości na pewno wszystko będzie lepiej przebiegało, w dodatku uruchamiamy wersje jap oraz angielską wiec ;)
21:33 koło 1800 działów, i koło 100 uzupełnień,
21:34 ja: a właściwie na jakiej zasadzie dodajecie tytuły?
zaraz, pogubiłam się... myślałam, że dział = tytuł
to czego jest 1800?
Mateusz: działy są do tytułów ;)
tytuł > dział > info
w niektórych przypadkach 1 tytuł ma 5,6 działów
ja: aa, jasne
21:35 Mateusz: czyli tutaj mamy łatwy przelicznik,
21:38 po za tym musimy dodać możliwość dodawania obrazków w działach,
21:39 ja: żeby zilustrować?
Mateusz: tak,
w przypadku postaci etc
ja: a no tak
21:41 Mateusz: także jak coś dam ci znać kiedy dokładnie będą beta testy,
21:42 ja: jasne, bardzo chętnie się temu przyjrzę
Mateusz: ok ja wracam do pracy dziękuje za rozmowę życzę miłego wieczorku ;)
21:43 ja: ja również, do usłyszenia

Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 17-11-2009, 21:49   

IMHO akurat w naszym przypadku rankingi typu "najaktywniejsi" możemy sobie darować - zwłaszcza, że sporą szansę na największą aktywność w ciągu jednego dnia miałyby osoby typu Tohru_chan_kyaa (nie żebym coś miał) na forum, a Masumaru w komentarzach.

Lady of Autumn

PostWysłany: 26-11-2009, 15:50   

OK, tym razem streszczając: głównie zamierzał się mnie zapytać, czy wiem, jak załatwić licencję na emisję anime w internecie. Ale przy okazji usłyszałam dwie interesujące rzeczy:
Cytat:
Mateusz: rozumiem, my już mamy pociętą stronę główną aktualnie zajmujemy się komunikatami / popoverami bo trochę zabawy z tym jest póżniej już bierzemy się za podstrony i zapewne fani dostaną nową wersje serwisu pod choinkę ;)

Mateusz: później już tylko z górki będziemy wydawać nowe uaktualnienia funkcjonalności ;) ale projekt graficzny nie chwaląc się wyszedł super,

Mateusz: aktualna wersja jest czysta, schludna, w stylu web20 mam nadzieje że ci się spodoba :)

Mateusz: no i teraz nie używamy postaci z m&a, czyli będzie to bardziej społecznościowy serwis nawiązaniem będzie treść, obrazki itp...

Czyli teraz planują ogólną społecznościówkę? Można i tak...

Cytat:
Mateusz: tzn główne funkcjonalności z tych nowszych to:

- forum/grupy z możliwością tworzenia własnych wątków dyskusyjnych na tematy związane z m&a, całkowicie zintegrowane z newsami, możliwość przypisania do wątków etc.

- rozbudowane profile, możliwość dodawania avatara, podstawowe informacje o użytkowniku, informacje o tym jakie tytuły tworzy, jakie newsy napisał, itp

- ranking najaktywniejszych, dzienny

i parę innych szczegółów...
+ w tytułach stworzenie fanclubów, czyli informacje o tym które anime lub mange lubią dani użytkownicy,

Co by oznaczało, że nawet jeśli, to nie jesteśmy daleko z tyłu... To znaczy, z tym, co mamy zrobione nie jesteśmy daleko za ich planami. Co nie zmienia faktu, że lepiej pewnie nie zasypiać gruszek w popiele, chociaż w tej chwili odgrypienie Tilka jest podstawowym priorytetem :)

fm Płeć:Mężczyzna
Okularnik

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 26-11-2009, 16:24   

Avellana napisał/a:
- forum/grupy z możliwością tworzenia własnych wątków dyskusyjnych na tematy związane z m&a, całkowicie zintegrowane z newsami, możliwość przypisania do wątków etc.

Czyli wygląda, że zamiast od acp-a zgapiają pomysł z ANN (czyli news+podyskutuj na forum w dziale Talkback). W praktyce mają szansę oprócz pustych rekordów anime straszyć jeszcze pustym forum. Zresztą ta część ich planów chyba najmniej nas interesuje, bo raczej nie zmieniamy póki co profilu działalności na newsownię.

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-11-2009, 16:51   

fm napisał/a:
Czyli wygląda, że zamiast od acp-a zgapiają pomysł z ANN (czyli news+podyskutuj na forum w dziale Talkback). W praktyce mają szansę oprócz pustych rekordów anime straszyć jeszcze pustym forum.

To już było i jest... na Kasumi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 26-11-2009, 16:59   

Natomiast Tilk myślał o czymś podobnym do tych "fanklubów", o ile pamiętam.

Fora grupowe mają sens, ale w jednym przypadku - jeśli są dostępne dla członków grupy i niewidoczne dla pozostałych osób. Wtedy nie ma najmniejszego znaczenia, ile ich jest, nawet jeśli stoją puste. O ile pamiętam, coś takiego jest mniej więcej u nas w planach.

Ciekawe natomiast, że on się ani razu nawet nie zająknął o liście obejrzanych/oglądanych serii. Albo uważa to za coś absolutnie oczywistego, albo też za zbędny bajer. Trzymam kciuki, żeby to było to drugie.

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu