Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Linki z Crunchyroll |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-10-2009, 17:35 Linki z Crunchyroll
|
|
|
Tym razem na inny temat. Otóż w serwisie Crunchyroll rośnie baza tytułów anime dostępnych dla wszystkich użytkowników, niezależnie od ich lokalizacji. Promowanie ich poprzez linkowanie pod recenzjami nie przyniesie nam żadnych bezpośrednich korzyści, jednak kierowanie użytkowników do legalnych źródeł można uznać za część bardziej ogólnej "polityki antypirackiej" jaką staramy się prowadzić. Poza tym ma szanse zwiększyć atrakcyjność serwisu, bo całe mnóstwo ludzi nie ma pojęcia, że tak się da - przykład chociażby Wszczebrzeszyna, który polecał HorribleSubs jako źródło swego ukochanego Gintamy, nie wiedząc, że może polecić CR jako legalne miejsce, gdzie dostępne są wszystkie odcinki. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia, jaka jest "żywotność" tych linków - dodawać mogę je oczywiście razem z recenzją (acz przyznam, że wygodniej byłoby mi zwalić na recenzenta sprawdzanie, czy rzecz jest legalnie dostępna, bo nie tylko CR może wchodzić w grę), jednak już w tej chwili jest trochę rzeczy, które należałoby uzupełnić wstecznie, no i co jakiś czas sprawdzać, czy to wszystko działa. Pytanie, czy można to zwalić na naszego linkarza - bo po trochu za dużo się tego robi, a w sprawie są rozmaite "za" i "przeciw".
Sprawa jest o wiele szersza - teoretycznie po uruchomieniu kont i systemu ogryzków można na przykład linkować zwiastuny pod ogryzkami bądź inne tego rodzaju materiały promocyjne, o które coraz łatwiej - nie chodzi tylko o sam Crunchyroll, ale w ogóle o legalne miejsca, gdzie można "coś" zobaczyć. Pytanie właśnie, czy nad tym zapanujemy - organizacyjnie i technicznie.
Z kolei wracając do Crunchyroll - wysprycili się i na tej liście - http://www.crunchyroll.com/library/IndexAnime - widać (przynajmniej u mnie), które tytuły mogę oglądać. Te niedostępne z powodów licencyjnych są wyszarzone. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-10-2009, 18:28
|
|
|
Z samymi linkami do Crunchyroll powinniśmy sobie poradzić, aczkolwiek trzeba by tu zasięgnąć opinii Tyczka. Co do zwiastunów i materiałów promocyjnych jestem sceptyczny. Takie rzeczy prawie zawsze dosyć szybko znikają, i ich zamieszczanie oznaczałoby zmianę charakteru pracy z linkami - z "sprawdzamy co jakiś czas" na "sprawdzamy na bieżąco". |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 13-10-2009, 19:11
|
|
|
Avellana napisał/a: | Z kolei wracając do Crunchyroll - wysprycili się i na tej liście - http://www.crunchyroll.com/library/IndexAnime - widać (przynajmniej u mnie), które tytuły mogę oglądać. Te niedostępne z powodów licencyjnych są wyszarzone. |
Nie wiem jak to wyglądało wcześniej, ale takowa lista obecna jest na Crunchyroll od kiedy ja tego serwisu używam, nie ma problemu z szybkim zorientowaniem się które serie dostępne są dla nas. I ogółem jeżeli chodzi o serie tam obecne - na ten moment w naszym wypadku mowa o 72 tytułach. Nie jest to jakaś kosmiczna liczba, a i też wartość ta nie jest szczególnie dynamiczna, odwiedzając serwis na kilka minut raz na tydzień-dwa można spokojnie być na bieżąco z wszelakimi zmianami w ichnim indeksie. Informacje o takich zmianach zamieszcza także ANN. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-10-2009, 12:09
|
|
|
Ja się pomału zastanawiam, czy nie warto byłoby tego poprowadzić właśnie trochę "szerzej", a co za tym idzie - w grę wchodziłby nie tylko Crunchyroll.
Rozumiem, że nie jest to sprawa na teraz, do robienia w tej chwili i tak dalej, bo na razie Konta Mają Priorytet(tm). Ale w pewnym sensie jest to możliwość przyciągnięcia ludzi do serwisu - łatwym udostępnianiem atrakcyjnych informacji.
Mam w związku z tym bardzo luźny pomysł. Zastanawiam się nad jakimś "podziałem" linków w naszej bazie - nie tylko od strony użytkownika (tak, jak jest w tej chwili), ale od strony administracyjnej. W tej chwili, o ile wiem, jest to po prostu jedna wielka lista, w której trzeba grzebać. Może dobrze byłoby mieć możliwość przypisywania linków do jakiejś kategorii "wewnętrznej" - typu "japońskie strony oficjalne", "wymiana linków pod recenzjami" (albo nawet bardziej szczegółowo - "Azunime"), "tematy na forum Tanuki". Możliwość filtrowania i przeglądania tego w podobnych kategoriach w panelu miałaby szansę znacznie usprawnić pracę linkarzy. Co więcej, dałaby możliwość podzielenia obowiązków bez wchodzenia sobie w drogę - można by wtedy poszukać dodatkowej osoby, która zajmowałaby się tylko linkami do CR/innych multimediów. Do rozważenia byłby też jakiś mechanizm automatycznie sprawdzający linki, chociaż zdaję sobie sprawę, że jest to rzecz bardzo zawodna. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-10-2009, 19:04
|
|
|
Automatyczne sprawdzanie linków już jest - http://anime.tanuki.pl/admin/linkcheck
Wątpię, aby można to było bardziej zautomatyzować. Chyba, żeby jakiś system przypominania: "ten link nie był weryfikowany od ośmiu miesięcy, trzeba go sprawdzić!". |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|