FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Rezygnacja - sprawy porządkowe
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 21-03-2010, 16:03   Rezygnacja - sprawy porządkowe

W związku z otrzymaną wiadomością e-mail, jak również w związku z ostatnimi rozmowami muszę z przykrością ogłosić, że nie widzę niestety dalszej możliwości kierowania sprawami portalu Tanuki. Doceniam wszystkie ciepłe słowa, jednakże wyraźne wotum nieufności ze strony większości Redakcji sprawia, że nie czuję się na siłach podejmować dalszych decyzji dotyczących strony. Zależy mi jednak na tym, żeby cały proces zmiany przeszedł możliwie najbardziej płynnie i bezboleśnie, dlatego proszę o niezwłoczne wprowadzenie niżej podanych zmian uprawnień (z wyjątkiem tych, przy których proszę o przedłużenie terminu w celu uporządkowania spraw).

1. Sprawy ogólnoportalowe. Jak wiadomo, jestem oficjalnie wydawcą czasopisma Tanuki.pl i odpowiadam za ogólne sprawy finansowe – do mnie wpływają pieniądze z reklam i ja płacę wszystkie rachunki za serwery etc. Jak wiecie (dokument dotyczący finansów strony jest do wglądu, kluczowe osoby z Redakcji mają do niego dostęp), do tej pory zamykaliśmy rok na niewielkim minusie, więc nie czerpałam z działalności portalu żadnych zysków. Nie mam nic przeciwko utrzymaniu z powodów czysto praktycznych status quo – zachowaniu tytułu wydawcy i zajmowaniu się ww. sprawami finansowymi. Jeśli jednak Redakcja uzna, że jej to nie odpowiada, jestem otwarta na negocjacje dotyczące przekazania wszystkich praw do Tanuki.

W tym pierwszym wariancie na stronie głównej portalu powinna pozostać informacja, że jestem wydawcą. W obu wariantach prosiłabym o jak najszybsze usunięcie informacji o moim stanowisku jako redaktor naczelnej, a także innych o funkcjach (np. redakcja na Mangach etc.). Trzeba będzie także przejrzeć wskazówki dla autorów recenzji i FAQ i ewentualnie usunąć informacje o przesyłaniu tekstów na moje konto. Natomiast prosiłabym o niezmienianie chwilowo mojego poziomu uprawnień na Tanuki – chciałabym jeszcze uporządkować i powstawiać zrzutki do recenzji, które mam aktualnie u siebie, dam znać, kiedy tylko będę mogła się tym zająć. Zaraz potem poproszę o ograniczenie mojego poziomu uprawnień do poziomu zwykłego użytkownika.

Wszystkie maile przychodzące na moją skrzynkę, a dotyczące spraw portalu (wymiana, współpraca, etc.) będę forwardować na skrzynkę redakcyjną.

2. Tanuki-Anime

a) Recenzje. W odróżnieniu od korespondencji dotyczącej „polityki” strony, ewentualnych nadsyłanych recenzji nie będę forwardować na skrzynkę redakcyjną automatycznie, zamiast tego informując autorów, że mogą je tam przesłać. Chodzi o to, że do tej pory „surowa” recenzja stanowiła pewnego rodzaju materiał poufny między mną a autorem – wolę odgórnie nie zakładać, że autor nie ma nic przeciwko temu, aby jego niezredagowną pracę przeglądały inne osoby, nawet z grona Redakcji.

b) Komentarze. Jednym z moich zadań była moderacja komentarzy – istotne jest, aby tę funkcję przejął ktoś dyspozycyjny, mogący zaglądać na stronę regularnie, ponieważ nieodpowiednie komentarze mogą się pojawić o każdej porze dnia.

c) Ogryzki. Tu nie powinno być problemu, ale to także jedna z funkcji, które mogą zostać przyjęte.

d) Statystyki strony – wstawiałam je co miesiąc, pierwszego dnia miesiąca. Najlepiej wykorzystać po prostu szablon z poprzedniego miesiąca, dane są brane po prostu z AWStats.

e) Grafik rezerwacji i publikacji. To może być trochę skomplikowane, bo oba podczepione są pod moje konto Google. Kiedy już trochę ogarnę swoje sprawy, postaram się przekopiować kalendarz publikacji do kalendarza powiązanego ze skrzynką redakcyjną i przesłać na tę skrzynkę dokument z rezerwacjami. Potem poproszę o odpowiednią aktualizację tematu z rezerwacjami na forum albo założenie nowego.

3. Forum Tanuki. Prosiłabym o zdjęcie moich uprawnień administracyjnych na Forum Tanuki. Z oczywistych przyczyn byłoby mi miło, gdybym mogła zachować dostęp do wszystkich obecnych i przyszłych działów, jeśli jednak Redakcja uzna to za niewskazane, proszę o przydzielenie mi dostępu na poziomie zwykłego (nieelitarnego) użytkownika. W takim charakterze planuję zostać na forum.

4. Kanał IRC. O ile nie będę narzucać swojej obecności na kanale #blue_haven, zamierzam pozostawać na kanale #tanuki.pl. Ze względów porządkowych i dla uniknięcia nieporozumień prosiłabym tylko o odebranie mi statusu operatora.

Mam nadzieję, że to wszystkie sprawy, do których powinnam się ustosunkować, ale jeśli o czymś zapomniałam, jestem oczywiście gotowa udzielać dowolnych dodatkowych wyjaśnień i służyć wszelką pomocą.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 21-03-2010, 17:16   

Cóż, szczerze pisząc, miałem nadzieję, że uda się tego uniknąć, bo to jest cios dla portalu z którym się jak najbardziej czuję związany i z którym się identyfikuję. Niemniej - szanuję decyzję Ave.

Zostawienie Ave dotychczasowego dostępu na forum i IRCu, ze swojej strony (za innych się nie wypowiadam, ale osobiście nie widzę żadnych przeciwwskazań, a wręcz przeciwnie) uważam za całkowicie oczywiste, jedyną kwestią jest: co dalej z portalem.

Jeśli chodzi o sprawy finansowe - nie widzę powodu, żeby cokolwiek zmieniać. Zostawienie tego tak jak jest byłoby chyba najwygodniejsze, ale ja tymi sprawami się nie zajmuję, więc głosu jako takiego w tej kwestii nie zabiorę.

Za priorytet uważam w tym momencie w miarę sprawne przeorganizowanie pracy, tak żeby portal nie upadł - nie wiem jak innym, ale mnie byłoby go bardzo szkoda. Kluczową kwestią jest tu funkcja redaktora naczelnego i redakcja tekstów. Z mojego punktu widzenia byłyby temu w stanie podołać dwie, może trzy osoby, niemniej nie będę ich z nicka wymieniać, bo zakładam, że ktoś mógłby sobie tego nie życzyć. I od tego czy ktoś będzie czuł się na siłach tę funkcję przejąć należałoby chyba rozważyć ewentualny dalszy podział obowiązków, bo bez redaktora naczelnego i redakcji tekstów całość przedsięwzięcia nie ma chyba większego sensu.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
8137449
Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 21-03-2010, 21:37   

Kiedyś musiało do tego dojść, ludzie idą dalej. Niemniej to naprawdę smutna wiadomość. Ave, Zegar, Teukros. Jakby nie patrzeć, gwardia odchodzi.

Również jestem za pozostawieniem w gestii Ave obowiązków wyżej przez nią wymienionych.

I pisząc za Morgiem. Najważniejsze to skutecznie wyznaczyć nowego redaktora naczelnego i redaktora recenzji. A także rozdzielenie funkcji jakie pełnili Teukros i Zegar.

Osobiście byłbym za tym by każdy z Redakcji wypowiedział się na ten temat, a także by zgłaszały się ewentualnie osoby, które chciałby by/miały by możliwość przejęcia poprzednich funkcji.

Osobiście mógłbym się jakieś roli podjąć, choć nie potrafię jeszcze sprecyzować jakiej, ponieważ przyznam, że mam dość ogólne pojęcie o dotychczasowych funkcjach pełnionych przez w.w członków redakcji. W każdym razie jestem chętny.

I ze swej strony, choć jestem tu tylko ponad rok, bardzo, bardzo dziękuję za współpracę Ave, Zegarowi i Teukrosowi. To cios dla portalu, ale po ciosie należy się podnieść i iść dalej, i na tym potrzeba się skupić przede wszystkim.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
krew_na_scianie Płeć:Kobieta
kościsty seksapil

Grupy:
House of Joy
PostWysłany: 21-03-2010, 22:10   

Jestem totalnie w szoku.. Trzy tak ważne osoby odchodzą za jednym zamachem! Oczywiście jak najbardziej uszanuje każdą decyzję - co nie zmienia faktu, że szkoda. Szkoda, bo jak dla mnie to pewnych ludzi nie da się zastąpić, a takie rozstania zawsze są przykre.

I jak najbardziej również nie widzę żadnych przeciwwskazań do dotychczasowego dostępu. Za dotychczasową współpracę również bardzo dziękuje, za dobre rady i wskazówki również.

Numer Gadu-Gadu
9343376
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 21-03-2010, 23:29   

Na wstępie chciałbym złożyć podziękowania dla Avellany, Zegarmistrza i Teukrosa, za wieloletnią, ciężką pracę nad Tanukiem. Bez was ta strona nigdy nie byłaby tym, czym jest teraz (ba, biorąc pod uwagę rolę Ave i Zega przy jej tworzeniu, pewnie nigdy by nie powstała). Szanuję wasze decyzje o odejściu, choć nie ukrywam, że jest mi szkoda - szkoda, bo, jak wspomniała już Krew, niektórzy ludzie są niezastąpieni.

Na szybko odnosząc się do punktów wspomnianych przez Ave, co do kwestii finansowo-prawnych i dostępu do działów na forum - nie mam tu żadnych zastrzeżeń.

Poruszając kwestię już wspomnianą przez Morga - najważniejsze w obecnej sytuacji jest zadbanie o to by strona mogła dalej funkcjonować. Nie da się ukryć, że w obecnej sytuacji dużo funkcji (w tym funkcji bardzo istotnych) wymaga obsadzenia. W obecnej chwili absolutnym priorytetem wydaje się obsadzenie stanowisk redaktorów naczelnych T:A i T:M.

W obecnej chwili, po szybkiej dyskusji części grupy redakcyjnej na temat tego problemu zostały zaproponowane dwie kandydatury -
na redaktora Tanuki: Anime zgłosił się FM
Na redaktora Tanuki Manga - Enevi
do pomocy w pracy Tanuki Manga (w sposób jak na razie bliżej nieokreślony, do doprecyzowania później) zaofiarował się Grisznak.

Są to na razie kandydatury bardzo wstępne - jeśli ktoś inny uważa, że podołałby temu zadaniu, lub byłby w stanie pełnić jakąś z innych funkcji które będą wymagały zastępstwa (albo zna osobę która byłaby się w stanie tego podjąć), powinien zgłosić kandydaturę w tym temacie.
Uwaga - w wypadku zgłaszania osób trzecich sugeruje się wcześniejsze ich zapytanie o zgodę.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 22-03-2010, 09:06   

Skoro proszono o wypowiedź wszystkich, to też dodam, że zastrzeżeń do propozycji Avellany nie mam.

Pytanie techniczne - czy jest osoba, która może na ten moment zająć się korektą nadsyłanych tekstów w trybie awaryjnym, do wyłonienia osoby zajmującej się tym na stałe? W bieżącym tygodniu kończy się emisja wielu tytułów, można spodziewać się sporej ilości tekstów, które wedle dotychczasowej polityki publikacji pojawić się powinny na stronie możliwie jak najszybciej.

Natomiast co do samych rezygnacji - biorąc pod uwagę funkcję jaką pełniły osoby rezygnujące istniałoby zdecydowanie mniejsze ryzyko destabilizacji gdyby były to rezygnacje zawierające coś w rodzaju okresu wypowiedzenia. To jest gdyby osoby pełniące swoją funkcję dotychczas dalej to robiły, natomiast wybrani zastępcy w możliwie jak najszybszym czasie przygotowali się do przejęcia tych obowiązków. Naturalnie, ma to sens tylko w przypadku obecności takiej woli z obu stron.

Jeżeli jakiegoś rodzaju wsparcie byłoby potrzebne, to jestem do dyspozycji.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-03-2010, 09:55   

Nie mam nic przeciwko temu, żeby Ave zachowała obowiązki, o których pisała, a także miała nieskrępowany dostęp do całego forum i IRCa.

I także chciałbym podziękować całej trójce za współpracę, odwaliliście kawał dobrej roboty i bardzo żałuję, że rezygnujecie.

A wracając do kwestii technicznych, Costly wysunął moim zdaniem bardzo sensowną propozycję (odnośnie okresu wypowiedzenia) - bo czy na chwilę obecną jest jakaś osoba, którą weźmie od już zaraz na barki korektę i redakcję tych wszystkich recenzji? Szczególnie, że faktycznie sezon się właśnie kończy...

Lady of Autumn

PostWysłany: 22-03-2010, 11:33   

Spraw porządkowych ciąg dalszy.

1. Uzupełniłam bazę Tanuki-Anime o wszystkie ogryzki i zrzutki znajdujących się u mnie recenzji. Brakuje tylko zrzutek do Macross 7 Encore - nie mam ich jeszcze zrobionych, kiedy będą gotowe, podrzucę na redakcyjną. Przy okazji: nie planuję Was nękać moimi recenzjami, ale żeby skończyć to, co mam zaczęte, napiszę jeszcze recenzję Macross Dynamite 7 i postaram się przygotować nową recenzję Macross Zero. Z rezerwacji Yumeiro Patissiere nie tak dawno zrezygnowałam - okazało się, że seria ma 52 odcinki (a nie 26), rzuciła ją też aktualnie się nią zajmująca porządna grupa fansuberska, co pozostawia tylko dość przypadkowo się pojawiające ripy z CR.

Tym samym nie potrzebuję już specjalnych uprawnień dostępu.

2. Przekazałam na tanuki.redakcja@gmail.com prawo własności do grafika rezerwacji oraz list "nowości", na które wpisywali się chętni recenzenci. Nie otwierałam tych dokumentów - dobrze by było, żeby ktoś sprawdził, czy nie ma z nimi problemów. Na razie zostawiam swoje kopie, na wypadek, gdyby były potrzebne. Kwestie zmian organizacyjnych w tym zakresie pozostawiam Redakcji.

3. Również na koncie tanuki.redakcja@gmail.com utworzyłam nowy kalendarz, do którego zaimportowałam grafik publikacji na Tanuki-Anime. O ile patrzyłam, wszystko z nim powinno być w porządku.

Proponowałabym jak najszybciej zamknąć dotychczasowy temat rezerwacji i otworzyć nowy, z linkami do odpowiednich arkuszy i kalendarza na koncie redakcyjnym.

Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 22-03-2010, 12:17   

Póki jeszcze nie ma dokładnej rozpiski funkcji i kandydatów (jak rozumiem w.w to wstępne ustalenia, choć bliższe niż dalsze to zrealizowania na szczęście), to zgłaszam się do pomocy, gdyby taka była potrzebna. Np. przy moderowaniu i trzymania pieczy nad komentarzami itp. To jest, jeżeli będzie to wymagane.

Oprócz tego chętnie podjąłbym się jakiejś "opuszczonej" funkcji, jeżeli taka konieczność zajdzie.

Numer Gadu-Gadu
927825
Lady of Autumn

PostWysłany: 23-03-2010, 13:04   

Właśnie otrzymałam dwie mangi z wydawnictwa Hanami: Anagram Kirin Tendo i Odległa dzielnica Jiro Taniguchiego. Prosiłabym o możliwie szybką informację, komu to przekazać - mogę w razie czego wysłać pocztą, to nie problem.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-03-2010, 13:57   

Odległą Dzielnicę możesz od razu wysłać mi, zaś Anagram - Enevi.
Powrót do góry
Enevi Płeć:Kobieta
苹果

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 23-03-2010, 15:36   

Ja mogę odebrać osobiście. Najlepiej jutro.

吾輩は王獣である。名前はまだ無い。

Lady of Autumn

PostWysłany: 23-03-2010, 16:59   

OK, nie powinno być problemu.

krew_na_scianie Płeć:Kobieta
kościsty seksapil

Grupy:
House of Joy
PostWysłany: 23-03-2010, 22:06   

Zapomniałabym dodać - ja również służę pomocą w tych ciężkich chwilach. Mogę podjąć się w jakimś stopniu funkcji Zegarmistrza (czuje się jak ostatni Judasz pisząc takie słowa!), bo są one dość podobne do moich obecnych zadań lub komuś pomóc w ich wykonywaniu.

Numer Gadu-Gadu
9343376
fm Płeć:Mężczyzna
Okularnik

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 24-03-2010, 21:45   

krew_na_scianie napisał/a:
czuje się jak ostatni Judasz pisząc takie słowa!

Zupełnie niepotrzebnie. Powiem tak - najbardziej potrzebna jesteś na stanowisku sekretarza redakcji, ale skoro jesteś chętna do pomocy, to choćby i tymczasowo można Ci powierzyć obowiązki związane z promocją.

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu