Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki: Opowiadania? |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-03-2005, 13:34
|
|
|
Myślę, że recenzenci powinni być właśnie w różnym wieku, wtedy uniknęlibyśmy sytuacji, gdy część czytelników czuje się olana, bo nie dopuściliśmy niemal żadnego opka w stylu jaki lubią. Proponuję żeby opowiadanko przechodziło w drodze głosowania: jeśli spodoba się połowie recenzentów, jest szansa, że gościom też się spodoba.
Cytat: | - opowiadania sa oceniane z "zawartosci" i "jezyka", przy czym do tego 2 nalezaloby jakies kryteria dobrac moze? |
Proponuję następujące: ekonomiczność wypowiedzi(czyli czy autor nie stosuje bardzo pięknych w jego mniemaniu monstrualnych opisów, nudnych jak flaki z olejem i rozciągających sytuację "wstał i zrobił sobie herbaty" na dwie strony), umiejętność władania słowem pisanym;P(czyli odwrotnie - czy jego opisy nie przypominają didascaliów w dramatach, "Songo wstał i zabił Frezera jednym ciosem, di end"), przejrzystość(czy nie jest bełkotliwe i czy do zrozumienia nie potrzebny jest tytaniczny wysiłek), ewentualnie jeszcze humor(autor wplata w opowiadanie dowcipne komentarze - plus; autor ma poczucie humoru gfodne kaprala z Teksasu - dziesięć minusów).
Oprócz tego: osobiście jestem za bezdyskusyjnym wywalaniem opek:
- które po interwencji filtru dialogi będą wyglądały tak: "Ty ^Cenzura^ ^Cenzura^!!! Jak cię ^Cenzura^, to się ^Cenzura^ do końca ^Cenzura^ życia nie ^Cenzura^ ^Cenzura^ ^Cenzura^!!!".
- typu selfinsertion, których fabułę można streścić "przenoszę się do świata(powiedzmy) Lodoss War i Deed/Sheris/Pirotess(jedna bądź wszystkie naraz) zakochuje się we mnie". Po co ktoś ma sobie robić obciach za naszym pośrednictwem;>?
- których fabułę można streścić w "DIE, SHINJI, DIE!!!". W miejsce Shinji wstaw dowolne imię bohatera. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-03-2005, 14:48
|
|
|
wiesz, ja nie jestem pewna odnosnie wywalania - obciach obciachem, tylko czy to nie spowoduje ze taki czlowiek ktoremu nie przyjeto tekstu przyleci i bedzie niezadowolony?
moze np. zrobic tak ze wywalamy opowiadania ktore po uplywie X czasu (miesiaca) beda mialy ocene ponizej 1?
tu klasycznym przykladem moze posluzyc animka, kimi ga nozomu eien, od ktorej co najmniej 3 moi znajomi wymiekli..... podczas gdy na zachodzie trzyma sie w czolowkach rankongow, i to od dluzszego czasu |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-03-2005, 15:02
|
|
|
Możemy zaznaczyć, że tego nie chcemy, a jak ktoś się nie dostosuje to wtedy wywalić. Może się nie znam, ale ludzie chyba nie interesują się przygodami jakiegoś tam Jasia Kowalskiego, który zdobywa miłość swojej ulubionej postaci "bo tak":].
Zresztą to tylko moje zdanie, jeśli zostanę przegłosowany płakał nie będę. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 04-03-2005, 15:07
|
|
|
Samo "self instertion" imho nie musi się sprowadzać do takich granic/być złe. W końcu można siebie dać jako jedną z postaci, z która w pewnym momencie spotykają się bohaterowie. Nie mówię tu oczywiście o postaci o imieniu "Jan Kowalski", tylko wpasowanej w przyjęty klimat ;] |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-03-2005, 15:14
|
|
|
A czy ja piszę o samym? Ja mam na myśli takie, które ma na celu spiknięcie siebie i swojej malowanej lali, ewentualnie lala;P. Jeśli jednak jest ambitniejsze to nie mam nic przeciwko. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 04-03-2005, 15:59
|
|
|
Tak z czystej ciekawości - ludzie naprawdę piszą takie opowiadania? O_o
Bo sam pomysł wydaje się... Sposobem na dowartościowanie raczej ;] |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-03-2005, 16:13
|
|
|
Naprawdę. Na FF.ncie było ich sporo. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-03-2005, 16:13
|
|
|
tak, z ludzmi to jest troche tak jak w tym dowcipie o 10k malp przy 10k komputerow. natomiast to ze nie wiesz nie oznacza bynajmniej ze chcesz wiedziec, uwierz mi ;) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|