FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Forum Tanuki - Zamówienia
Wersja do druku
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 17-05-2005, 10:19   Forum Tanuki - Zamówienia

Jak widać strona się rozrasta, mamy coraz więcej użytkowników, coraz więcej modułów na stronie... A będzie tego coraz więcej. Już teraz, gdy tworzony jest dział piosenek zaczynają się schodki - serii jest mnóstwo, a piosenek do nich jeszcze więcej. Za to tłumaczy mamy tylko kilku - czym powinni się zająć najpierw, a co zostawić na potem? Czy ważniejszy jest ending do Evangeliona, czy trzeci opening Inuyashy? A może nasz szanowny tłumacz powinien zamiast tego, zrecenzować nową mangę CLAMPa?

Stąd moja propozycja utworzenia - nie teraz oczywiście, lecz w niedalekiej przyszłosci, kiedy będziemy już mieć moduły piosenek i mang - nowego podforum, na którym nasi użytkownicy sami mogliby decydować o naszych priorytetach. Wyglądałoby to w następujący sposób:

Każdy użytkownik może wejść na forum "Zamówienia" (a może raczej "Prośby"? Nazwa jest do ustalenia...) i założyć tam nowy temat (lub dopisać się do istniejącego), podając tam tytuł Anime/Mangi/piosenki, który chciałby zobaczyć na Wszechbiblii. Jeśli dużo osób interesuje się danym tytułem, to znak dla nas, że może powinniśmy się tym zająć?

Oczywiście, owe "Zamówienia" nie są dla nas w żaden sposób obowiązujące - to tylko sugestie dla redaktorów nadsyłane przez użytkowników. No i, oczywiście, prośby o recenzje hentajów/umieszczanie torrentów/skanlacji nie wchodzą w rachubę.

Widziałem podobne działy na wielu stronach, i uważam, że pomysł jest godny rozważenia.

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-05-2005, 10:24   

hmm................ tylko jakis DUZY disclaimer by sie przydal, ze nie sa wiazace, bo bedziemy mieli mase trolli "a dlaczego on swoja piosenke dostal a ja moja nie"..... nie wiem czy "plany redakcyjne nie mialyby wiecej sensu - tlumacz pisze co ma w planach, a uzytkownicy moga mu ew. pomoc w ustalaniu kolejnosci (bo jednak najpierw tlumaczy sie cos co sie chce, a nie to co kto inny chce zebys zrobil)
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 17-05-2005, 11:02   

z tym, że to powinno wystartować już przy jakieś przetłumaczonej i podpiętej bazie. Poza tym uważam, że "plany..." są konkretniejsze niż "zamówienia", ponieważ ilu uzytkowników i ulubionych serii tle będzie propozycji <a nawet więcej>, a tak tłumacz będzie miał ostateczny głos... chociażby "zabiorę się za to, kiedy skończę to, co mam w planach".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 17-05-2005, 11:23   

Xeniph napisał/a:
nie teraz oczywiście, lecz w niedalekiej przyszłosci, kiedy będziemy już mieć moduły piosenek i mang

IKa napisał/a:
z tym, że to powinno wystartować już przy jakieś przetłumaczonej i podpiętej bazie.

Czym się różnią te dwa stwierdzenia?

Bianca napisał/a:
tlumacz pisze co ma w planach, a uzytkownicy moga mu ew. pomoc w ustalaniu kolejnosci (bo jednak najpierw tlumaczy sie cos co sie chce, a nie to co kto inny chce zebys zrobil)

Kiedy mi własnie chodzi o sytuację, kiedy tłumacz nie wie, za co się zabrać, bo mozliwości jest albo zbyt dużo, albo sam nie zna ich wszystkich... Poza tym, te propozycje nie mają iść do jednego, konkretnego tłumacza, tylko do redakcji jako ogółu.

IKa napisał/a:
"plany..." są konkretniejsze niż "zamówienia"

Oczywiście, że są. "Zamówienia" nie mają być "konkretne" - mają służyć poszerzeniu przestrzeni fazowej naszych możliwości rozwoju i być jedynie zbiorem luźnych sugestii.

Może powiem inaczej: "plany redakcji" bez istnienia "propozycji" zakładają, że znamy wszystkie mozliwe tytuły anime i mang do zrecenzowania, pamiętamy wszystkie piosenki jakie w nich wystapiły i doskonale wiemy, za co powinniśmy się zabrać i w jakiej kolejności. Co jest oczywistą bzdurą.

"Propozycje" mają służyć właśnie jako źródło powyższych informacji. Mają właśnie służyć jako wymierny wyznacznik tego, czego nie mamy, a co powinniśmy mieć.

Natomiast istnienie "planów redakcji", czyli swoistego "behind the scenes" jest już zupełnie inna kwestią i sugeruję zostawić ją do innego tematu.

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-05-2005, 11:26   

ok, ale istnienie propozycji bez planu moze spowodowac naplyw "a czemu X a nie Y" "juz 2 miesiace temu zamowilem" itp
Powrót do góry
Ryuzoku Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 17-05-2005, 11:55   

wg mnie coś takiego trzeba by w regulaminie odnotować, i nazwać raczej "propozycje" , bo zamówienia brzmią jakbysmy to mieli robić, ap ropozycja to propozycja, nic na siłę...
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 17-05-2005, 16:48   

właśnie ze względu na masę piosenkową zaproponowałem w innym wątku by umożliwić dodawanie przynajmniej podstawowych piosenek do każdego anime tylko w formacie powiązane_anime-typ-wykonawca-tytuł bez tłumaczenia, bo tyle szczegółów można uzupełnić relatywnie szybko, a recenzenci w nowych recenzjach mogą te szczegóły podawać razem z technikaliami jeśli je znajdą. W ten sposób szybko przybyłyby w bazie nowe użyteczne dane, a tłumaczenia mogłyby iść swoim tempem.

Co do sugestii, oczywiście, można uwzględniać vox populi, ale dużo zależy co jest dostępne. Teraz, jak wiszę na #nipponsei, nie ma chwili by ktoś nie jęczał o op2/ed3 z Bleach, mimo że jasno jest powiedziane że singla jeszcze nie wydano. Brak singla = brak oficjalnych lyricsów. A nawet jak są, to nic nie znaczy. Do Hoshi no Koe są, a ja i tak z moim polskim przekładem jestem pierwszy. Do wczoraj nawet na animelyrics mieli tylko romaji.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Odpowiedz do tematu