Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ustalenia z 12 listopada (Tanuki/Kasumi) |
Wersja do druku |
Raul
|
Wysłany: 05-12-2005, 09:57 Ustalenia z 12 listopada (Tanuki/Kasumi)
|
|
|
Ustalenia ze "spotkania warszawskiego", 12.11.2005 r.
Obecni:
Raul
Avellana
Bezimienny
Bianca
Wa-Totem
Taur
1. Integracja
Po przemyśleniu kwestii integracji doszliśmy do wniosku, że
wymuszona integracja obu stron (rezygnacja przez jedną z nich z
nazwy etc.) nie ma racji bytu.
Ustalono, że Tanuki i Kasumi będą kontynuować ścisłą współpracę.
W najbliżej przyszłości chcemy połączyć bazę użytkowników
Kasumi (Strona i Forum) i Tanuki (Forum, Anime, Czytelni, Mangi - o
ile powstanie do tego czasu).
2. Plany rozwojowe
Tanuki zamierza w dalszym ciągu rozwijać bazę recenzji anime i
kontynuować prace nad bazą recenzji mang. Tanuki-Czytelnia pozostaje
modułem serwisu, prowadzącym jednak oddzielną politykę w zakresie np.
wymiany linków. Wśród proponowanych w dalszej przyszłości modułów
znalazły się m.in. Gry oraz Galeria (obejmująca zgromadzone już
materiały - kadry z serii anime).
Kasumi nadal koncentrować się będzie na aktualnościach ze świata m&a,
jednocześnie modernizując i rozwijając Encyklopedię. Pomoc w tworzeniu
haseł do encyklopedii i wyszukiwaniu newsów zadeklarowało kilka osób z
Redakcji Tanuki. Również Kasumi ma pozostać miejscem do umieszczania
artykułów, stworzonych przez członków obu serwisów.
Nie zostało ostatecznie zadecydowane, czy w gestii Kasumi, czy też Tanuki znajdzie się stworzenie modułu tzw. releasów, obejmującego kalendarium wydawnicze polskiego rynku mangi i anime.
3. Stowarzyszenie "Tanuki"
W chwili obecnej nie wydaje się celowe dążenie za wszelką cenę do
włączenia w tworzenie Stowarzyszenia społeczności Kasumi (dla
której ta inicjatywa jest przede wszystkim mało znana). Należy więc
ograniczyć się, przynajmniej początkowo, do pierwotnych założeń -
stowarzyszenia jako sposobu na uporządkowanie i ustabilizowanie finansów serwisu Tanuki, a także na nadanie serwisowi osobowości prawnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z czasem działalności stowarzyszenia rozszerzyła się, obejmując także inicjatywy Kasumi. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 12-12-2005, 13:43
|
|
|
Ale duzo komentarzy. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-12-2005, 17:37
|
|
|
jako, że wszystko jest znane mi nadmieniam, (znów) iż nogami i rękami sie podpisuję.
przy czym nad Grami bym sie zastanowiła... nie ma środków, zaplecza i ludzi, a sa strony które juz to prowadzą (GoL, IW SqZ, etc), chyba, że chodzi o RPG.
(oducza się wyrażania milczącej aprobaty - i zaczyna stosować pisemną ==' -> GG być zły wynalazek ==') |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 12-12-2005, 19:33
|
|
|
Na pewno prędzej Gry niż Galeria.
Mnie natomiast bardziej interesuje komentarz co do polaczenia uzytkownikow stron Kasumi i Tanuki. Nikt nie jest przeciw? :D |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-12-2005, 19:34
|
|
|
Jak to by miało wyglądać? Szczerze mówiąc nie jestem przekonana |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 12-12-2005, 20:09
|
|
|
W duzym skrocie - kazdy kto sie zarejestruje na Tanuki, bedzie zarejestrowany na Kasumi i odwrotnie.
Ci ktorzy sa zarejestrowani tu i tu, beda mieli polaczone konta (tzn. nie straca postow na Kasumi/Tanuki). |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-12-2005, 20:24
|
|
|
A fora? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 12-12-2005, 20:54
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | A fora? |
Fora jak dawniej (próba ich połączenia na siłe spowodowałaby chyba ciężki kataklizm, o sporej ilości zgonów nie mówiąc). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 12-12-2005, 21:52
|
|
|
Przeciez napisalem ze chodzi o uzytownikow. W tej chwili uzytkownicy strony Kasumi i forum Kasumi sa polaczeni w jednej bazie. Wobec tego laczenie dotyczyc bedzie takze uzytkownikow obu forum (nie samych for i ich postow!).
Co do kataklizmu - nie jest to niemozliwe do zrobienia, wymaga odrobiny czasu i dobrego przygotowania. Tylko nie widze takiej potrzeby.
Na pewno nikt nie bedzie laczyl uzytkownikow na sile jesli nie bedzie 200% pewności , że wszystko pojdzie po naszej mysli. A to oznacza, ze najpierw to dokladnie przetestujemy.
Co do ewentualnego pytania: Czy ktos wierzy, ze chcialbym stracic wszystkie dane o uzytkownikach z Kasumi? Tak samo nie chce stracic zadnych danych Tanukian. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-12-2005, 22:08
|
|
|
Raul napisał/a: | Przeciez napisalem ze chodzi o uzytownikow. W tej chwili uzytkownicy strony Kasumi i forum Kasumi sa polaczeni w jednej bazie. Wobec tego laczenie dotyczyc bedzie takze uzytkownikow obu forum (nie samych for i ich postow!). |
Burdel! Burdel widze!
Raul wybacz, ale to rozwiązanie nie ma sensu. Przychodzi ktoś do Ciebie, rejestruje się i dostaje w gratisie rejestracje u nas... Tylko po co mu ona, jak do nas nie zagląda? A po co nam taki urzytkownik?
I po co Tobie puści urzytkownicy zarejestrowani i działający tylko u nas? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 12-12-2005, 22:20
|
|
|
Ze spraw technicznych:
Co do łączenia użytkowników, jeśli ma w ogóle nastąpić: wstrzymajmy się z tym do lata (czyt. po mojej maturze). Obecnie na Tanuki mamy 3 bazy użytkowników:
- Anime, Admin i w przyszłości Manga - bazują na tej samej bazie i współdzielą znaczną część kodu (autoryzacja, system uprawnień)
- Forum
- Czytelnia
Mam w planach próbę podłączenie Czytelni do głównej bazy (tej pierwszej). Jako że baza użytkowników jest tu w miarę zamknięta to nie będzie z tym problemów, system synchronizacji mam już częściowo opracowany (pomysł, system synchronizacji z nowego edytora FAQ napisałem tak żeby był maks. uniwersalny).
Największy problem będzie z forum ponieważ będzie to wymagało małej zmiany w części zapytań zapisujących coś do tabeli użytkowników i ręcznego przypisania użytkownikom reszty serwisów kont z forum. Tu nie mam jeszcze nic przygotowanego i zajmę się tym zaraz po maturze, nie chcę się teraz pakować w coś co musiał bym opracowywać od podstaw.
Jeśli Kasumi działa na zasadzie współdzielenia całego systemu logowania z forum to będzie to łatwo podłączyć pod ten system, podniesienie wszystkim użytkownikom user_id nie będzie problemem.
Ogólnie widzę to tak: centralna baza użytkowników, wszelkie rejestracje, usuwanie kont, zmiany haseł i danych kontaktowych (email i inne) będą wprowadzane do niej, a następnie będą rozsyłane do reszty, w ten sposób na każdym forum część konfiguracji będzie autonomiczna, synchronizowane będą tylko dane kontaktowe, nazwy użytkowników i hasła. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 12-12-2005, 22:25
|
|
|
Czy to nie piekne, uderz w stol a nozyce sie odezwa :)
Chcialem komentarzy to voila - mam :)
Zegarmistrz napisał/a: | Burdel! Burdel widze! |
Cytujac stary zydowski kawal: "Panie, jak ja bylem przed wojna w burdelu to tam byl TAKI porzadek".
Zegarmistrz napisał/a: | Raul wybacz, ale to rozwiązanie nie ma sensu. Przychodzi ktoś do Ciebie, rejestruje się i dostaje w gratisie rejestracje u nas... Tylko po co mu ona, jak do nas nie zagląda? A po co nam taki urzytkownik? |
O czym mowimy od pol roku? O tym, zeby to co nie umieszczacie na Tanuki (np. artykuly, hasla do Encyklopedii) byly umieszczone na Kasumi. Tak samo ja nie bede sie bawil w umieszczanie recenzji (jest jeden wyjatek ale Tanuki Mangi nadal nie ma). To wszystko ma na celu taka integracje Kasumi i Tanuki aby przecietny uzytkownik na tym skorzystal. Jesli chce newsy - prosze bardzo, ma na Kasumi. Jesli przeczytal newsa i szuka recenzji - wchodzi sobie na Tanuki. Jedna i druga strona zajmuje sie glownie manga i anime, prawda?
Jesli bedzie zarejestrowany tym samym haslem i sie rejestrujac dowie ze moze wchodzic ode mnie na Tanuki i odwrotnie to tylko nasz zysk, prawda?
Zegarmistrz napisał/a: | I po co Tobie puści urzytkownicy zarejestrowani i działający tylko u nas? |
Wlasnie o to chodzi, zeby nie bylo czegos takiego jak uzytkownicy dzialajacy (czy odwiedzajacy) tylko na Kasumi czy Tanuki. |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 13-12-2005, 11:08
|
|
|
Crack napisał/a: | Ze spraw technicznych:
Co do łączenia użytkowników, jeśli ma w ogóle nastąpić: |
To nie jest kwestia czy ma nastapic tylko kiedy :)
Crack napisał/a: | wstrzymajmy się z tym do lata (czyt. po mojej maturze). Obecnie na Tanuki mamy 3 bazy użytkowników:
- Anime, Admin i w przyszłości Manga - bazują na tej samej bazie i współdzielą znaczną część kodu (autoryzacja, system uprawnień)
- Forum
- Czytelnia
|
Nikt nie bedzie sie za to zabieral nim nie bedziemy mieli dosc czasu.
Crack napisał/a: | Mam w planach próbę podłączenie Czytelni do głównej bazy (tej pierwszej). Jako że baza użytkowników jest tu w miarę zamknięta to nie będzie z tym problemów, system synchronizacji mam już częściowo opracowany (pomysł, system synchronizacji z nowego edytora FAQ napisałem tak żeby był maks. uniwersalny). |
Poinformuj o efektach, dobrze? :)
Crack napisał/a: | Największy problem będzie z forum ponieważ będzie to wymagało małej zmiany w części zapytań zapisujących coś do tabeli użytkowników i ręcznego przypisania użytkownikom reszty serwisów kont z forum. Tu nie mam jeszcze nic przygotowanego i zajmę się tym zaraz po maturze, nie chcę się teraz pakować w coś co musiał bym opracowywać od podstaw. |
Teraz z pewnoscia nie. Ale jeden sensowny system by sie przydal i Wam. PO za tym ja bym jednak wyszedl od forum - moim zdaniem byloby prosciej.
Crack napisał/a: | Jeśli Kasumi działa na zasadzie współdzielenia całego systemu logowania z forum to będzie to łatwo podłączyć pod ten system, podniesienie wszystkim użytkownikom user_id nie będzie problemem. |
Jesli chodzi o technikalia to najpierw bedzie trzeba zrobic porzadek z uzytkownikami. Ci ktorzy sie juz nie pojawiaja, tym sie skasuje konta. Pozniej sprawdzimy kto sie pojawi atu i tu (to chyba najpowazniejszy problem bedzie), a pozniej cala reszta :)
Crack napisał/a: | Ogólnie widzę to tak: centralna baza użytkowników, wszelkie rejestracje, usuwanie kont, zmiany haseł i danych kontaktowych (email i inne) będą wprowadzane do niej, a następnie będą rozsyłane do reszty, w ten sposób na każdym forum część konfiguracji będzie autonomiczna, synchronizowane będą tylko dane kontaktowe, nazwy użytkowników i hasła. |
Tak mniej wiecej i ja sobie to wyobrazam. Myslalem tylko o pewnym ulatwieniu (jeden hosting :) |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 13-12-2005, 14:59
|
|
|
Raul napisał/a: | Tak mniej wiecej i ja sobie to wyobrazam. Myslalem tylko o pewnym ulatwieniu (jeden hosting :) |
Własnie dlatego napisałem ogólnie "rozsyłanie". Nie ma co bawić się ze zbyt mocną ingerencją w forum, dane po prostu będą wysyłane do innych tabel w bazie danych. Sposób tego wysyłania to zupełnie inna kwestia, oczywiście najłatwiejsza do rozwiązania przy jednym hostingu :) Inna zaleta: wspólny hosting będzie tańszy. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 13-12-2005, 19:16
|
|
|
Cytat: | Burdel! Burdel widze! |
A ja się podpisuję, pod tym co również widzę. Raul, zauważ, że większość użytkowników rejestruje się, by pogadać, a nie "działać". Toteż konta na dwóch forach są im nie potrzebne, a zwiększą jedynie listę martwych dusz. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|