"spamogenne" linki w sigach/postach |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 08-03-2008, 11:37 "spamogenne" linki w sigach/postach
|
|
|
Co robimy z ZAMASKOWANYMI linkami do rozmaitych często spamowanych stron w stylu wąpiórów (zostałeś ugryziony!!! ZOMGLOL!!!11ONE) i podobnych (kliknij smoka to się wykluje)?
Właśnie "zniknąłem" niejakiej kagome19 link do czegoś takiego który zamaskowała tinyurlem i dodatkowo chciała obrazek off-site...
Mnie się to nie podoba, bo IMO zachodzi ryzyko że taka buźka będzie siać jednolinijkowcami po to, by zwiększyć szansę na to że ktoś się nabierze i kliknie :\
Swoją drogą, ciekawe czy i kiedy zauważy ;3 |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 08-03-2008, 11:42
|
|
|
Można by przyjąć politykę, że wszelka reklama na forum (dotyczy to także stron i linków w podpisach) może być prowadzona wyłącznie za zgodą administracji. Wydaje się, że jest to jedna z kwestii, które trzeba będzie poruszyć w regulaminie. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 08-03-2008, 11:51
|
|
|
/me potakuje
Mnie tu najbardziej trafiło "zwodzenie" - gdyby link był opisany "kliknij mi proszę komcia/wampira/coś tam" to z pewnością bym nie kliknął... a napewno mógłbym podjąć decyzję czy to zrobię czy nie. Tak musiałem z moderatorskiego obowiązku przetestować, co dziecko tam zlinkowało... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 08-03-2008, 11:59
|
|
|
W regulaminie powinien wylądowac odpowiedni punkt. O ile sam link jeszcze nikomu nie szkodzi (poza prowadzącymi na strony "nielegalne" i/lub zaśmiecone dziwnymi programami), o tyle już sam fakt robienia ludzi w konia jest godny potępienia i głównie tu leży problem -_-. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-03-2008, 12:44
|
|
|
Kurcze, ciężka sprawa. W samych stronach nie ma niczego złego, pomijając fakt, że to straszna głupota.
Proponowałbym podciągać pod inne przestępstwa: spam, offtopick, wprowadzanie ludzi w błąd, fałszywa reklama. Jeśli link nie nosi znamion innego wykroczenia to ignorować. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-03-2008, 20:15
|
|
|
Mam tu mieszane uczucia. Z jednej strony, podzielam niechęć do tego rodzaju rzeczy, ale z drugiej, czy to już nie za bardzo tyrańskie, nawet jak na naszą moderację?
Proponuję - jeżeli podane jest jasno co i jak, to w porządku. W przypadku bawienia sie w kotka i myszkę - ciąć. I do konstytucji wpis o zakazie maskowania linków, aby nie było, że działamy bezprawnie. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 08-03-2008, 23:58
|
|
|
Dokładnie. Samej reklamy (niekomercyjnej) nigdy nie zabranialiśmy, nie widzę też powodu by wycinać linki o ile są prawidłowo opisane (a przynajmniej nie wprowadzają w błąd). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 09-03-2008, 10:08
|
|
|
Ja myślę, że nie ma sensu wprowadzać zasady, że o każdy link trzeba pytać - są ogólne reguły, a moderacja i tak wszystko na wszelki wypadek przynajmniej pobieżnie przeklikuje.
Natomiast zgadzam się (i mogę dodać), że jako poprawkę do regulaminu należałoby wprowadzić zakaz "linków ukrytych", czyli opisanych myląco albo w ogóle nie opisanych - szczególnie jeśli prowadzą do jakichkolwiek referali albo ich klikanie coś komuś daje.
Nie wiem, czy to nie przegadane, ale z kolei się boję, że bez przykładów ludzie nie zrozumieją, o co mi chodzi. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-03-2008, 10:38
|
|
|
Wydaje mi się, że rozwiązanie zaproponowane przez Ave jest najlepsze ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 09-03-2008, 11:59
|
|
|
W regulaminie możemy tak zostawić, natomiast w praktyce ignorowałbym linki nieopisane które prowadzą np. do blogasków czy innych stron domowych (a nie do referali). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-03-2008, 12:36
|
|
|
Przykłady muszą być, bo inaczej młódź nie skuma, a ich czytelność daje nam dodatkowy argument w razie wątpliwości. |
|
|
|
|
|
|