Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Piosenki |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-09-2008, 20:28 Piosenki
|
|
|
Na chwilę obecną nie chcę snuć planów wielkiej rozbudowy, gdyż wydaje mi się, że obecna forma zdaje egzamin. Wszyscy są zresztą zajęci layem/umowami/regulaminem, więc robota jest.
Jednak mam 2 uwagi co do obecnej formy działu, którym się zajmuję:
a) Piosenki dodaje się z listy anime - co wydaje mi się, nie jest dobre. Chodzi mi mianowicie o dodawanie piosenki do anime, które nie zostało zrecenzowane. Czy jest to do zrobienia? Jeśli nie, sprawa warta przemyślenia.
b) Dodanie wyboru i zaznaczenie na liście piosenek, którym openingiem/endingiem jest. Chodzi mi o rozwijane menu przy edycji tekstu i oznaczenia w stylu OP1, ED8 itp. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-09-2008, 20:53
|
|
|
Ad a - to by wymagało chyba dość poważnej przeróbki systemu. W tej chwili piosenki są "podpięte" pod rekord danego anime, tak jak recenzja czy obrazki. Gdyby nie miałyby być podpięte na sztywno, trzeba by im dać jakieś dodatkowe pole "anime", a powiązanie z anime w bazie załatwić linkiem pod/obok recenzji. Czyli tak naprawdę całkiem zmienić strukturę. Do tego, gdyby tego było więcej, dojdzie trudność z zapanowaniem nad tym linkowaniem w miarę dodawania piosenek/serii. Nie mówię, że się nie da, ale to by praktycznie wymagało dużych zmian w module.
Ad b - to trzeba inaczej rozwiązać, bo nie da rady zaplanować wszystkich kombinacji (a co z piosenką, która jest openingiem, a czasem pojawia się jako ending, albo endingiem specjalnym do jednego tylko odcinka?). Proponuję zamiast tego jakieś dodatkowe pole (opis? uwagi?), tak samo jak pole "dodatków" przy woluminach, w które będzie można ręcznie wpisać, co potrzeba. A jako kategorie do wyboru zostaną te generalne - op, ed, insert i tak dalej, to ułatwi filtrowanie i sortowanie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 15-09-2008, 21:05
|
|
|
Odnośnie Ad a - zawsze można wstawić pusty wpis bez recenzji, i tylko piosenkę pod niego podpiąć. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 15-09-2008, 21:07
|
|
|
Co do b), to wydaje mi się, że można to jednak trochę uprościć - na wszelkich ściągalniach i ANN zwykle jasno widać, co jest OP, co ED i którym. Filtrowanie mogłoby zostać jak jest - ED1, 2, 5 i 18 wszystkie pojawiają się przy wybraniu "ED". Tak bym to widział, ale jestem nowy w te klocki, więc się nie znam :P |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 15-09-2008, 21:13
|
|
|
Ale ja nie wiem, czy właśnie takie pole "uwagi" nie byłoby sensowne - bo wtedy można by np. informować również, że dana piosenka jest np. image songiem postaci XYZ. A co najmniej jeden image song już mamy, więc... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 15-09-2008, 21:15
|
|
|
Fakt, image songi zupełnie wyleciały mi z głowy, szczerze mówiąc. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-09-2008, 21:17
|
|
|
Poza tym nie ma sensu filtrować np. po "ED 2", więc taka funkcja wybieralna z listy niewiele się przyda. A w polu można wpisać "ED 2 - odcinki 28-46", czyli dać znacznie bardziej precyzyjną informację. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 23-09-2008, 18:08
|
|
|
Po ostatniej herbatce, na której został poruszony m.in. temat legalności działu "Piosenki", poszperałem trochę w sieci, aby zobaczyć jak to faktycznie wygląda. Niestety, wygląda źle - ZAIKS rzeczywiście ściga strony zamieszczające teksty piosenek. Jaka jest skala tego zjawiska, i ile stron zostało zamkniętych, oczywiście nie jestem w stanie stwierdzić. Niemniej jednak zagrożenie jest realne, i oczywiście będzie rosło wraz z rosnącą popularnością działu.
Pragnę przy tym zauważyć, że niebezpieczeństwo tkwi nie w możliwości zamknięciu działu (to ostatecznie możemy zrobić bez problemu), ale w możliwości zażądania przez ZAIKS opłat wstecz (mogą maksymalnie do trzech lat do tyłu). Gdyby do tego doszło, nie widzę żadnej możliwości obrony. Całość ewentualnych kosztów ponosiłaby Avellana. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 24-09-2008, 09:27
|
|
|
Dobra, po dyskusji na ircu (krótkiej) propozycja racjonalizatorska: zdjąć.
Natomiast pytanie, czy można dać naszym użyszkodnikom coś w zamian i tu robocza idea "rozszerzonych" technikaliów z piosenkami. Jak mówię - moje przemyślenia są całkiem robocze, więc krytyka (oraz odsyłanie na drzewo) są na miejscu.
Mam pomysł na utworzenie oddzielnych "rekordów" dla piosenek. W tym sensie, żeby nie były one podporządkowane wyłącznie konkretnym ID anime, ale można je było "wiązać" z odpowiednimi ID anime - generalnie pozwoliłoby to na uniknięcie dublowania rekordu, jeśli piosenka pojawia się np. w dwóch seriach (bywa!). Można by też ostatecznie przemyśleć wprowadzanie danych dla piosenek, których anime nie mamy jeszcze w bazie (bieżących), ale to ostrożnie - boję się, że potem robiłby się burdel z pamiętaniem o podczepieniu potem piosenek do recenzji.
----------------------------------------------------------------------------------
Na moje oko taki rekord piosenki musiałby zawierać:
Tytuł
Tytuł w krzaczkach - do wyszukiwania może być przydatne
Autorów (możliwe, że z rozbiciem na muzyka/słowa)
Wykonawcę (Autorzy i wykonawca korzystaliby z ogólnej listy twórców)
Typ (OP, ED, INS i cholera wie, czy coś jeszcze)
Uwagi (bez tego się nie obejdzie, np. "OP 2, odc. 34-56" - to musi być wpisywane "z ręki", inaczej się nie da wszystkiego przewidzieć)
Powiązane anime (z listy anime i z możliwością dodania więcej niż jednego)
----------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli chodzi o wyświetlanie, to musiałyby mieć własną listę (sortowaną po tytułach anime i tytułach piosenek - po twórcach to już wyszukiwanie, bo przy kilku ne da se sortować z sensem), a także własną generowaną podstronę. Przy czym (dooobra, mam nadzieję, że to będzie zrozumiałe) kliknięcie piosenki na liście piosenek prowadziłoby tylko do wygenerowanej podstrony z danymi tej piosenki, natomiast kliknięcie jakiegoś guzika/linku z poziomu recenzji anime prowadziłoby do podstrony, na której generowałyby się informacje o wszystkich wprowadzonych dla tego anime piosenkach, oddzielone na przykład jakimiś poziomymi kreseczkami. Bez fajerwerków graficznych, po prostu tekst i tyle. Podobna lista mogłaby się od razu generować w przypadku wyszukiwania po artyście - ułatwiłoby to życie userom.
Luźny pomysł, który wpadł mi do głowy - gdyby jako dodatkowy Typ dać OST, można by też podczepiać informacje o całych OST-ach (w polu uwagi można by ładować zawartość OST-a).
Od razu uprzedzam, że wszystko to ma sens tylko pod warunkiem, że Tilkowi chciałoby się to zakodować (wydaje mi się, że "elementy" potrzebne do tego już mamy w różnych miejscach, ale trzeba by je jednak poskładać), natomiast Keiiowi - cierpliwie i po kawałku nadziewać :) |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 01-10-2008, 19:52
|
|
|
Cytat: | natomiast Keiiowi - cierpliwie i po kawałku nadziewać :) |
Chciałoby się. Nie wiem w jakim tempie, ale postarałbym się to wszytko obrobić. Z ostami może być ciężko, bo nie zawsze łatwo jest znaleźć tracklisty itp. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 01-10-2008, 20:46
|
|
|
Moim zdaniem osobna podstrona na parę pól na krzyż to gruba przesada. Byłoby bardzo pusto. Wydaje mi się, że w takim razie piosenki powinny być traktowane podobnie, jak technikalia, czyli powinny mieć tylko tabelkę na stronach anime. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 01-10-2008, 20:55
|
|
|
W takim wypadku rozwiązanie z ANN wydaje się lepsze, czyli wykonawca + tytuł + czym dana piosenka jest. Nie ma sensu rozdmuchiwać technikaliów, a więcej informacji przeciętnemu czytelnikowi do znalezienia jej potrzebne nie jest. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-10-2008, 21:20
|
|
|
Dobrze, ja to planowałam w wersji "maksymalnej", ale spokojnie można okroić. Generalnie zależałoby mi na tym, żeby piosenki były w jakiś sposób "przeszukiwalne", tworzyły oddzielną listę i dało się je wyłowić po tytułach albo twórcach (niezależnie od pojawiania się pod recenzją). Jeśli skracamy, to jednak określenie, czym piosenka jest (w sensie, OP i tak dalej) trzeba by wpisywać "z ręki", z ewentualnym uzupełnieniem, do jakich odcinków i tak dalej - albo na przykład, czyj Image Song. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|