Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wszechbiblia Pokemon! |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-04-2005, 07:34 Wszechbiblia Pokemon!
|
|
|
Jak widać, na naszym forum zaszły rewolucyjne zmiany. Wiele osób będzie zapewne nimi zdumionych, część mogą nawet zaszokować - chciałam jednak zapewnić, że była to przemyślana decyzja podjęta przez Redakcję po wielu dyskusjach.
Spójrzmy prawdzie w oczy: anime w Polsce pozostaje zjawiskiem niszowym, dostępnym tylko dla niewielkiej grupki fanatyków, dysponujących szybkim stałym łączem. Wybór japońskich serii w telewizji jest niewielki i tylko nieliczne z nich zdołały przedostać się do świadomości szerszego kręgu odbiorców. Jak na ironię, właśnie te serie, które jako jedyne są identyfikowane jako "anime" przez większość widzów, są zazwyczaj lekceważone lub świadomie ignorowane przez tzw. "poważne serwisy".
Zawsze szczyciliśmy się naszą otwartością i niechęcią do elitarnego fanatyzmu, dzielącego serie na kultowe i śmieciowe, na lepsze i gorsze. Wiemy dobrze, że oglądanie anime ma przede wszystkim sprawiać przyjemność - a przecież popularność osiągana przez serię jest miarą przyjemności czerpanej z jej oglądania. Dlaczego więc miłośnicy niektórych tytułów muszą się ukrywać ze swoimi preferencjami, aby nie narazić się na zarzuty "lamerstwa" czy też "prymitywizmu"? Doskonale wiemy, że anime nie musi być głębokie, by mogło się podobać i że wiele tzw. głębokich tytułów to w rzeczywistości nadęte i sztuczne dzieła, upajające się własnym bełkotem.
Pora więc wykonać gest w kierunku potencjalnej grupy czytelników - grupy, która do tej pory nie ma swojego miejsca na żadnej z największych polskich stron o mandze i anime. Przyciągając ich, staniemy się serwisem ciekawszym i bardziej różnorodnym, stanowiącym żywy przykład tolerancji różnych nurtów anime. Zaczynamy od forum, ale niedługo przyjdzie czas także na zmiany na stronie. Nawiązałam już kontakt z nowymi autorami, którzy stworzą dla nas recenzje najpopularniejszych tytułów.
Zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób będzie potrzebowało czasu, żeby przywyknąć do nowego wyglądu forum. Przypominam jednak: liczy się treść, nie forma! Nowa formuła pozwoli nam na przyciągnięcie nowych użytkowników, a przecież właśnie o to, o rozwój forum, chodzi nam wszystkim. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere...
Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 09-04-2005, 11:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-04-2005, 07:46
|
|
|
Nareszcie ktoś o tym pomyślał :-D
Gorąco popieram ideę :-D Pora skończyć z dyskryminacją :-D
Jak wrócę ze szkoły to też zmienie avka... tam był taki czerwony smok ;-D |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-04-2005, 08:45
|
|
|
Pewien mądry człowiek na tym forum powiedział: we're doomed;P...
Cytat: | Dlaczego więc miłośnicy niektórych tytułów muszą się ukrywać ze swoimi preferencjami, aby nie narazić się na zarzuty "lamerstwa" czy też "prymitywizmu"? |
Bo preferują tytuły, które ewidentnie służą wyciąganiu forsy od widzów. Szczerość dziś nie popłaca;P. Zresztą nie generalizujmy: o ile taki Digimon nawet miał fabułę, to wątek Pokemona można streścić "Szli, szli, szli i kogoś tam pokonali/wsadzili do pokeballa/wykopali na orbitę po drodze"...
Cytat: | Jak na ironię, właśnie te serie, które jako jedyne są identyfikowane jako "anime" przez większość widzów, są zazwyczaj lekceważone lub świadomie ignorowane przez tzw. "poważne serwisy". |
Ja tu nie widze ironii: tzw. "poważne serwisy" lekceważą to co popularne, bo lubią posmak elyty;].
Cytat: | Przyciągając ich, staniemy się serwisem ciekawszym i bardziej różnorodnym, stanowiącym żywy przykład tolerancji różnych nurtów anime. |
Ja poproszę o powtórne szczepienie, tak na wszelki wypadek...
Cytat: |
Przypominam jednak: liczy się treść, nie forma! |
Ave coś ugryzło i zaraziło (red)wampiryzmem;P... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-04-2005, 08:47
|
|
|
Ysen, jesteś po prostu nietolerancyjny! Jak możesz!?
Ja przyłaczam się do tej wzniosłej inicjatywy! Wszechbiblia dla wszystkich! Nareszcie prześladowani fani kultury masowej będą mogli znaleźć tu coś dla siebie! |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 01-04-2005, 09:45
|
|
|
Niech będzie. Żeby nie było, że rycerze zakonni to <autocenzura> i niemożliwa jest kołogzystencja;>. |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 01-04-2005, 11:33
|
|
|
To kolejny krok milowy w rozwoju Wszechbiblii Anime. Nie zapominajmy że animacja to w większości przypadków kultura masowa, taki jej nurt lub inny, a ta ma za zadanie nie wzbudzać przeżyć artystycznych tylko spodobać się jak największej rzeszy widzów. Pokemon na gruncie polskim ewidentnie osiągnął sukces, przyćmiewając być może takie objawienia japońskiej popkultury jak Dragon Ball, a na pewno Slayers. Spójrzmy choćby na ulicę, ilu z nas nie słyszało dzieci krzyczących "Elektryczny atak Pikachu!", tudzież "Jestem Mewtwo i nie możecie mnie ruszyć!". Pewnie też nieraz chodziliście po rozaitych sklepach. Maskotki-Pokemony, chipsy z Pokemon Tazo, Pokemon Tamagotchi... przykłady można mnożyć w nieskończoność. Dlatego też nie należy się wstydzić oglądania wytworu kultury popularnej w pełnym tego słowa znaczeniu.
Viva La Revolution! (coś za często to ostatnio mówię :P) |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-04-2005, 12:45
|
|
|
...
Świat się skończył... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Ataru
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:23 Re: Wszechbiblia Pokemon!
|
|
|
Pomysł może i dobry, lecz powiedzcie mi, czy nie boicie się zaśmiecania tego forum? Ja tu jestem nowy, jest to zdaje się dopiero drugi mój post, lecz cos takiego może po prostu odstraszyć starszych, bądź tych, którzy po prostu cenią sobie te nieco ambitniejsze pozycje. Ja rozumiem, że jest to przemyślana decyzja, może przynieść wiele nowych osób, lecz równie dobrze może być opłakana w skutkach. Jeśli zabrzmiało to jak jakieś wymądrzanie się, to przepraszam, chciałem wyrazić tylko swoje obawy co do przyszłości tego forum. |
|
|
|
|
|
Razuri
Siostra Przyłożona ZH
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:32
|
|
|
Tego jeszcze na forum nie bylo...XD Kto pierwszy wpadl na ten pomysl? Ciekawe, ciekawe, bardzo ciekawe...
Mi w kazdym razie sie podoba, ide zmienic sobie avatara! |
_________________ Do it with Tanuki!
|
|
|
|
|
Inai Nerse
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:46
|
|
|
Ave, widzę że dużo nad tym myślałaś i doszłaś do konkretnego wniosku ;P
A skoro tak, to się podporządkuję... ;3 |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:49
|
|
|
Cytat: | Ja tu jestem nowy, jest to zdaje się dopiero drugi mój post, lecz cos takiego może po prostu odstraszyć starszych, bądź tych, którzy po prostu cenią sobie te nieco ambitniejsze pozycje. |
Pu! Pu! Pu! Pu! Pu!
Tłumaczenie: spójrz w kalendarz;P. |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:53
|
|
|
A ja tylko przypomnę... Skoro już zmieniamy profil, to chyba wypadałoby, zebyśmy mieli choć podstawowe recenzje serii dla nieco młodszych widzów. Pokemon (z kinówkami), Beyblade, Yu-Gi-Oh... Ktoś na ochotnika? |
|
|
Ataru
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:54
|
|
|
Ja mogę napisać o pokemonie z ogromną chęcią. |
|
|
|
|
|
Inai Nerse
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:55
|
|
|
Ja się zgłaszam na Yu-gi-oh! ^-^ oglądam to codziennie przed szkołą i jestem zachwycona! ;3 zaklepcie to dla mnie, ja napisze, ja napisze! XD |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-04-2005, 13:57
|
|
|
Ja piszę Duel Masters! Zaklepuję i Avellana już o tym wie od dawna :D Właśnie oglądam, jestem w połowie serii XD |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|