Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Magiczni Wojownicy (gra rpg) |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:41
|
|
|
Łi tam. Właśnie o to biega. A pewnie, że jak MG jest przymulony z lekka, to i na nic ciekawego się nie zdobędzie.
Właśnie sztuką dla MG jest dopasować fabułę do postaci (i do poprzednich przygód), odwrotnie to każdy umie zrobić. A autor gry to już inna bajka, od niego zależy jedynie system rozgrywki (no i świat, ale czasami nawet to jest w gestii Mistrza).
Co innego, jeżeli to ma byc na wzór jRPG, ale z tego grałem tylko w Chrono Trigger'a i aga Frontier 2 (które mi sie bardzo podobały, ale rozwój bohatera był narzucony, co mnie osobiście wpienia).
A tak to znów piękna czarodziejka i inteligentny inaczej szermierz ^^, wespół z resztą ekipy, uratuja świat przed demonem / władą mroku / najeźdźcami (niepotrzebne skreślić). Zapowiada się jak wiele innych i jak wiele innych moze nie znaleźć publiki :/.
A generalnie układanie postaci pod fabułę jest stosowane raczej przy produkcjach nieinteraktywnych, czego efekty zwykle sa świetne (choćby właśnie ;ayers :P), natomiast w RPG daje efekt liniowej fabuły (SF2 raz przeszedłem i koniec, bo po co drugi raz robic to samo? A np. Diablo, dające przynajmniej wybór postaci, dalej mnie pociąga czasem). Właśnie w erpegach to jest piękne, że gracz może robić, co zechce (chocia czasem efekty tego widać w "ostatnich słowach" :P), nikt mu niczego nie narzuca oprócz zasad zabawy.
BTW, czy w S.A.M. - ie czasem nie dałeś możliwości stworzenia własnej postaci, Zegarmistrzu? ;) |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-07-2005, 23:24
|
|
|
BOReK napisał/a: | BTW, czy w S.A.M. - ie czasem nie dałeś możliwości stworzenia własnej postaci, Zegarmistrzu? ;) |
Dałem, ale to jest papierówka, a mówimy o grze na RPGMakerze. To trochę inna materia artystyczna, że tak powiem. Wydaje mi się, że jeśli chcemy zbudować skomplikowaną fabułę, to w tym wypadku chyba prościej będzie poczynić jakieś, odgórne założenia.
Raczej nie mam zamiaru nikomu narzucać czegokolwiek w PnP.
Nie mniej jednak gdy prowadze zawsze mogę coś dostosować do graczy - wczytać się w historie postaci, obejrzeć ich wady, zalety, motywacje... Coś takiego nie jest możliwe w cRPG (choć ciekawy pomysł pojawił się w Nox, tam zależnie od wyboru klasy miało się inną fabułę).
Ponadto zastanówmy się - po co ludzie grają w gry oparte na jakimś tytule: książce, filmie, anime? Jak na mnie po to, by przez chwilę stać się jego bohaterem. Slayersi bez Liny w roli głównej nie będą Slayersami. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Druid
Dołączył: 04 Lip 2005 Skąd: z daleka(30km od Łodzi) Status: offline
|
Wysłany: 20-07-2005, 06:30
|
|
|
CZytając wasze posty wpadłem na pewne pomysły:
- Bohaterowie będą dostawali punkty Ap(podobnie jak w Diablo)
- Będzie można grać jednym bohaterem oczywiście nie cały czas np. Liną kiedy idzie do kryjówki rabusiów a po ich złupieniu gra zaczyna się od gorry`ego do momentuz nalezienia Liny |
_________________ Magiczni Wojownicy-ukończono 0% |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 20-07-2005, 10:48
|
|
|
hmmm, to będzie przygodówka z elementami RPG, ale zapowiada się na pewno interesująco :).
Tak czy owak, życzę kupy pomysłów i służę pomocą, jak coś ;). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Druid
|
Wysłany: 20-07-2005, 15:52
|
|
|
dokńca nie wiem jakie czary mam wpakować w grę, jeśli wiecie to mówcie. |
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 20-07-2005, 17:13
|
|
|
Poczekamy zobaczymy :P - słyszałem o projektach rpgmakerowych Jrpg opartych o Chrono Triggera - do tej pory żaden nie ukończony. Powodzenia ^^'. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 21-07-2005, 16:26
|
|
|
Pytanie odnośnie czarów z lekka dziwne - skoro to ma być na bazie Slayersów, to wypadałoby dać wszystkie, nawet te, co już nie działają niby (wiecie, "śmierć" Mazoku :P).
No i dopisz jakieś swoje ^^. |
|
|
|
|
|
Druid
|
Wysłany: 21-07-2005, 16:40
|
|
|
Tak się tylko pytałem no bo nie wiem czy włożyć takie które np. robią dziury w ścianie |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 21-07-2005, 16:47
|
|
|
No, a czemu by nie? W końcu w niektórych sytuacjach tez sa potrzebne :P, jak się umie wykorzystać. Przeciez nie samym Balus Rod'em człowiek żyje ;).
Rozumiem obawę, ze np. w labiryncie ktoś będzie chciał byc sprytny i wywali dziury az do wyjścia. Takiemu czemuś należy przeciwdziałać przez odpowiednie ułożenie fabuły i map, i zrobienie np. labiryntu, w którym magia jest stłumiona :P. To nie jest takie trudne ;). |
|
|
|
|
|
Druid
|
Wysłany: 23-07-2005, 08:13
|
|
|
Obecnie pracuje nad czarami. Trochę już zrobiłem :) Niektóre z nich będą trochę odbiegać od prawdziwej wersji niestety będzie to wina braku grafik i moich zdoloności. Jeżeli macie pomysł jak skonstrułować dany czar to pisać na e-maila Druid42@wp.pl :D |
|
|
|
|
Druid
|
Wysłany: 27-07-2005, 19:58
|
|
|
Zrobłem czary czarnej magii naszych bohaterów, są w nich NECRO VUUD,RAUGNUT RUSYAVUNA,VUN GA RUIM,BALUS ROD,BLAST ASH,DARK CLAW,DOLPH STRASH,DRAGU SLAVE,DYNAST BRASS,BLAST WAVE,BOOST,GAAV FLARE,DYNAST BREATH,HELL BLAST,RUBY - EYE BLADE ,ZELAS BRID
Piasć jak jakiegoś przeoczyłem i dajcie mi link jakiejś dobrej strony gdzie mógłbym znalesć opisy czarów :D |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 27-07-2005, 20:55
|
|
|
U to to :D. Z dziwnych powodów magia najbardziej mnie pociąga w wielu seriach i w RPG, chociaż ostatnio zmieniam ten stan rzeczy ;). |
|
|
|
|
|
Druid
|
Wysłany: 28-07-2005, 08:04
|
|
|
Wielkie dzięki za stronke :)
no to czeka mnie kawał roboty z tymi czarami bo mam zamiar wszystkie umieścić w grze :D |
|
|
|
|
piotr
Gość
|
Wysłany: 09-10-2007, 18:00
|
|
|
ja jestem chetny do testowania |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|