FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Pobór
Wersja do druku
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 05-09-2008, 19:28   Pobór

Jeżeli projekt rozporządzenia o którym słyszałem wejdzie w życie, to wiosną 2009 roku czekają nas ciekawe zdarzenia... otóż pobór ma objąć "mężczyzn urodzonych w roku 1990 oraz kobiety urodzone w latach 1981-1991".

Warto tu wspomnieć, że potoczne znaczenie słowa pobór jest nieco fałszywe - w języku rozporządzeń i ustaw (a zwłaszcza ustawy z 1967 o powszechnym obowiązku obronnym, z późniejszymi zmianami) POBÓR oznacza li tylko obowiązek dla poborowych, by stawili się przed stosowną komisją w "swojej" Komendzie Uzupełnień. Gdzie zostaną zarejestrowani, wypytani o choroby i pożyteczne umiejętności... inne atrakcje to np. przepędzenie w bieliźnie przed komisją lekarską, mierzenie i ważenie.

To, co potocznie rozumiemy przez pobór (a więc obucie w kamasze i wysłanie do jednostki), to w słownictwie ustawy WCIELENIE.

A wszystko to ze względu na fakt, że nasza armia ma być teraz zawodowa, a więc wojsko chce sobie zaszparować dane o tym, kogo możnaby w razie czego wcielić gdyby znalazł się ktoś dość głupi by brać sobie ten burdel na głowę i wybuchła wojna...

A ponieważ ww. daty obejmują spory kawałek forumowej załogi, na gorąco... drogie jenocice, KOMENTARZE!!! Jak się czujecie w roli równouprawnionego potencjalnego mięsa armatniego?

(tudzież czemu mam wrażenie że Red zrobi wszystko by wrócić do czynnej służby i dostać przydział do jakiejś RKU/WKU? ;P)

Numer Gadu-Gadu
3869750
reika Płeć:Kobieta

PostWysłany: 06-09-2008, 09:49   

Cytat:
§ 3. Do poboru wzywa się kobiety:
1) urodzone w latach 1981 - 1991 posiadające kwalifikacje przydatne do czynnej służby
wojskowej, które w roku 2008/2009 kończą naukę w szkołach medycznych i weterynaryjnych
oraz na kierunkach psychologicznych
;
2) posiadające zgodę rektora wyższej szkoły morskiej na odbywanie zajęć wojskowych
w tej szkole, jeżeli wystąpią z wnioskiem o skierowanie ich do powiatowej komisji lekarskiej
- o których mowa w § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 maja 2006 r. w sprawie poddania
kobiet obowiązkowi stawienia się do poboru (Dz. U. Nr 95, poz. 660).

To chyba zawęża trochę listę kandydatek ;)
Dokładnie to samo było w projekcie ustawy z 2006 i pewnie będzie się przewijać dalej, mimo, że służba wojskowa przerzuca się na zawodostwo. W razie wojny, o wcieleniu bardziej zadecydują w tym wypadku ukończone studia niż komisja wojskowa, przed którą się stawiło lub nie (zwłaszcza, że żeby iść na kierunki medyczne tak czy inaczej trzeba przejść badania i przechodzić je później regularnie).
Tak to na moje oko przynajmniej wygląda ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
5558565
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 06-09-2008, 12:06   

Uuuuuuuuuuu... a zapowiadało się tak ciekawie... cóż, wygląda na to że wojsko interesują tylko kandydatki na nowożytne następczynie Florence Nightingale. Szkoda, że nie ma równouprawnienia jak w Izraelu ;3

Numer Gadu-Gadu
3869750
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 06-09-2008, 12:52   

Absolwentki uczelni medycznych i weterynaryjnych były objęte poborem już od dawna. Od dawna też groziło im wcielenie (w postaci miesięcznego (chyba) szkolenia pielęgniarskiego w jednostce) - także nic się tu nie zmieniło.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Dembol Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 06-09-2008, 14:29   

wa-totem napisał/a:
Szkoda, że nie ma równouprawnienia jak w Izraelu ;3

W naszych warunkach by to oznaczało tylko tyle, że oprócz 9 miesięcy picia byłoby też 9 miesięcy ruchania.

Znajomą po psychologii powołali, to poszła na dodatkowe studia :)

Jak dobrze, że się nie łapię i dostałem odroczenie do 2010 roku.

Numer Gadu-Gadu
666666
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 06-09-2008, 17:39   

Dembol napisał/a:
Jak dobrze, że się nie łapię i dostałem odroczenie do 2010 roku.
Teraz możesz spać spokojnie... koniec z powołaniami. A o moim istnieniu, po kilku latach usilnych starań, armia zapomniała... dziwnym(?) trafem zbiegło się to ze zmianą obsady w rejonowej komendzie uzupełnień...
Dembol napisał/a:
W naszych warunkach by to oznaczało tylko tyle, że oprócz 9 miesięcy picia byłoby też 9 miesięcy ruchania.
No... raczej nie. W naszych obecnych warunkach oznaczałoby to li tylko tyle, że wszyscy mieliby do odbębnienia komisję, i książeczki z kategorią. I to byłoby dobre, ja tam czuję się dyskryminowany :3

Numer Gadu-Gadu
3869750
Wiewiór Płeć:Kobieta
irish mastah

PostWysłany: 06-09-2008, 21:21   

Mnie się tam do wojska nie spieszy... chociaż jak już będę szczebiotała po chińsku czy koreańsku to mogą na jakiegoś tłumacza polowego wziąć czy coś >.>
trzeba się będzie nad tym zastanowić...
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 06-09-2008, 21:23   

<wyobraża sobie Wywióra przesłuchującego schwytanych chińskich i koreańskich najeźdźców>

Wizja szalona politycznie i nie tylko...

blitzshuster Płeć:Mężczyzna
nikopol

PostWysłany: 06-09-2008, 21:32   

B. dobrze. Rownouprawnienie - jestem za. A jak w woju, to tym bardziej.
Powrót do góry
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 07-09-2008, 13:03   

Ysengrinn napisał/a:

Wizja szalona politycznie i nie tylko...
Noo... co do chińczyków czy koreańczyków to nie wiem, nie wiem. Ale gdyby military wiewiór miał przesłuchać więźniów-japończyków, to jestem pewien że delikwenci wyśpiewali by wszystko sami, w przerwach między krwotokami z nosa i rozmaitymi "k-k-kawaii~!"

;D

Numer Gadu-Gadu
3869750
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 07-09-2008, 16:53   

wa-totem napisał/a:
koniec z powołaniami. A o moim istnieniu, po kilku latach usilnych starań, armia zapomniała...

O ile wiem, to ostatnie bileciki wyjdą w grudniu tego roku i to już będzie koniec. A o bracie też zapomnieli, tylko na początku studiów pokazał indeks. Natomiast jakieś dwa lata temu dostał informacje o przeniesieniu do rezerwy.

Z kolei rok temu kolega zrobił kurs z PO, żeby "odwalić" służbę wakacyjnie - powołania w tym zakresie są znikome, więc większość studentów po roku dostaje przeniesienie i tyle. Tydzień temu dowiedziałem się, czemu nie mogę z nim złapać kontaktu od początku wakacji - wzięli go...

Ech, nadchodzą bezstresowe sesje... XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
alex Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 08-09-2008, 06:42   

Mnie nie ominęła komisja wojskowa, ale wojsko i owszem. Dostałem odpowiednią kategorię i od razu mnie do cywila odesłali. Zresztą brali tylko tych co się na ochotnika zgłaszali. Nie powiem jakbym miał czas na wojsko to mogło by to być całkiem ciekawe doświadczenie.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9658503
blitzshuster Płeć:Mężczyzna
nikopol

PostWysłany: 18-09-2008, 01:12   

hehe ciekawe doswiadczenie, no nie wiem...

jakbym trafil na jakiegos szalonego kaprala, to pewnie polamalbym mu kilka kosci, wiec wole unikac takich doswiadczen...
Powrót do góry
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 30-09-2008, 20:44   

Powiem, że gdyby nie żona i dziecko to pewnie poszedłbym na zawodowego oficera. Takto po studiach zostałem przeniesiony do rezerwy w stopniu szeregowego. W ten sposob w przypadku jakiejkolwiek dużej mobilizacji będę zwykłym mięchem armatnim - no ale cóż - obym nie musiał :)

Numer Gadu-Gadu
6320346
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi