FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  Manga czy anime?

Co wolisz?
Manga
20%
 20%  [ 6 ]
Anime
20%
 20%  [ 6 ]
Oba!
60%
 60%  [ 18 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 30

Wersja do druku
Szaman Fetyszy Płeć:Mężczyzna
Epic One

Status: offline
PostWysłany: 20-02-2004, 13:30   

Ciężko określić, zależy od tytułu. Raz lepsze jest anime, raz manga. Dla mnie mimi wszystko lepsze jest anime, może dlatego że obejrzałem więcej, a mangi znam tylko fragmentarycznie czytając w empiku tudzież pożyczając od kumpla XD.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2277120
ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 20-02-2004, 16:49   

Anime - po pierwsze dlatego, że ciekawszych tytułów mang czasem nie da się znaleźć w necie, a na kupno to ja sobie nie pozwolę (nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie drogo, seria po powiedzmy 10 tomów i każdy po parenaście zeta... o nie! ^^''), po drugie dlatego, że czasem po prostu wglądam się godzinami w dany rysunek i za nic nie mogę zrozumieć, jak to się stało, że była tu, a nagle strzela stamtąd (przykład). W anime mam pokazane jak skacze i idzie szybciej i wygodniej ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Yumegari Płeć:Kobieta
Feministka szowiniska

PostWysłany: 21-02-2004, 09:55   

Dla mnie chyba oba... (z nachyleniem na mangę). Jakoś lubię wziąć sobie do ręki taki tomik i godzinami wpatrywac się w ulubione rysunki. Zresztą, anime zwykle mówi za dużo. W mandze to sami możemy sobie wyobrazić, jaki bohater ma głos, jak się porusza... Z drugiej strony, anime są kolorowe, żywe, barwne, strasznie wciągają, są łatwo dostępne (w necie), a komiksy są drogie... No cóż, ale tomik mogę sobie wziąść na wakacje i się nim zachwycać, a komputera ze sobą nie przytaszczę... Poza tym, na anime przerabia się tylko najbardziej znane tytły. I chociaż wybór jest, to wątpię, czy gdyby nie było mangi, poznałabym moje ukochane pozycje (ParaKiss, Mars...)

Tak więc... nie, wcale nie mangę wybieram. Chociaż... jeszcze się zastanowię...

Numer Gadu-Gadu
2513810
Ragnarok_666 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 23-02-2004, 17:09   

manga ,jestem <censor_hack > materialistą

Chimeria Płeć:Kobieta
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 31-03-2004, 20:15   

Różnie bywa. Wiele zależy od wykonania.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5342274
xellas Płeć:Kobieta
Kolekcjonerka Wampirzyca

PostWysłany: 10-05-2004, 21:30   

Oba^^ raz jedno jest lepsze, raz drugie^^

Satsuki Płeć:Kobieta
Fioletowy Płomyczek

Grupy:
WIP
PostWysłany: 15-05-2004, 13:23   

Mnie w anime razi, ze nie wszystkie klatki są dopracowane. To zalezy od zrobienia serii ale w sumie.. zawsze znajdzie sie cos w stylu "boze! Ona ma dwie linie zamiast nog, w dodatku jakie grube!" Albo inne typu jak twarz z polprofilu brzydko zrobiona etc etc. Ale jest latwiej dostępne (pomijając sciąganie). Problem w tym, ze czasami lepiej wygląda manga, czasami lepiej anime. Wątków za duzo, wątpkow za malo. To wycieli, to dolozyli i jest lepiej. A tam nie ma muzyki, a tam jest dziadoska, a tam piękna. A to, a tamto. A tyle tomikow na polkach tak cieszy oczy... Nie wybieram, nie mam pojecia, co wole...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Chimeria Płeć:Kobieta
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 16-05-2004, 15:55   

Mi czasami w mandze przeszkadza brak konkretnego tła: krajobrazu czy co. Często jest albo białe, albo czarne. Pomijając momenty, w których bohater odczuwa jakieś emocje i wtedy za jego plecami pojawiają się błyskawice czy latające serduszka^^
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5342274
xellas Płeć:Kobieta
Kolekcjonerka Wampirzyca

PostWysłany: 16-05-2004, 16:13   

ja nie lubie tła:P wiec mi to nie przeszkadza^^ ale te klatki w anime to zmora><

g_v_s Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 16-05-2004, 16:57   

Tło zależy tylko i wyłącznie od twórcy. W jakiś tanich romansidłach z Mangamixu tło nie jest potrzebne, ale taki Akira ma bardzo dopracowane tła pełne detali...

Eltanin Płeć:Mężczyzna
?????

Grupy:
WIP
PostWysłany: 17-11-2004, 21:04   

Bardzo zależy od tytułu. Częściej wybieram anime, ale nie jest to twarda reguła. Na przykład o ile”Naruto”, czy „Records of Lodoss War” nie dają się po prostu czytać, to przy animce „Please Save me Earth „wytrwałem do 2 odc., podczas gdy mangę przeczytałem od deski do deski.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
1777110
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 17-11-2004, 21:07   

Ja przyznam, że jedną jedyną mangę pochłonęłam (co jest wyjątkiem, potwierdzającym regułę - mang nie lubię). Rzecz jest niewydawana poza Japonią i oprócz garstki wariatów nikt tego nie zna. Nazywa się Yokohama Kaidashi Kikou - i jest niesamowicie piękna i nastrojowa, choć bez akcji.

Ale jednak nadal anime! Wyłącznie.

Misao Płeć:Kobieta
yellow witch

PostWysłany: 17-11-2004, 22:40   

manga - coś namacalnego, co można oglądać, oglądać i jeszcze raz ogladać. to właśnie po mangi sięgam parokrotnie, chociazby po to by obejrzeć po raz setny jakis rysunek/kadr. żeby oglądać jakieś anime parokrotnie, to zdazało mi się bardzo rzadko (wyjątek: NGE, Slayers, WHR).
z drugiej strony anime - zawsze podziwiam animacje, dochodzenie twórców do coraz to nowszych rozwiązań w animacji itp. (chociaż wkurzają mnie ostatnio w anime te "plastikowe" twarze. blech.)
reasumując - wybieram oba. a co mi tam. :p

Ayako Płeć:Kobieta
The Jellyman

PostWysłany: 28-11-2004, 00:00   

Raczej manga no bo na przykład Kaiot Kamikaze Jeanne w mandze jest naprawdę zgrabna i ładna a Chiaki och.. a w anime dodali jej z 20 kilo i sie cieszą a Chiaki wyglada ....T_T .Poza tym te moment comiesięcznego oczekiwania na dalszy ciag te chwile napięcia. Poza tym mange moge czytac w autobusie a anime nie da się wszedzie ogladac a to nie mamsz w poblizu telewiora a to kanała wysiadł prąd wyłączyli i jesteś uzalezniona od stałych godzin. Dlatego manga jest lepsza.

Numer Gadu-Gadu
4622351
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi