Manga czy anime? |
Co wolisz? |
Manga |
|
20% |
[ 6 ] |
Anime |
|
20% |
[ 6 ] |
Oba! |
|
60% |
[ 18 ] |
|
Głosowań: 6 |
Wszystkich Głosów: 30 |
|
|
|
Wersja do druku |
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 20-02-2004, 13:30
|
|
|
Ciężko określić, zależy od tytułu. Raz lepsze jest anime, raz manga. Dla mnie mimi wszystko lepsze jest anime, może dlatego że obejrzałem więcej, a mangi znam tylko fragmentarycznie czytając w empiku tudzież pożyczając od kumpla XD. |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 20-02-2004, 16:49
|
|
|
Anime - po pierwsze dlatego, że ciekawszych tytułów mang czasem nie da się znaleźć w necie, a na kupno to ja sobie nie pozwolę (nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie drogo, seria po powiedzmy 10 tomów i każdy po parenaście zeta... o nie! ^^''), po drugie dlatego, że czasem po prostu wglądam się godzinami w dany rysunek i za nic nie mogę zrozumieć, jak to się stało, że była tu, a nagle strzela stamtąd (przykład). W anime mam pokazane jak skacze i idzie szybciej i wygodniej ^^ |
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 21-02-2004, 09:55
|
|
|
Dla mnie chyba oba... (z nachyleniem na mangę). Jakoś lubię wziąć sobie do ręki taki tomik i godzinami wpatrywac się w ulubione rysunki. Zresztą, anime zwykle mówi za dużo. W mandze to sami możemy sobie wyobrazić, jaki bohater ma głos, jak się porusza... Z drugiej strony, anime są kolorowe, żywe, barwne, strasznie wciągają, są łatwo dostępne (w necie), a komiksy są drogie... No cóż, ale tomik mogę sobie wziąść na wakacje i się nim zachwycać, a komputera ze sobą nie przytaszczę... Poza tym, na anime przerabia się tylko najbardziej znane tytły. I chociaż wybór jest, to wątpię, czy gdyby nie było mangi, poznałabym moje ukochane pozycje (ParaKiss, Mars...)
Tak więc... nie, wcale nie mangę wybieram. Chociaż... jeszcze się zastanowię... |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 23-02-2004, 17:09
|
|
|
manga ,jestem <censor_hack > materialistą |
_________________ przepraszam wszystkich |
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 31-03-2004, 20:15
|
|
|
Różnie bywa. Wiele zależy od wykonania. |
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 10-05-2004, 21:30
|
|
|
Oba^^ raz jedno jest lepsze, raz drugie^^ |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 15-05-2004, 13:23
|
|
|
Mnie w anime razi, ze nie wszystkie klatki są dopracowane. To zalezy od zrobienia serii ale w sumie.. zawsze znajdzie sie cos w stylu "boze! Ona ma dwie linie zamiast nog, w dodatku jakie grube!" Albo inne typu jak twarz z polprofilu brzydko zrobiona etc etc. Ale jest latwiej dostępne (pomijając sciąganie). Problem w tym, ze czasami lepiej wygląda manga, czasami lepiej anime. Wątków za duzo, wątpkow za malo. To wycieli, to dolozyli i jest lepiej. A tam nie ma muzyki, a tam jest dziadoska, a tam piękna. A to, a tamto. A tyle tomikow na polkach tak cieszy oczy... Nie wybieram, nie mam pojecia, co wole... |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 16-05-2004, 15:55
|
|
|
Mi czasami w mandze przeszkadza brak konkretnego tła: krajobrazu czy co. Często jest albo białe, albo czarne. Pomijając momenty, w których bohater odczuwa jakieś emocje i wtedy za jego plecami pojawiają się błyskawice czy latające serduszka^^ |
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 16-05-2004, 16:13
|
|
|
ja nie lubie tła:P wiec mi to nie przeszkadza^^ ale te klatki w anime to zmora>< |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 16-05-2004, 16:57
|
|
|
Tło zależy tylko i wyłącznie od twórcy. W jakiś tanich romansidłach z Mangamixu tło nie jest potrzebne, ale taki Akira ma bardzo dopracowane tła pełne detali... |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-11-2004, 21:04
|
|
|
Bardzo zależy od tytułu. Częściej wybieram anime, ale nie jest to twarda reguła. Na przykład o ile”Naruto”, czy „Records of Lodoss War” nie dają się po prostu czytać, to przy animce „Please Save me Earth „wytrwałem do 2 odc., podczas gdy mangę przeczytałem od deski do deski. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-11-2004, 21:07
|
|
|
Ja przyznam, że jedną jedyną mangę pochłonęłam (co jest wyjątkiem, potwierdzającym regułę - mang nie lubię). Rzecz jest niewydawana poza Japonią i oprócz garstki wariatów nikt tego nie zna. Nazywa się Yokohama Kaidashi Kikou - i jest niesamowicie piękna i nastrojowa, choć bez akcji.
Ale jednak nadal anime! Wyłącznie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Misao
yellow witch
|
Wysłany: 17-11-2004, 22:40
|
|
|
manga - coś namacalnego, co można oglądać, oglądać i jeszcze raz ogladać. to właśnie po mangi sięgam parokrotnie, chociazby po to by obejrzeć po raz setny jakis rysunek/kadr. żeby oglądać jakieś anime parokrotnie, to zdazało mi się bardzo rzadko (wyjątek: NGE, Slayers, WHR).
z drugiej strony anime - zawsze podziwiam animacje, dochodzenie twórców do coraz to nowszych rozwiązań w animacji itp. (chociaż wkurzają mnie ostatnio w anime te "plastikowe" twarze. blech.)
reasumując - wybieram oba. a co mi tam. :p |
_________________ I cookie you cookie we cookie, and let us milk the cow xDD |
|
|
|
|
Ayako
The Jellyman
Dołączyła: 29 Sie 2004 Skąd: z szafy w pewnym zamku Status: offline
|
Wysłany: 28-11-2004, 00:00
|
|
|
Raczej manga no bo na przykład Kaiot Kamikaze Jeanne w mandze jest naprawdę zgrabna i ładna a Chiaki och.. a w anime dodali jej z 20 kilo i sie cieszą a Chiaki wyglada ....T_T .Poza tym te moment comiesięcznego oczekiwania na dalszy ciag te chwile napięcia. Poza tym mange moge czytac w autobusie a anime nie da się wszedzie ogladac a to nie mamsz w poblizu telewiora a to kanała wysiadł prąd wyłączyli i jesteś uzalezniona od stałych godzin. Dlatego manga jest lepsza. |
_________________ rany bo już mnie nosiło od tej mordki z serduszkami |
|
|
|
|
|