FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Tanuki Anime - Oceny użytkowników
Wersja do druku
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 16-05-2005, 11:57   Tanuki Anime - Oceny użytkowników

Nie będę ukrywał, że jest to element który na ANN cenię sobie najbardziej. Gdy ocenę wystawia jedna osoba (recenzent), nawet jeśli recenzja ma w moim mniemaniu ręce i nogi, to muszę być przygotowany na to że ostatecznie moje wrażenie będzie diametralnie różne. Jeśli mam taki wykresik z rozkładem ocen kilku osób, w naszym przypadku redakcji, to prawdopodobieństwo zawodu szybko maleje. IMHO takie coś powinno znaleźć się na końcu recki jak najprędzej; z czasem oczywiście dodamy możliwość głosowania każdemu userowi...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 16-05-2005, 12:17   

Zalogowanemu. Bo przecież nie ma sensu dawać głosować niezalogowanym, bo by cyrki powstały typu 10 dla DBZ:].

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-05-2005, 12:24   

what for? ustawic pulapke ktora zadziala jak cos bedzie za szybko dostawac glosy i tyle........ nie ma sensu walic z armaty do komara
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 16-05-2005, 12:28   

Ale ja nie mówię, że ktoś będzie stał i "ładował" do jednego anime dziesiątki, tylko, że bardzo możliwe, że użytkownicy dobrze ocenią filmy najwyżej przeciętne.

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 16-05-2005, 12:28   

Ysengrinn napisał/a:
Zalogowanemu. Bo przecież nie ma sensu dawać głosować niezalogowanym, bo by cyrki powstały typu 10 dla DBZ:].

Bianca napisał/a:
what for? ustawic pulapke ktora zadziala jak cos bedzie za szybko dostawac glosy i tyle........ nie ma sensu walic z armaty do komara

Nie na temat. O głosach dla użytkowników toczyła się dyskusja w topicu "Wszechbiblia Anime!", gdzie nawet było kilka propozycji, jak sobie radzić z "cyrkami". To nie ma nic wspólnego z layoutem, niech nie zaśmieca tego tematu.

Edit:
Ysengrinn napisał/a:
Ale ja nie mówię, że ktoś będzie stał i "ładował" do jednego anime dziesiątki, tylko, że bardzo możliwe, że użytkownicy dobrze ocenią filmy najwyżej przeciętne.

No i? Jeśli to ich ocena i nie zagłosują kilka razy, to w czym problem? Przecież po to właśnie jest ocena użytkowników, żeby każdy użytkownik - nawet miłośnik Dragon Balli - mógł wyrazić swoje zdanie. Chcesz braku zakłóceń ze strony fanboyów, patrz na ocenę redakcji.

I powtarzam - to jest nie na temat! Najlepiej by było to gdzieś wydzielić.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 16-05-2005, 12:38   

No dobra, ale w takim razie to nie informuje o jakości filmu, a jest tylko bajerem dla czytelników. Ale dobra, nie znam się, jestem laikiem w tych kwestiach, więc zmilczę;).

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 16-05-2005, 12:39   

nie, jest ocena jakosci filmu. tylko ze przez "sredniego" obywatela
Powrót do góry

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 16-05-2005, 13:37   

Ysengrinn napisał/a:
No dobra, ale w takim razie to nie informuje o jakości filmu, a jest tylko bajerem dla czytelników.

Niekoniecznie. Ze średniej ocen użytkowników odczytasz co najwyżej ocenę przeciętną. Dużo więcej można odczytać, jeśli zainteresujesz się odchyleniem standardowym oraz samym wykresem. Odchylenie standardowe jest dobrą miarą różnicy zdań - jest tym większe, im większe są odchylenia od średniej. Kształt wykresu pokazuje natomiast tendencje w ocenianiu.

W przypadku średniej pozycji posiadającej wielu fanboyów, wykres będzie miał prawdopodobnie dwa maksima: jedno gdzieś w ocenach średnich i jedno gdzieś w okolicach 9-10. To drugie można spokojnie zignorować, chyba że jest dominujące.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 16-05-2005, 18:49   

...i właśnie dlatego ten wykresik jest tak diabelnie pomocny ^__^

Numer Gadu-Gadu
3869750

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 23-06-2005, 19:38   

Na testowym jest próbna wersja ocen użytkowników. Proszę zgłaszać zastrzeżenia dotyczące zarówno formy, jak i funkcjonowania.

Numer Gadu-Gadu
1543661
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-06-2005, 20:17   

ocenianie funkcjonuje dobrze, ciasteczka blokują jak należy.
Uwagi:
Napis SYSTEM OCEN i ANIME powinno być wyboldowanymi, drukowanymi literami... (choć większości i tak pieniacze nie zwrócą na to uwagi...)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 24-06-2005, 08:30   

Tak, na ile jestem w stanie to stwierdzić, oceny działają prawidłowo. Na początku na pewno będą wyglądać dziwnie, ale jak ich poprzybywa, to będą ładne wykresiki.

Mam prośbę: nie wiem, czy jest sens udostępniać dla czytelników listę anime z ocenami userów, ale gdzieś w panelu administracyjnym powinien być na nią podgląd - żeby można było wytropić, jesli coś zaczyna dostawać masowo oceny (w dodatku podobne).

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 24-06-2005, 14:11   

OK, dodałem tę informację do panelu. Choć nie rozumiem, jaki jest sens obserwowania, co dostaje jakie oceny - wszak rozróżnienie jednej osoby oszukującej system w chytry sposób od grupy fanboyów głosujących w podobnym czasie jest niemożliwe.

Wyprzedzając pytania: tak, wiem, że lista w panelu jest nieczytelna. Trzeba będzie ją przebudować na bazie kodu używanego obecnie przy liście anime, piosenek i ocen redakcji.

Czy całość jest już gotowa do wdrożenia? Jeśli tak, przenoszę na główny i zaczynam pracę nad recenzjami alternatywnymi.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 24-06-2005, 14:23   

Moim zdaniem jest gotowe do implementacji. A ta możliwość podglądu - cóż, trochę "na wszelki wypadek". Po prostu żebyśmy mieli nad tym jakąkolwiek kontrolę, bo przy 350+ recenzjach to już się tego nie da inaczej przejrzeć.

P.S. Miałabym prośbę, jak coś zmieniasz, to wrzuć mi licznik recenzji chociaż do panelu administracyjnego, tak w ten głowny widok... Bo jak komuś przepadnie okrągła liczba, to mnie zadusi.

P.S.2. Wiem, że to nie tutaj, ale w Piosenkach przy "twórcach" można tak fajnie kliknąć, żeby dodać jeszcze jednego (i zaznaczyć/wprowadzić od razu dwóch). Czy dałoby się to jakoś łatwo zaimplementować do "technikaliów" w anime? Jeśli nie, to nie było pytania :)

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 24-06-2005, 14:34   

Avellana napisał/a:
P.S. Miałabym prośbę, jak coś zmieniasz, to wrzuć mi licznik recenzji chociaż do panelu administracyjnego, tak w ten głowny widok... Bo jak komuś przepadnie okrągła liczba, to mnie zadusi.

Fakt, wielkimi krokami zbliża się 110000000b=180h=384... :D

Avellana napisał/a:
P.S.2. Wiem, że to nie tutaj, ale w Piosenkach przy "twórcach" można tak fajnie kliknąć, żeby dodać jeszcze jednego (i zaznaczyć/wprowadzić od razu dwóch). Czy dałoby się to jakoś łatwo zaimplementować do "technikaliów" w anime? Jeśli nie, to nie było pytania :)

Oczywiście, że się da, i taki był oryginalnie plan, ale nie zapisałem tego nigdzie i zapomniałem to zrobić.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu