Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - Oceny użytkowników |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-05-2005, 11:57 Tanuki Anime - Oceny użytkowników
|
|
|
Nie będę ukrywał, że jest to element który na ANN cenię sobie najbardziej. Gdy ocenę wystawia jedna osoba (recenzent), nawet jeśli recenzja ma w moim mniemaniu ręce i nogi, to muszę być przygotowany na to że ostatecznie moje wrażenie będzie diametralnie różne. Jeśli mam taki wykresik z rozkładem ocen kilku osób, w naszym przypadku redakcji, to prawdopodobieństwo zawodu szybko maleje. IMHO takie coś powinno znaleźć się na końcu recki jak najprędzej; z czasem oczywiście dodamy możliwość głosowania każdemu userowi... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-05-2005, 12:17
|
|
|
Zalogowanemu. Bo przecież nie ma sensu dawać głosować niezalogowanym, bo by cyrki powstały typu 10 dla DBZ:]. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-05-2005, 12:24
|
|
|
what for? ustawic pulapke ktora zadziala jak cos bedzie za szybko dostawac glosy i tyle........ nie ma sensu walic z armaty do komara |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 16-05-2005, 12:28
|
|
|
Ale ja nie mówię, że ktoś będzie stał i "ładował" do jednego anime dziesiątki, tylko, że bardzo możliwe, że użytkownicy dobrze ocenią filmy najwyżej przeciętne. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 16-05-2005, 12:28
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Zalogowanemu. Bo przecież nie ma sensu dawać głosować niezalogowanym, bo by cyrki powstały typu 10 dla DBZ:]. |
Bianca napisał/a: | what for? ustawic pulapke ktora zadziala jak cos bedzie za szybko dostawac glosy i tyle........ nie ma sensu walic z armaty do komara |
Nie na temat. O głosach dla użytkowników toczyła się dyskusja w topicu "Wszechbiblia Anime!", gdzie nawet było kilka propozycji, jak sobie radzić z "cyrkami". To nie ma nic wspólnego z layoutem, niech nie zaśmieca tego tematu.
Edit:
Ysengrinn napisał/a: | Ale ja nie mówię, że ktoś będzie stał i "ładował" do jednego anime dziesiątki, tylko, że bardzo możliwe, że użytkownicy dobrze ocenią filmy najwyżej przeciętne. |
No i? Jeśli to ich ocena i nie zagłosują kilka razy, to w czym problem? Przecież po to właśnie jest ocena użytkowników, żeby każdy użytkownik - nawet miłośnik Dragon Balli - mógł wyrazić swoje zdanie. Chcesz braku zakłóceń ze strony fanboyów, patrz na ocenę redakcji.
I powtarzam - to jest nie na temat! Najlepiej by było to gdzieś wydzielić. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 16-05-2005, 12:38
|
|
|
No dobra, ale w takim razie to nie informuje o jakości filmu, a jest tylko bajerem dla czytelników. Ale dobra, nie znam się, jestem laikiem w tych kwestiach, więc zmilczę;). |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-05-2005, 12:39
|
|
|
nie, jest ocena jakosci filmu. tylko ze przez "sredniego" obywatela |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 16-05-2005, 13:37
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | No dobra, ale w takim razie to nie informuje o jakości filmu, a jest tylko bajerem dla czytelników. |
Niekoniecznie. Ze średniej ocen użytkowników odczytasz co najwyżej ocenę przeciętną. Dużo więcej można odczytać, jeśli zainteresujesz się odchyleniem standardowym oraz samym wykresem. Odchylenie standardowe jest dobrą miarą różnicy zdań - jest tym większe, im większe są odchylenia od średniej. Kształt wykresu pokazuje natomiast tendencje w ocenianiu.
W przypadku średniej pozycji posiadającej wielu fanboyów, wykres będzie miał prawdopodobnie dwa maksima: jedno gdzieś w ocenach średnich i jedno gdzieś w okolicach 9-10. To drugie można spokojnie zignorować, chyba że jest dominujące. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-05-2005, 18:49
|
|
|
...i właśnie dlatego ten wykresik jest tak diabelnie pomocny ^__^ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 23-06-2005, 19:38
|
|
|
Na testowym jest próbna wersja ocen użytkowników. Proszę zgłaszać zastrzeżenia dotyczące zarówno formy, jak i funkcjonowania. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 23-06-2005, 20:17
|
|
|
ocenianie funkcjonuje dobrze, ciasteczka blokują jak należy.
Uwagi:
Napis SYSTEM OCEN i ANIME powinno być wyboldowanymi, drukowanymi literami... (choć większości i tak pieniacze nie zwrócą na to uwagi...) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 24-06-2005, 08:30
|
|
|
Tak, na ile jestem w stanie to stwierdzić, oceny działają prawidłowo. Na początku na pewno będą wyglądać dziwnie, ale jak ich poprzybywa, to będą ładne wykresiki.
Mam prośbę: nie wiem, czy jest sens udostępniać dla czytelników listę anime z ocenami userów, ale gdzieś w panelu administracyjnym powinien być na nią podgląd - żeby można było wytropić, jesli coś zaczyna dostawać masowo oceny (w dodatku podobne). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 24-06-2005, 14:11
|
|
|
OK, dodałem tę informację do panelu. Choć nie rozumiem, jaki jest sens obserwowania, co dostaje jakie oceny - wszak rozróżnienie jednej osoby oszukującej system w chytry sposób od grupy fanboyów głosujących w podobnym czasie jest niemożliwe.
Wyprzedzając pytania: tak, wiem, że lista w panelu jest nieczytelna. Trzeba będzie ją przebudować na bazie kodu używanego obecnie przy liście anime, piosenek i ocen redakcji.
Czy całość jest już gotowa do wdrożenia? Jeśli tak, przenoszę na główny i zaczynam pracę nad recenzjami alternatywnymi. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 24-06-2005, 14:23
|
|
|
Moim zdaniem jest gotowe do implementacji. A ta możliwość podglądu - cóż, trochę "na wszelki wypadek". Po prostu żebyśmy mieli nad tym jakąkolwiek kontrolę, bo przy 350+ recenzjach to już się tego nie da inaczej przejrzeć.
P.S. Miałabym prośbę, jak coś zmieniasz, to wrzuć mi licznik recenzji chociaż do panelu administracyjnego, tak w ten głowny widok... Bo jak komuś przepadnie okrągła liczba, to mnie zadusi.
P.S.2. Wiem, że to nie tutaj, ale w Piosenkach przy "twórcach" można tak fajnie kliknąć, żeby dodać jeszcze jednego (i zaznaczyć/wprowadzić od razu dwóch). Czy dałoby się to jakoś łatwo zaimplementować do "technikaliów" w anime? Jeśli nie, to nie było pytania :) |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 24-06-2005, 14:34
|
|
|
Avellana napisał/a: | P.S. Miałabym prośbę, jak coś zmieniasz, to wrzuć mi licznik recenzji chociaż do panelu administracyjnego, tak w ten głowny widok... Bo jak komuś przepadnie okrągła liczba, to mnie zadusi. |
Fakt, wielkimi krokami zbliża się 110000000b=180h=384... :D
Avellana napisał/a: | P.S.2. Wiem, że to nie tutaj, ale w Piosenkach przy "twórcach" można tak fajnie kliknąć, żeby dodać jeszcze jednego (i zaznaczyć/wprowadzić od razu dwóch). Czy dałoby się to jakoś łatwo zaimplementować do "technikaliów" w anime? Jeśli nie, to nie było pytania :) |
Oczywiście, że się da, i taki był oryginalnie plan, ale nie zapisałem tego nigdzie i zapomniałem to zrobić. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|