Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Nowy gatunek: SPORTOWE |
Wersja do druku |
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 01-04-2006, 12:30
|
|
|
tilk napisał/a: | Bezimienny napisał/a: | jest jak najbardziej, tyle, że pod "Yuri / Shoujo-ai" |
Jedynymi gatunkami w bazie są te, które są wylistowane na stronie "Szukaj", słowniczek nie ma nic do rzeczy. Tam naprawdę nie ma takiego gatunku!
A może to ja jestem ślepy? |
Sorry, moja pomyłka, źle zrozumiałem. Faktycznie, nie ma shoujo-ai (pewnie dla tego, że do niedawna taka kategoria nie była potrzebna, bo nie było należących do niej recenzji?) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Dżelei
Bianco-neri
|
Wysłany: 01-04-2006, 20:39
|
|
|
Na oko przynajmniej 5 tytułów klasyfikowanych przez AnimeNfo jako Yuri/Shoujo-ai ma swoje recenzje na Tanuki (Utena, Utena The Movie, Maria-sama ga Miteru, Kannazuki, Yami to Boushi to Hon no Tabibito). Może to niewiele, ale i tak ta kategoria powinna być, chociażby po to żeby osoby interesujące się tą tematyką mogły spokojnie wyszukać. Zaszkodzi to wam jakoś? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-04-2006, 20:51
|
|
|
Kategorii nie było, bo nie było co w nią wkładać... Problem polega na tym, że z wymienionych powyżej tytułów do yuri można zaliczyć Kannazuki, a od wielkiej biedy jeszcze Yami to Boushi... no i może kinówkę Uteny (bo serii na pewno nie). Więc w sumie dla 2 tytułów trochę szkoda kategorii... Problem z shoujo-ai polega na tym, że tak samo jak shounen-ai - taka metka przyczepiona na serii na wiele osób działa odstraszająco, nawet jeśli tak naprawdę nie ma tam nic, co by im przeszkadzało, a cały problem bierze się z ożywionej twórczości fanów. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 01-04-2006, 22:10
|
|
|
Popieram Avellane - mnie na przykład odstraszają takie metki :) i pewnie tracę przez to całkiem dobre serie.
Av. w Kannazuki chyba nie ma Yuri -
Cytat: | owszem jest jedna scena po której wiemy że główna bohaterka została zgwałcona, aczkolwiek samego "aktu nie ma" |
|
|
|
|
|
|
AmpeZ -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-04-2006, 15:06
|
|
|
Miałem się kłócić o nową kategorię, ale wydaje mi się, że wprowadziłoby to jeszcze większe zamieszanie...A tak spokojnie można sobie poszukać bez problemów pokroju:
"Ciekawe gdzie to zakwalifikowali?" |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 02-04-2006, 15:11
|
|
|
Problem z yuri/yaoi jest choćby taki, że wiele osób widzi je tam, gdzie inni go nie widzą... Jako przykłady można podać Yami no Matsuei albo Utenę TV (gdzie ja np. jako żywo yuri nie widzę. Znaczy owszem, Jura ma skłonności, ale to jest wątek poboczny ==') |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
AmpeZ -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-04-2006, 15:42
|
|
|
Zależy od tego kto czego chce się dopatrzyć... Np. w "Kannaduki no Miko" jest wątek yuri(albo raczej shoujo-ai). Ale pomimo wszystko jest to wątek poboczny(choć wg. mnie lepszy od głównej osi fabuły xD). Przynależność do jakiegoś gatunku jest więc czymś względnym... |
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 02-04-2006, 22:41
|
|
|
Otóż to - gatunek poboczny - dlatego w rubryczce "gatunek" przy danej serii powinny być tylko główne gatunki, a o wątkach pobocznych powinna moim zdaniem mówić recenzja. Na przykład:
w 4 odc. serii OAV Ajimu Kaigan Monogatari jest obrazek gołej głównej bohaterki (z tyłu) i jeszcze parę innych zbliżeń na bielizne - ktoś by już mógł zacząć krzyczeć: Ecchi, Ecchi, Ecchi!!! - a to jest guzik prawda. Tak samo w Kannaduki - tam jest o "miłości" girl+girl naprawdę szczątkowo (w przeważającej części serii) - a ktoś już będzie krzyczał: SHoujo Ai, Shoujo Ai, Shoujo Ai!!!
I prawda jest taka, że już na wstępie widz nastawia się na dany "gatunek" czyli, że cała seria jest na przykład Ecchi, albo że cała seria jest Shoujo Ai - jaki z tego wniosek? - opis serii w takim przypadku: Wprowadza czytelnika w błąd - czyli mówiąc inaczej: recenzja mówi nie prawdę o serii.
Wiadomo że różne rzeczy różnie ludzie odbierają, ale jednak pytanie do wszystkich recenzentów: Czy jak piszecie recenzje to staracie się być choć trochę obiektywnym???
W rozumieniu słowa obiektywny: pisanie o "faktach" czyli o tym co w serii jest, a czego nie ma - bez oceniania.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że ciągle uważam, że na Tanukach jest za mało gatunków |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 02-06-2006, 13:40
|
|
|
O obiektywizm zawsze trudno, zwłaszcza u ludzi o zdecydowanych poglądach.
Jednak przynajmniej staram się nie zapominać tak o zaletach, jak o wadach - i je rzetelnie przedstawić, wyliczyć. Co do oceny pewnych aspektów (jak grafika czy muzyka) - to zawsze są subiektywne, jedyna kwestia to wielkość "ekspozycji" jaką swoją ocenę może podeprzeć recenzent. I nie jest to kwestia najistotniejsza, w końcu każdy może ocenić sam - i właśnie do tego jest Tanuk: by zainteresować czymś na tyle, by czytelnik "zachciał" obejrzeć i przekonać się sam... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 07-06-2006, 19:20
|
|
|
wa-totem napisał/a: | - i właśnie do tego jest Tanuk: by zainteresować czymś na tyle, by czytelnik "zachciał" obejrzeć i przekonać się sam... |
Albo przekonać, że naprawdę nie ma co oglądać. Tylko że właśnie dlatego w recenzji powinno być choć trochę obiektywnym (albo więcej niż trochę). Wiadomo, że komuś seria może się bardzo podobać, a dla kogoś innego będzie to totalne dno. Recenzent powinien, moim zdaniem pisać o faktach. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 07-06-2006, 19:35
|
|
|
Azag napisał/a: | Recenzent powinien, moim zdaniem pisać o faktach.
|
Recenzja ma za zadanie przedstawić subiektywną, wartościującą opinię autora o jakimś dziele kultury - tak przynajmniej wynika ze słownika. O obiektywnych faktach Azag to niestety dużo nie napiszemy. Obiektywne fakty to:
- ilość odcinków
- długość odcinków
- nazwiska obsady
I chyba tyle... Cała reszta podlega interpretacji kulturalnej i jest całkowicie subiektywna, zależna tylko od tego, kto się za to weźmie.
Suche fakty nie mają wartości |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 07-06-2006, 22:02
|
|
|
No :) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|