Nowy gatunek: SPORTOWE |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-03-2006, 11:59 Nowy gatunek: SPORTOWE
|
|
|
Od wczoraj mamy w bazie nowy gatunek: SPORTOWE .
W związku z tym, prosiłbym wszystkich forumowiczów o pomoc w wyłowieniu z naszej bazy, które serie powinny zostać do niego zaliczone. Biorąc pod uwagę że w zeszłą środę opublikowaliśmy recenzję sześćstenego tytułu, jest to spora robota...
Mnie pierwszym rzutem oka udało się wyłowić na liście tylko dwa tytuły:
Battle Athletes Victory
Ginban Kaleidoscope
Ktoś widzi więcej?
Kolejna rzecz... jak po pobieżnym przeglądzie bazy widać, tytuły sportowe zbytnio nie są u nas popularne. Przydałby się ktoś nowy, kto takie anime lubi i chciałby o paru tytułach coś napisać. Jacyś chętni? Przypominam, że u nas teksty przechodzą profesjonalną redakcję. Nawet jeśli ktoś nie czuje się pewnie w pisaniu, to może być świetna okazja żeby czegoś się nauczyć!
Zapraszamy...
watotem@wp.pl - albo dowolny inny redaktor :> |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 16-03-2006, 21:08
|
|
|
Ja widzę kolejny (na razie jeden)
Hikaru no Go
Pytanie: czy te wszystkie anime potworkowate (np. Pokemony) nie dałyby się podpiać pod tę kategorię? Pytam z ciekawości, bo w sumie JAKAŚ rywalizacja sportowa to jest.... tak mi sie przynajmniej wydaje... A inne Dragon Balle? Wiem, że specjalnie dla nich istnieje kategoria "sztuki walki", ale w serii TV i Z aż się prosi o podciągnięcie pod "sportowe" - treningów i turniejów tam jest baaardzo dużo. |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 28-03-2006, 09:35
|
|
|
kategoria sportowa powinna dotyczyć tylko anime, gdzie faktycznie jest rywalizacja sportowa i gdzie stanowi ona istotny wątek fabuły. Turnieje typu gladiatorskiego, jak np. we Flame of Recca, sportem nie są, tak jak osoby biorące w nich udział nie są sportowcami.
Powierzchowne przejrzenie bazy recenzji wyłowiło tytuły:
Battle Athletes Victory
Ginban Kaleidoscope
Hikaru no Go
One Pound Gospel
Suzuka |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-03-2006, 12:43
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Battle Athletes Victory
Ginban Kaleidoscope
Hikaru no Go
One Pound Gospel
Suzuka |
Wstawione. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Mariko
wanna-be seiyuu
|
Wysłany: 29-03-2006, 12:27
|
|
|
Od siebie moge dodac serie starsze, ale swojego czasu mega popularne: Attack no 1 (siatkowka), Jenny, Jenny (nie pamietam oryginalnego tytulu:(; tenis), Hikari no densetsu (gimnastyka artystyczna), Kickers (pilka nozna), Captain Hawk (pilka nozna). Wiecej grzechow nie pamietam... O, jeszcze Pojedynek Aniolow (siatkowka), kiedys opisane w Mangazynie czy Kawajcu... I jeszcze jedna: Baseballista (stara, chyba z lat osiemdziesiatych, swego czasu wyswietlana na Polonia 1). O i oczywiscie: Gigi XD (koszykowka).
Nie wiem, czy to o to chodzilo no ale...:/ |
|
|
|
|
|
bobon4
bobon
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 29-03-2006, 12:34
|
|
|
wa-totem napisał/a: | pomoc w wyłowieniu z naszej bazy... |
Tsubasy w bazie nie mamy, tak samo jak pozostałych tytułów. Chodziło o dodatkowe zaklasyfikowanie tego, co jest napisane do jeszcze jednej kategorii.
Ale dziękujemy za pomoc :) |
|
|
|
|
|
Dżelei_unlogged
Gość
|
Wysłany: 30-03-2006, 21:04
|
|
|
A ja tak z nieco innej beczki: jest kategoria shounen-ai, a shoujo-ai nie ma. A takie Kannaduki no Miko to stuprocentowe shoujo-ai, Utena jeśli się nie mylę też, na pewno coś jeszcze się znajdzie... |
|
|
|
|
|
IKa
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 30-03-2006, 21:28
|
|
|
Chodziło mu chyba o to, że nie ma gatunku "shoujo-ai" w bazie recenzji... a istotnie nie ma. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 30-03-2006, 21:33
|
|
|
Cytat: | Chodziło mu chyba o to, że nie ma gatunku "shoujo-ai" w bazie recenzji... a istotnie nie ma. |
Nie wiem, czy jest sens dawać taki gatunek... Istnieją polskie, utarte w naszej kulturze odpowiedniki, które równie dobrze je opisują, choć to moja opinia. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 31-03-2006, 11:49
|
|
|
jest jak najbardziej, tyle, że pod "Yuri / Shoujo-ai" |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 31-03-2006, 15:27
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | jest jak najbardziej, tyle, że pod "Yuri / Shoujo-ai" |
Jedynymi gatunkami w bazie są te, które są wylistowane na stronie "Szukaj", słowniczek nie ma nic do rzeczy. Tam naprawdę nie ma takiego gatunku!
A może to ja jestem ślepy? |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 31-03-2006, 15:57
|
|
|
ee... faktycznie.... jest shounen, a nie ma shoujo... i co teraz?
dodajemy kategorię? |
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 31-03-2006, 18:35
|
|
|
Gość napisał/a: | A takie Kannaduki no Miko | - według mnie Shoujo Ai to tylko wątek fabuły Kannaduki no Miko - tak naprawdę to do ostatniego odcinka nie wiadomo jak historia się skończy, a dawanie metki:
Gość napisał/a: | Kannaduki no Miko to stuprocentowe shoujo-ai |
to w moim odczuciu ciut za dużo.
Niemniej jednak zgadzam się - taki gatunek: Shoujo Ai chyba powinien być - ja tak wogóle jak pisałem recenzje do KnM to wstawiłem, ale szefowa wywaliła :)
Napisałem chyba dlatego, że jak zauważycie na przykład na www.AniDB.com po zaznaczeniu gatunku Shoujo Ai dostaniemy 11 zwrotów, a po zaznaczeniu Yuri zaledwie 4. Wniosek z tego jest taki że możecie dojść do pewnego "bez sensu" bo dodacie gatunek dla raptem kilku serii - bo jestem pewny, że z tych 15 z AniDB na Tanukach jest może kilka (ale nie sprawdzałem). Oczywiście AniDB nie posiada raczej wszystkich tytułów anime, ale jednak mała ilość na AniDB daje ogólne wyobrażenie o tym "ile tego jest". Nie przupuszczam też, że twórcy nagle rzucą się do walki z kartką i ołówkiem by te małe ilości szybko nadrobić. Oczywiście nie wnikam w to ile jest takich pozycji w stylu hentai - a pewnie jest dosyć sporo - tego "gatunku" jednak tu nie poruszamy prawda??
Pomimo tego, że ja osobiście jestem zdania, że gatunków powinno być na Tanukach więcej niż ich jest to w tym konkretnym przypadku (Shoujo Ai) byłbym jednak za tym, żeby gatunku nie dawać - zaznaczenie tego, że coś takiego jest w serii chyba w zupełności wystarcza. Idąc tym tropem zaraz rzucimy się na jakieś bezsensowne gatunki typu: samochody, demony itp itd.
Ponieważ przypuszczam, że o gatunkach toczycie w redakcji spory, o to ile ma być i jakie, od samego początku istnienia, więc ja się do tej kłótni dodawał nie będe (a co poza tym ja tu mam do powiedzenia) |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
|