FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Nowy gatunek: SPORTOWE
Wersja do druku
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 16-03-2006, 11:59   Nowy gatunek: SPORTOWE

Od wczoraj mamy w bazie nowy gatunek: SPORTOWE .
W związku z tym, prosiłbym wszystkich forumowiczów o pomoc w wyłowieniu z naszej bazy, które serie powinny zostać do niego zaliczone. Biorąc pod uwagę że w zeszłą środę opublikowaliśmy recenzję sześćstenego tytułu, jest to spora robota...

Mnie pierwszym rzutem oka udało się wyłowić na liście tylko dwa tytuły:
Battle Athletes Victory
Ginban Kaleidoscope

Ktoś widzi więcej?

Kolejna rzecz... jak po pobieżnym przeglądzie bazy widać, tytuły sportowe zbytnio nie są u nas popularne. Przydałby się ktoś nowy, kto takie anime lubi i chciałby o paru tytułach coś napisać. Jacyś chętni? Przypominam, że u nas teksty przechodzą profesjonalną redakcję. Nawet jeśli ktoś nie czuje się pewnie w pisaniu, to może być świetna okazja żeby czegoś się nauczyć!

Zapraszamy...
watotem@wp.pl - albo dowolny inny redaktor :>

Numer Gadu-Gadu
3869750
Yumegari Płeć:Kobieta
Feministka szowiniska

PostWysłany: 16-03-2006, 21:08   

Ja widzę kolejny (na razie jeden)
Hikaru no Go

Pytanie: czy te wszystkie anime potworkowate (np. Pokemony) nie dałyby się podpiać pod tę kategorię? Pytam z ciekawości, bo w sumie JAKAŚ rywalizacja sportowa to jest.... tak mi sie przynajmniej wydaje... A inne Dragon Balle? Wiem, że specjalnie dla nich istnieje kategoria "sztuki walki", ale w serii TV i Z aż się prosi o podciągnięcie pod "sportowe" - treningów i turniejów tam jest baaardzo dużo.

Numer Gadu-Gadu
2513810
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 28-03-2006, 09:35   

kategoria sportowa powinna dotyczyć tylko anime, gdzie faktycznie jest rywalizacja sportowa i gdzie stanowi ona istotny wątek fabuły. Turnieje typu gladiatorskiego, jak np. we Flame of Recca, sportem nie są, tak jak osoby biorące w nich udział nie są sportowcami.
Powierzchowne przejrzenie bazy recenzji wyłowiło tytuły:

Battle Athletes Victory
Ginban Kaleidoscope
Hikaru no Go
One Pound Gospel
Suzuka

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 28-03-2006, 12:43   

Bezimienny napisał/a:
Battle Athletes Victory
Ginban Kaleidoscope
Hikaru no Go
One Pound Gospel
Suzuka

Wstawione.

Mariko Płeć:Kobieta
wanna-be seiyuu

PostWysłany: 29-03-2006, 12:27   

Od siebie moge dodac serie starsze, ale swojego czasu mega popularne: Attack no 1 (siatkowka), Jenny, Jenny (nie pamietam oryginalnego tytulu:(; tenis), Hikari no densetsu (gimnastyka artystyczna), Kickers (pilka nozna), Captain Hawk (pilka nozna). Wiecej grzechow nie pamietam... O, jeszcze Pojedynek Aniolow (siatkowka), kiedys opisane w Mangazynie czy Kawajcu... I jeszcze jedna: Baseballista (stara, chyba z lat osiemdziesiatych, swego czasu wyswietlana na Polonia 1). O i oczywiscie: Gigi XD (koszykowka).

Nie wiem, czy to o to chodzilo no ale...:/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bobon4 Płeć:Mężczyzna
bobon

PostWysłany: 29-03-2006, 12:28   

no to napewno kapitan tsubasa, takie anime o piłkażach

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 29-03-2006, 12:34   

wa-totem napisał/a:
pomoc w wyłowieniu z naszej bazy...

Tsubasy w bazie nie mamy, tak samo jak pozostałych tytułów. Chodziło o dodatkowe zaklasyfikowanie tego, co jest napisane do jeszcze jednej kategorii.
Ale dziękujemy za pomoc :)
Powrót do góry
Dżelei_unlogged
Gość
PostWysłany: 30-03-2006, 21:04   

A ja tak z nieco innej beczki: jest kategoria shounen-ai, a shoujo-ai nie ma. A takie Kannaduki no Miko to stuprocentowe shoujo-ai, Utena jeśli się nie mylę też, na pewno coś jeszcze się znajdzie...
Powrót do góry

Grupy:
WIP
PostWysłany: 30-03-2006, 21:11   

Przytomny człowieku..... może byś tak najpierw zajrzał do Słowniczka : http://anime.tanuki.pl/strony/slownik

Shounen i shoujo JEST jak najbardziej :)
Powrót do góry
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 30-03-2006, 21:28   

Chodziło mu chyba o to, że nie ma gatunku "shoujo-ai" w bazie recenzji... a istotnie nie ma.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 30-03-2006, 21:33   

Cytat:
Chodziło mu chyba o to, że nie ma gatunku "shoujo-ai" w bazie recenzji... a istotnie nie ma.

Nie wiem, czy jest sens dawać taki gatunek... Istnieją polskie, utarte w naszej kulturze odpowiedniki, które równie dobrze je opisują, choć to moja opinia.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 31-03-2006, 11:49   

jest jak najbardziej, tyle, że pod "Yuri / Shoujo-ai"

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 31-03-2006, 15:27   

Bezimienny napisał/a:
jest jak najbardziej, tyle, że pod "Yuri / Shoujo-ai"

Jedynymi gatunkami w bazie są te, które są wylistowane na stronie "Szukaj", słowniczek nie ma nic do rzeczy. Tam naprawdę nie ma takiego gatunku!

A może to ja jestem ślepy?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
WIP
PostWysłany: 31-03-2006, 15:57   

ee... faktycznie.... jest shounen, a nie ma shoujo... i co teraz?
dodajemy kategorię?
Powrót do góry
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 31-03-2006, 18:35   

Gość napisał/a:
A takie Kannaduki no Miko
- według mnie Shoujo Ai to tylko wątek fabuły Kannaduki no Miko - tak naprawdę to do ostatniego odcinka nie wiadomo jak historia się skończy, a dawanie metki:
Gość napisał/a:
Kannaduki no Miko to stuprocentowe shoujo-ai

to w moim odczuciu ciut za dużo.
Niemniej jednak zgadzam się - taki gatunek: Shoujo Ai chyba powinien być - ja tak wogóle jak pisałem recenzje do KnM to wstawiłem, ale szefowa wywaliła :)
Napisałem chyba dlatego, że jak zauważycie na przykład na www.AniDB.com po zaznaczeniu gatunku Shoujo Ai dostaniemy 11 zwrotów, a po zaznaczeniu Yuri zaledwie 4. Wniosek z tego jest taki że możecie dojść do pewnego "bez sensu" bo dodacie gatunek dla raptem kilku serii - bo jestem pewny, że z tych 15 z AniDB na Tanukach jest może kilka (ale nie sprawdzałem). Oczywiście AniDB nie posiada raczej wszystkich tytułów anime, ale jednak mała ilość na AniDB daje ogólne wyobrażenie o tym "ile tego jest". Nie przupuszczam też, że twórcy nagle rzucą się do walki z kartką i ołówkiem by te małe ilości szybko nadrobić. Oczywiście nie wnikam w to ile jest takich pozycji w stylu hentai - a pewnie jest dosyć sporo - tego "gatunku" jednak tu nie poruszamy prawda??
Pomimo tego, że ja osobiście jestem zdania, że gatunków powinno być na Tanukach więcej niż ich jest to w tym konkretnym przypadku (Shoujo Ai) byłbym jednak za tym, żeby gatunku nie dawać - zaznaczenie tego, że coś takiego jest w serii chyba w zupełności wystarcza. Idąc tym tropem zaraz rzucimy się na jakieś bezsensowne gatunki typu: samochody, demony itp itd.
Ponieważ przypuszczam, że o gatunkach toczycie w redakcji spory, o to ile ma być i jakie, od samego początku istnienia, więc ja się do tej kłótni dodawał nie będe (a co poza tym ja tu mam do powiedzenia)

Numer Gadu-Gadu
6320346
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu