FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
  Komentarze do "Tanukowego słownika dziwnych pojęć i def
Wersja do druku
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 22-05-2010, 18:08   

zonk486 napisał/a:
moe-kawaii eufemizmy - mówiąc prościej, to eufemizmy, które upiększając wyrażenie zniekształcają przekaz w nim zawartym. Zazwyczaj propagowane przez moderację, jednak ze względów merytorycznych nieprzydatne.

No nie mogę się powstrzymać, nie mogę...

Powinieneś dodać "I użytkownika Zonk486 (który się nie dzieli)"

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:15   

... Czy ten słownik nie powinien nazywać się "Zonkowy"? Bo zasadniczo tanuczo-polski to już mamy...

Numer Gadu-Gadu
8137449
zonk486 Płeć:Mężczyzna
Głupek na wynajem!!

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-05-2010, 18:17   

Mai_chan napisał/a:
Powinieneś dodać "I użytkownika /*zonk486*/ (który się nie dzieli)"

Niestety nie ja pokrzepiam ideę typu "Polszczyzna ponad prostotę przekazu", więc nie ja odpowiadam za powstanie tego pojęcia (mimo, że właśnie ja je stworzyłem jako sarkazm)

poprawiono niepoprawną pisownię nicku zonk486
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1281908
Głupek na wynajem!!

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-05-2010, 18:22   

mogę napisać, że zredagowany przeze mnie, jednak chodzi o to, żeby ten słownik był dostępny z poziomu linku na stronę WWW, a nie tematu forum. A link z tym mam zamiar przekazać komuś kompetentnemu, który przykleiłby to do odpowiedniego działu. Tak, czy inaczej chodzi mi o ułożenie alfabetyczne całego słownictwa używanego przez użytkowników.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1281908

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:29   

Tak jakby nie o to mi chodziło, ale mniejsza... w takim razie chyba bym musiał zacżąć pisać po zonkowemu, a nie potrafię.

Numer Gadu-Gadu
8137449
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:30   

Drogi zonku, który się nie dzielisz. Tym tematem udał ci się win tak epicki, że brak mi słów, chichoczę obłąkańczo i co chwilę załamuję ręce w geście totalnej bezradności.

Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:31   

A czy nie lepiej zwyczajnie opisać w poście co się ma na myśli, niż wymyślać dziwne pojęcia i zmuszać innych użytkowników do przeszukiwania "słownika", jeśli chcą wiedzieć o co chodzi?

Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:34   

zonk486 napisał/a:
mogę napisać, że zredagowany przeze mnie, jednak chodzi o to, żeby ten słownik był dostępny z poziomu linku na stronę WWW, a nie tematu forum.

Znaczy co? Bo słowniczek ogólny to my mamy - a poza tym, nie bardzo widzę na stronie głównej Tanuka instrukcji pt. Jak dogadać się na forum. Zwłaszcza, jeśli miałyby być to instrukcje sprowadzające się do jak dogadać się z zonkiem486...

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 22-05-2010, 18:35   

zonk486 napisał/a:
A link z tym mam zamiar przekazać komuś kompetentnemu, który przykleiłby to do odpowiedniego działu. Tak, czy inaczej chodzi mi o ułożenie alfabetyczne całego słownictwa używanego przez użytkowników.

Najpierw znajdź większą grupę użytkowników korzystających z twoich pojęć. Sorry, ale nikt nie będzie tworzył słownika na potrzeby zrozumienia jednej osoby. Skoro tak lubisz porównania komputerowe - protokoły komunikacyjne istnieją po to, żeby je stosować, a nie by wymyślać własne "bo tak mi łatwiej". Widzisz analogię?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Satoshi Płeć:Mężczyzna
Yaoi Fanboy :3

PostWysłany: 22-05-2010, 18:39   

Spoiler: pokaż / ukryj
zonk486 napisał/a:
pięćdziesiątka - pojazd samochodowy z silnikiem o pojemności skokowej nie większej niż 50 centymetrów sześciennych. Zazwyczaj pojazdy typu pięćdziesiątka mają ograniczenie prędkości do 45 km/h.

moe-kawaii eufemizmy - mówiąc prościej, to eufemizmy, które upiększając wyrażenie zniekształcają przekaz w nim zawartym. Zazwyczaj propagowane przez moderację, jednak ze względów merytorycznych nieprzydatne.

"pani typu float" - określenie na osobę płci żeńskiej, której zawód powiedziany wprost groziłby mi warnem.

IncreDebile - częściowe lub całkowite, chwilowe ogłupienie najczęściej wywołane sytuacją. IncreDebile w porównaniu do głupoty jest całkowicie niegroźne dla otoczenia. Skutki uboczne IncreDebile to długotrwały śmiech otoczenia, który momentami jest nie do opanowania.

"świat typu void" - określenie najczęściej dotyczące anime. Oznacza ono, że świat w danej scenie/chwili/tytule jest pusty.

*drapie się po głowie* Yyy czy ja coś przegapiłem? :x

Numer Gadu-Gadu
16257273
Głupek na wynajem!!

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-05-2010, 18:40   

Gdyby to było takie proste, to nie byłoby słowników. Słownik jest po to, żeby ludzie nie bali się używać pojęć, które nie muszą "być zrozumiałe przez wszystkich", a poza tym pewne pojęcia mogłyby być wywołane w dość prosty sposób (w postaci linku). Nie każdy ma przecież jeden i ten sam słownik, o czym już zdążyłem się przekonać, a z braku zrozumienia często powstają konflikty. Właśnie dlatego mam zamiar stworzyć ten słownik, który będzie swego rodzaju pomostem pomagającym w zrozumieniu wyrażeń, które np. wynikają z regionu, w którym mieszkamy, albo innych czynników. Tak więc nie spisujcie tego tematu na straty, bo mam zamiar tylko ułatwić szukanie pojęć, a nie kłócić się z wami, po co ten słownik powstaje.

Crack napisał/a:
Najpierw znajdź większą grupę użytkowników korzystających z twoich pojęć. Sorry, ale nikt nie będzie tworzył słownika na potrzeby zrozumienia jednej osoby.

Skoro już tak mówisz, to spójrz na swoje słownictwo, w którym także zdarzało ci się używać słów, których znajomość nie jest niezbędna. Niestety zdarzało mi się czytać twoje posty, w których nawet na Wikipedii (przeto wolna encyklopedia) nie mogłem znaleźć. Jest to odpowiedź na takie słownictwo, które mimo wszystko jest używane (i nie mówcie mi, że codzi tylko o mnie, bo tak nie jest!).

Velg napisał/a:
Znaczy co? Bo słowniczek ogólny to my mamy - a poza tym, nie bardzo widzę na stronie głównej Tanuka instrukcji pt. Jak dogadać się na forum

słowniczek ogólny nie jest ogólny, tylko tematyczny - dotyczy manga/anime/fanfiction. Poza tym mam pytanie:"Czy znasz pojęcie słownika?!". Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć, że chodzi mi o SŁOWNIK, a nie "podręcznika użytkownika" forum.

Ostatnio zmieniony przez zonk486 dnia 22-05-2010, 18:50, w całości zmieniany 1 raz

Numer Gadu-Gadu
1281908

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:41   

Satoshi napisał/a:
*drapie się po głowie* Yyy czy ja coś przegapiłem? :x

Tak. Narodziny języka zonkowego.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 22-05-2010, 18:44   

zonk486 napisał/a:
Nie każdy ma przecież jeden i ten sam słownik, o czym już zdążyłem się przekonać, a z braku zrozumienia często powstają konflikty. Właśnie dlatego mam zamiar stworzyć ten słownik, który będzie swego rodzaju pomostem pomagającym w zrozumieniu wyrażeń, które np. wynikają z regionu, w którym mieszkamy, albo innych czynników.

Język polski. Oto, czego używamy na tym forum. Neologizmów wszyscy używają na własną odpowiedzialność.

Odnoszę wrażenie, że strasznie ci się nudzi. Zamiast kombinować jak nauczyć ludzi zrozumieć siebie, wykorzystaj ten wolny czas i naucz się wyrażać prawidłowo bez niezrozumiałych neologizmów. W skali globalnej widzę tu ogromny zysk - prawidłowej komunikacji uczy się jednostka, a nie szersza rzesza ludzi.

Ostatnio zmieniony przez Crack dnia 22-05-2010, 18:48, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-05-2010, 18:48   

zonk486 napisał/a:
Słownik jest po to, żeby ludzie nie bali się używać pojęć, które nie muszą "być zrozumiałe przez wszystkich", a poza tym pewne pojęcia mogłyby być wywołane w dość prosty sposób (w postaci linku).

Słowniki są głównie po to, żeby nauczyć poprawnego korzystania z języka - polskiego czy też obcego... I w tym kontekście, akurat Tobie słowniki mogą się bardzo przydać.

Grupy:
WIP
PostWysłany: 22-05-2010, 18:50   

zonk486 napisał/a:

Ach, och wybacz, iż NIE pozwalamy rzucać mięsem na Forum gdyż mamy tą wątpliwą przyjemność stykać się z nimi w realnym życiu, w pracy, czy też na ulicy i każemy stosować niewulgarne synonimy lub je po prostu usuwamy (strasznie wymagający jesteśmy, naprawdę).
zonk486 napisał/a:
Właśnie dlatego mam zamiar stworzyć ten słownik, który będzie swego rodzaju pomostem pomagającym w zrozumieniu wyrażeń, które np. wynikają z regionu, w którym mieszkamy, albo innych czynników.

Od tego jest SJP, PWN i poradnia językowa PWN.

*wybaczcie, ale też nie mogłam się powstrzymać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi