sam się zamyka |
Wersja do druku |
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 07-05-2004, 17:09
|
|
|
Aktualnie mamy już dwa popularne wirusy zamykające system: Blaster (z odmianami) i Sasser (z odmianami). Polecam jednak stosować antywira z aktualnymi definicjami i firewalla. Sądząc po dacie macie wirusa Sasser (działa +/- od pierwszego maja w Windowsach XP i 2000). Objawy (na podstawie doświadczeń moich pechowych kolegów) to zwolnione działanie kompa i reset po minucie spowodowany usługą Lsass.exe.
Po info o wirusie i sposób usuwania bez programu antywirusowego odsyłam do Symantec Security Response.
Jeśli ktoś ma niezabezpiecznonego Windowsa to szybko do Microsoft Security Bulletin MS04-011.
Program usuwający wirusa: FxSasser.exe. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 07-05-2004, 17:17
|
|
|
Crack-co do blastera to u mnei sie objawiał tak że wyglądało jakby komp był źle chłodzony za gorący albo sie miał spalić...
i dlatego mam w nim teraz 10 wiatraków:D
(w przyszłości mozę dorzucę ciekły azot:P) |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 07-05-2004, 18:10
|
|
|
A ja mam ciągle win 98 SE i żadne nowe wirusy nie stanowią problemu :D
Pozatym, kto w dzisiejszych czasach łazi po necie bez firewalla i antywira??? |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 07-05-2004, 19:02
|
|
|
Ja?:) |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 07-05-2004, 21:24
|
|
|
G_v_S -emm...jestem jedyny?coprawda antywira mam ale fire walla już nie bo mnie w poczcie i stronach potrafi wnerwiać^^" |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 07-05-2004, 21:39
|
|
|
Ja chadzam bez firewalla, bo czasem mi coś przez niego nie działa, i potem zapominam włączyc spowrotem ;P |
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 07-05-2004, 21:46
|
|
|
ja tez nie.. ^^'
Hmm... Ten.. Sasser.. Wystarczy mi do niego latka na blastera? ^^"' |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 08-05-2004, 15:21
|
|
|
ja też nie mam firewalla^^ |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 08-05-2004, 15:33
|
|
|
No i się okazało, że "kilka" osób jednak łazi po necie bez firewalla i antywira^_^
Podpisuję się pod pytaniem Satsu... |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 09-05-2004, 06:08
|
|
|
hmm... to polecam zaopatrzyć sięw takowego - IMHO najlepszy jest ten Nortona. W sumie to głównie chodzi o blokowanie reklam na stronach WWW, ale blokowanie portów też się przydaje zwłaszcza posiadaczom "najnowszych i bezpiecznych Windowsów XP" ;D |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 09-05-2004, 09:38
|
|
|
G_v_S -owszem program mógł by być przydatny gdyby nie to że ów wirus jest automatycznie ściągany przez windows'a albo coś...wiem że napewno pomaga w tym ten genialny program (którego nie używam) do obsługi neostrady...bo gdyby to sie samo nie ściągało to jakoś wg mnei wszystko by było dobrze... |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 09-05-2004, 09:58
|
|
|
On nie jest automatycznie sciągany. On skanuje kompy użytkowników neostrady i wykorzystując lukę WinXP (właśnie odbezpieczony port) "włamuje się" do komputera. Prgram do neostrady nie ma z tym nic wspólnego, bo on przecież tylko łączy... |
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 09-05-2004, 10:43
|
|
|
aha...no nei wiem czy ma czy nie ale mnei wnerwia i naszczęście wiem jak go obejść:)
oki koniec czegośco by można nazwać off-topem:P |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 09-05-2004, 16:19
|
|
|
Ok, chyba nikt nie skorzystał z dodatkowych ,materiałów które podałem :)
Primo, Sasser zagraża tym, którzy przy połączeniu z netem łączą sie przez tylko systemy WinXP i Win2k, czyli jak np. w kablówce/radiówce/osiedlówce serwer działa na innym systemie to ryzyko jest zerowe (komp jest niewidoczny dla wirusa).
Dwa, łatka na Blastera nie wystarczy, tamto dotyczyło błędu w usłudze Remote Procedure Call, a to w Lsass. Do tego błąd w windowsach został wykryty dwa miesiące temu.
Trzy. Jeśli ktoś ma Sassera i chce go ręcznie usunąć w celu zabezpieczenia windowsa (wspomniana łatka), to instrukcja RĘCZNEGO USUWANIA jest tu: W32.Sasser.B.Worm
(link do najpopularniejszej wersji) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 09-05-2004, 18:57
|
|
|
eh.. Blaster i Sasser atakują systemy NT, wiemy. A przynajmniej ja wiem |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|