FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Pytań kilka, pewnie naiwnych, ale cóż...
Wersja do druku
ka_tka Płeć:Kobieta

Status: offline
PostWysłany: 27-11-2004, 13:33   Pytań kilka, pewnie naiwnych, ale cóż...

Tylko proszę się nie denerwować, ja zielona jestem totalnie ^^''''

Po pierwsze: namieszało dziecko z kodekami...

... i to mocno.

Bo dziecku nie podobało się, że część filmów nie odtwarza mu się w jednym z playerów i musi się przerzucać na inny. Owszem, miało dziecko nawyk instalowania całych packów, ot tak, żeby szybciej było. Stwierdziło, że to od tego się wszystko miesza. Postanowiło dnia pewnego powywalać wszystkie i zacząć od zera. Wywaliło, wydawałoby się, wszystkie, a przynajmniej większość. Zainstalowało te, według niektórych, najważniejsze. Efekt? Niemal nic się nie otwierało niczym. Logicznie myślące dziecko stwierdziło, że wystarczy naściągać packów jeszcze raz i powrócić do stanu rzeczy sprzed wywalenia. Niestety nie wyszło, ciągle większość filmów nie chodzi. Baaardzo często player wywala mi, że potrzebuje do danego pliku Xvida. Instaluję. Rzeczywiście, plik się otwiera. Zacina się straszliwie, ale się otwiera. Raz. Za drugim już nie, do momentu, aż znów zainstaluję Xvida ^^'''''''

I tak, wiem, że używa się GSpota i wszystko chodzi pożądnie. Ale GSpot pokazuje mi ciągle, że mam np 80 odpowiednich do odtwarzania danego pliku kodeków, pewnie się żrą po prostu. Ale pokazywał tyle nawet po wywaleniu większości... Gdzie one siedzą, że ja ich nie widzę i ilości zredukować nie mogę? ^^'' Jak mogę je wszystkie wywalić, i co potem zainstalować? Może jakiś złoty środek? Czy też złota kombinacja? Lista śmieci, których pod żadnym pozorem instalować nie wolno i tych niezbędnych?

A może po prostu format C, żeby szybciej było z wywalaniem? ^^''

Po drugie: chmurki z nowym sprzętem się dziecku z powietrza wzięły...

Ale ja nic nie robiłam z tym kompem! ^^'' Skąd mi się nagle wzięła, przy każdym otwieraniu, chmurka z "znaleziono nowy sprzęt: Intel AIM External Flat Panel Driver 5", potem odpowiednio numery 6 i 7? Klikam instalację, wybieram dalej, szuka oprogramowania, wreszcie staje na amen, często z całym kompem, i tyle zabawy. Szukałam tych plików w sieci jakiś czas temu, nie wiem, jak teraz, ale wtedy nie było... Tzn były, za 5 dolarów sztuka i nic więcej. Ja tego nie chcę, nooo ^^'' Skutecznie zwalnia mi pracę całości przez pierwsze 10 minut od odpalenia kompa, bo zanim toto się namyśli 3 razy, zanim każe się 3 razy instalować... ^^'' To się da jakoś prosto wywalić, tylko ja nie umiem?

Po trzecie: gra na full screena czasami sama się minimalizuje

Niby nic takiego, ale kiedy chcę ją z powrotem zmaksymalizować, ekran robi się jak zwykle przez chwilę czarny (mój złom się namyśla :P), po czym znowu się minimalizuje, gra nie zdąża się nawet pokazać. W takich przypadkach zamykałam wszystko inne, łącznie z gg i winampem, a nawet antywirem i innymi rzeczami, chodzącymi w tle. I dalej to samo. Czasami nawet jeden restart nie pomagał. Niby kopia gry ściągnięta z sieci, ale przez dłuższy czas tego nie było ^^''

A może wszystko ma związek z pewnym trojanem, który ponoć mi wlazł, jak zostałam poinformowana przez nortona, ale którego później za nic żadnym skanowaniem nie mogłam znaleźć? ^^''' I pewnie z czymś jeszcze, co z pewnością gdzieś tam siedzi, bo ja zbyt leniwa na aktualizowanie i skanowanie na bieżąco? To może rzeczywiście jedynie format C coś da? ^^''

Miałabym jeszcze jedno pytanie, odnośnie dziwnych błędów w IE, ale zdaję sobie sprawę, że usłyszałabym tylko, że w IE to normalne XD

Czy ten post jest bardzo chaotyczny? Ja mam problemy z wyrażaniem myśli, wiem ^^''

EDIT - przypomniało mi się:

Po czwarte jeszcze: nowsze wersje gg nie wchodzą...

Powyżej wersji 5.7 przy próbie odpalenia pojawia się "program wykonał i zostanie zamknięty"
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Vel Płeć:Mężczyzna
Deskorolkarz

PostWysłany: 27-11-2004, 17:52   

Kodeki i okienka sprzętu- na tym się nie znam, to ci nie pomogę...

Co do minimalizującej się gry- może mieć to związek z faktem, że właśnie owe okienka od sprzętu ci wyskakują i wchodzą na pierwszy plan.
Co do niedziałającego gg- jeśli masz Windows XP, to musisz mieć co najmniej Service Pack 1 ;]

To może być też wszystko wina Trojana (ale jeśli masz Win XP i nie masz Service Pack, to ostatni punkt na pewno NIE jest jego winą). Włączamy anty-wira, update maksymalny i skanowanie pełne, innego wyjścia nie ma ;)

ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 27-11-2004, 19:31   

Ale te okienka sprzętu, zapomniałam dodać, zaraz potem, jak klikam anuluj (trzy razy oczywiście) powiadamiają, że sprzęt może nie działać prawidłowo i znikają aż do następnego otworzenia kompa. Myślałam, że to może też wina aktualizacji XP, które co chwila wyskakują mi z SP2 (i nie mogę ich zmusić do zignorowania śmiecia ^^''), ale wyłączyłam w ogóle automatyczne i dalej to samo... Plus gra tak ma przy uruchomieniu tylko, tzn jeśli już zacznie się uruchamiać poprawnie, będzie wszystko w porządku przez kilka dni nawet. Hmm... a może ja po prostu zacznę gasić kompa częściej niż co 10 dni? ^^'''''

SP1 mam, SP2 nie mam zamiaru mieć, dopóki się to nie okaże konieczne XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 07-12-2004, 16:05   

Rzeczywiście, chyba najpewniej będzie zrobić format. Co do kodeków, mi wszystko działa na:
- DivX 2.22 beta
- OggDS Direct Show Filters 0.9.9.5
- Matroska Pack Full
Pójdzie na tym 99% filmów.

Minimalizacja gry, problemy ze sterownikami i gg: tu naprawdę polecam format. Może to być wina windowsa albo jakiegoś wirusa. Po formacie najlepiej jeszcze przed podłaczeniem do netu zainstalować SP1a i Norton Internet Security 2005, względnie inny zestaw ochronny (np. z http://suprnova.org), natychmiast zaktualizować antywirusa i przeskanować dysk.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Odpowiedz do tematu