Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
System ocen |
Jaki system ocen? |
1-10 (0-10) |
|
54% |
[ 13 ] |
1-5 (0-6) |
|
45% |
[ 11 ] |
|
Głosowań: 24 |
Wszystkich Głosów: 24 |
|
|
|
Wersja do druku |
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 30-12-2004, 11:33
|
|
|
Zdecydowanie 0-6. Bardziej przejrzyste i prostsze. A zresztą, i tak ostateczny głos będzie należał do webmasterki ;) |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 30-12-2004, 14:34
|
|
|
Prawdę mówiąc jestem za systemem 0-6. Przyzwyczajona jestem. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 31-12-2004, 08:14
|
|
|
Ja głosowałem za systemem 1-10, gdyż uważałem, że większość będzie za takim i nie ma sensu forsować na siłe innego.
Jak się okazuje był to błąd. Jestem za 1-6. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 17-01-2005, 19:56
|
|
|
Po rozmowach na BH stanęło na 1-10 i kategoriach: Fabuła, Postaci, Grafika, Muzyka oraz ocena całościowa. Jeśli nie ma większych sprzeciwów, zaczynam implementację. Natomiast pojawia się nowe pytanie: jaka ma być graficzna reprezentacja ocen? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-01-2005, 20:46
|
|
|
O ile się nie mylę, mamy do wyboru:
1. Słupki (ew. słupki różnokolorowe)
2. Kropki (gwiazdki, serduszka, czy inne oznaczenia punktowe)
3. Gołe liczby
Wydaje mi się, że skoro zdecydowaliśmy się na skalę 1-10, trzeba niestety zrezygnować ze słupków i kropek, a zostawić same liczby. Przy takiej rozpiętości ocen grafika będzie nieczytelna.
Ewentualnie można się zastanowić nad graficznym przedstawieniem oceny głównej. Można na przykład zaznaczać ją (obok liczby) kropkami czy innymi gwiazdkami. Tylko zamiast dziesięciu lepiej dać pięć i dzielić na połówki (10=5 gwiazdek, 9=4,5 gwiazdki etc.). To mogłoby ułatwić "wizualizację" oceny.
Dobra, może lepiej przykład?
"Jakieś-tam anime"
Ocena całościowa: 8 ****
Fabuła: 9
Postaci: 7
Grafika: 8
Muzyka: 10
(Uwaga do implementacji: ważne, żeby wyraźnie oznaczać, jeśli ocena nie zostanie wystawiona, np. "Grafika: nie oceniano", a nie "Grafika: 0", bo to drugie jest mylące). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 17-01-2005, 23:27
|
|
|
Myślę, że wykorzystanie grafiki jest dobrym pomysłem. Być może dobrze byłoby zastosować jednocześnie znakowanie kolorystyczne (np. niskie oceny zabarwiać czerwonym, wysokie zielonym).
Brak oceny będzie w tabeli bazy danych oznaczany jako NULL, czyli nawet nie 0, tylko całkowity brak wpisu. W kwestii wyświetlenia zastosuję się do uwagi. |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 17-01-2005, 23:52
|
|
|
Również jestem za grafiką w takim wydaniu, jak to przedstawił Tilk - jeśli zastosuje się odpowiednie rozmiary i grafikę, to takie rozwiązanie będzie najczytelniejsze. |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-01-2005, 08:31
|
|
|
No dobrze, oficjalnie ogłaszam, że możliwość wstawiania ocen została do bazy dodana. Dotyczy tylko recenzentów - na razie nie mówimy ciągle o komentarzach użytkowników. Jak "to" wygląda można zobaczyć na przykładzie recenzji Abenobashi Mahou Shotengai.
A teraz, moi kochani, trochę roboty ;)
Ci, którym zdarzyło się popełnić recenzję, powinni teraz jakoś ją zaszeregować. Oceniane są kategorie: Fabuła, Postaci, Grafika, Muzyka. Chyba nie muszę tłumaczyć, jakie plusy i minusy może mieć każda z tych kategorii? Nie ma obowiązku wystawiania tych ocen, jeśli ktoś "nie czuje się na siłach" czegoś ocenić. Nie zawsze się da, np. jak w She and Her Cat oceniać postaci?! Więc niekoniecznie. Konieczna natomiast jest ocena całościowa. Uwaga: nie jest to średnia arytmetyczna! Chodzi o ocenę całości, a jak wiadomo, nawet najlepsza muzyka nie uratuje chały kompletnej - a zawyżałaby jej średnią. Druga uwaga: to jest ocena recenzenta, a nie przewidywana przez niego ocena, jaką dałby "ogół". Subiektywna i nie przejmować się tym proszę. Na oceny użytkowników czas kiedyś przyjdzie.
Oceny (najlepiej w odpowiedniej kolejności: Postaci, Fabuła, Grafika, Muzyka, Całość) proszę przesyłać do mnie na maila i zawiadamiać na GG (jak ktoś ma dużo), albo bezpośrednio na GG.
Poniżej krótkie "wprowadzenie" do poszczególnych stopni - może się przydać przy decydowaniu.
Vel napisał/a: |
1- absolutne ZERO, nie oglądać, choćby dopłacali. Nic nie reprezentuje, żadnej przyjemności z oglądania, wręcz przeciwnie- wywołuje tylko i wyłącznie negatywne odczucia...
2- właściwie nic w tym dobrego nie ma, niewielkie zalety i występujące w małej ilości, ilość wad zaś bardzo spora. Oglądanie tego to... no nie wiem, kara? ^^'
3- słabe anime, ma w sobie coś dobrego, są rzeczy warte uwagi, ale poza tym wady sprawiają, że tylko fanatycy gatunku/serii siądą i toto z radością obejrzą.
4- nie za dobrze, aczkolwiek zdarzają się już wyraźne zalety, tyle że ogólne wrażenia są nadal negatywne. Można obejrzeć- tylko po co, skoro jest wiele znacznie lepszych serii?
5- przeciętniak. Nie wyróżnia się z tłumu, ma trochę zalet i sporo wad (które zwykle wciąż przeważają nad tymi pierwszymi). Można obejrzeć- nie rozczaruje, ale żadnych większych emocji nie wzbudzi.
6- niezłe, niezłe... lecz do czołówki wciąż daleko. Ilość zalet i wad mniej więcej się równoważy, dlatego seria jest już warta uwagi- lecz to jeszcze nie "to".
7- dobra seria, posiadająca wciąż swoje wady, ale potrafiąca zainteresować, zaskoczyć (pozytywnie). Obejrzenie nie będzie stratą czasu.
8- bardzo dobra seria- zalet sporo, niewiele istotnych wad. Coś ją wyróżnia, i to dość znacząco. Oglądać!
9- Niemal ideał, doskonałość. Licba znaczących zalet całkowicie przesłania niewielkie i nieistotne wady. Orginalna, ciekawa, zaskakująca, przyjemna w oglądaniu seria. Nie obejrzenie byłoby błędem...
10- ...tu zaś nie obejrzenie jest grzechem. Wad brak. Albo mikroskopijne. Zalet mnóstwo. Ciekawa i piękna seria- pod każdym względem. To anime przejdzie do historii. Choćby nie wiem, ile czasu minęło i co się wydarzyło- zawsze będziesz je mile wspominać. PERFEKCJA.
|
|
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere...
Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 18-03-2005, 08:18, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2005, 21:28
|
|
|
Dodałem nowy element do wyszukiwarki: ocena. Mechanizm identyczny jak w roku wydania i ilości odcinków. Aby zobaczyć wszystkie ocenione serie, wystarczy wpisać do wyszukiwarki 1-10. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-01-2005, 21:39
|
|
|
Bardzo fajnie. Tylko wydaje mi się, że w tej sytuacji ocena główna powinna znajdować się także na liście tytułów. Żeby można je było porównywać bez wchodzenia w każdy z osobna. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2005, 22:35
|
|
|
OK, jest. Choć w tym momencie drażni brak możliwości odwrócenia sortowania, więc w najbliższej przyszłości taka możliwość zostanie wprowadzona. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 21-01-2005, 09:59
|
|
|
tak z glupia frant sie zapytam ... ocena postaci - czyli czy sa głebokie jak Rów Mariański, czy płytkie jak kałuża i jak to sie ma do ogólnego tła serii/filmu etc? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-01-2005, 10:20
|
|
|
To też... Ale w dużej mierze, czy są "przekonujący" i czy wzbudzają sympatię (albo antypatię, jeśli ją wzbudzać powinni) - bo to podstawa. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|