Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Forum... |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 16-06-2006, 16:31
|
|
|
Fora.pl są dobre i pod względem reklam, i trwałości danych - moje forum (nieużywane od właściwie pól roku) nadal tam siedzi ^^. Może się jeszcze kiedyś przyda. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 16-06-2006, 16:40
|
|
|
to też prawda. i trzeba przyznać że jakiś czas temu bardzo zwiększyła się stabiolność |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-07-2006, 17:15
|
|
|
Nezumi napisał/a: | 1. nie trzeba. są darmowe hostinig z PHP i MySQL, na przykład members.lycos.co.uk, yoyo.pl i kilka innych |
Lycosa przerabiałem od najgorszej strony: pisania skryptów które mają tam działać. Nic przyjemnego.
Nezumi napisał/a: | ogólnie rzecz biorąc najlepszymi skryptami forum są IPB i vBulletin ale są one płatne |
Poczekaj aż wyjdzie phpBB 3 "Olympus", beta sprawia naprawdę dobre wrażenie.
Nezumi napisał/a: | lepiej jest użyć darmowego skryptu takiego jak PHPBB modified by Przemo, który niestety jest tak dziurawy że łatwo go można wyhacukować xD |
Udowodnij. Widzę same przechwałki ale jeszcze NIKT nie potrafił mi pokazać że się włamał: jedyne znane mi przypadki to zbyt proste hasła "adminów". |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 03-07-2006, 18:57
|
|
|
Nezumi napisał/a: | lepiej jest użyć darmowego skryptu takiego jak PHPBB modified by Przemo, który niestety jest tak dziurawy że łatwo go można wyhacukować xD |
Na własne oczy widziałem że i na IPB boty roklamowe [ polskie ] potrafią się włamać.. Chyba ze sa to inteligentne systemy, ktore sie rejestruja na forum, pozniej aktywuja konto, zeby wrzucic jedna reklame .. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 03-07-2006, 19:49
|
|
|
akaryuu napisał/a: | Na własne oczy widziałem że i na IPB boty roklamowe [ polskie ] potrafią się włamać.. Chyba ze sa to inteligentne systemy, ktore sie rejestruja na forum, pozniej aktywuja konto, zeby wrzucic jedna reklame .. |
Boty reklamowe się nie "włamują", one zwyczajnie wykorzystują publiczny interfejs forum - ten sam, przez który postują jego użytkownicy. Żadnej magii tu nie ma. Bez dobrego CAPTCHA bot może zrobić DOKŁADNIE TO SAMO, co robi człowiek - co wcale nie czyni go inteligentnym, po prostu wykonuje mechanicznie kroki wprowadzone przez autora.
O włamaniu można mówić dopiero, gdy uda się zrobić coś, co nie jest dozwolone. O, na przykład podnieść swoje uprawnienia, usunąć lub zmienić cudzy post, takie tam. |
|
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 03-07-2006, 23:17
|
|
|
tilk napisał/a: | Bez dobrego CAPTCHA bot może zrobić DOKŁADNIE TO SAMO |
A jak to robi właśnie z CAPTCHA'ą, gdyż na http://wannabefansubs.info takie cosik jest.. a jednak bot sie przedostal.. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 04-07-2006, 11:04
|
|
|
akaryuu napisał/a: | tilk napisał/a: | Bez dobrego CAPTCHA bot może zrobić DOKŁADNIE TO SAMO |
A jak to robi właśnie z CAPTCHA'ą, gdyż na http://wannabefansubs.info takie cosik jest.. a jednak bot sie przedostal.. |
Obejrzałem sobie CAPTCHA na forum WannabeFansubs. Jest gorsze, jakby go w ogóle nie było! Złamanie go jest trywialne, a daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa (na które się właśnie nabrałeś).
Ideą za CAPTCHA jest stworzenie zagadki, która jest absurdalnie trudna dla komputera do złamania, a nie powrzucanie paru literek i cyferek do przepisania. Jeśli owe literki i cyferki są ładne, regularne, dobrze oddzielone, to komputer przeczyta je nawet szybciej niż człowiek. |
|
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 04-07-2006, 11:11
|
|
|
tilk napisał/a: | Jeśli owe literki i cyferki są ładne, regularne, dobrze oddzielone, to komputer przeczyta je nawet szybciej niż człowiek. |
Wiem, ze cos takiego jest mozliwe.. w koncu istnieja roznego rodzaju OCR'y, ale nie mialem pojecia, ze programisci tych botow az tak sie w to angazuja .. :/.. Czy to jest az takie proste do napisania??, bo chyba nie tworza dla wszystkich CAPTCHA szablonów znaków do porównania.. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 04-07-2006, 11:18
|
|
|
akaryuu napisał/a: | tilk napisał/a: | Jeśli owe literki i cyferki są ładne, regularne, dobrze oddzielone, to komputer przeczyta je nawet szybciej niż człowiek. |
Wiem, ze cos takiego jest mozliwe.. w koncu istnieja roznego rodzaju OCR'y, ale nie mialem pojecia, ze programisci tych botow az tak sie w to angazuja .. :/.. Czy to jest az takie proste do napisania?? |
Tam nawet nie trzeba OCRa! Zwróć uwagę, że tam (a) każda cyferka jest w osobnym pliku, co likwiduje problem rozdzielenia, (b) każda cyferka jest czarna na białym tle, co eliminuje problem wyodrębnienia, (c) każda cyferka tego samego typu jest IDENTYCZNA, co eliminuje problem rozpoznania kształtu. Innymi słowy, nie pozostał NAWET JEDEN trudny problem do złamania. Program łamiący to "zabezpieczenie" możnaby napisać w co najwyżej godzinę, wliczając w to czas potrzebny na naukę API bibliotek ułatwiających wykonanie zadania. |
|
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 04-07-2006, 11:35
|
|
|
W takim razie zaczynam sie zastanawiac do czego CAPTCHA tam sluzy? :D Dlaczego wszystko co z poczatku wydaje sie skomplikowane okazuje sie byc takie proste.. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 05-07-2006, 21:13
|
|
|
Np. żeby dzieci nie pisały skryptów do spamu. Mimo wszystko, jak napisał Tilk, nawet to wymaga odrobiny pracy. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|