Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Koniec ery YouTube? |
Wersja do druku |
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 22-10-2006, 16:25 Koniec ery YouTube?
|
|
|
Wczoraj CHIP poinformował że portal YouTube zabiera się za czystki w oferowanych przez użytkowników filmach. Oficjalny news znajdziecie TUTAJ.
Co o tym sądzicie? Czyżby YouTube miało paść następną ofiarą grubych ryb showbiznesu? |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-10-2006, 16:30
|
|
|
Ryb ShowBiznesu? Ne.... oni zostali wykupieni przez Googla, ktoremu sie nie marza zakusy ww. ryb na jego Googla dochodzy, ktore (w odroznieniu od dochodow ww ryb) rosna z roku na rok.
Google przeciez w momencie przejmowania zapowiedzial czystki.... I nawet trudno im sie dziwic, bo przy ich rozmiarach jednak musza dzialac legalnie (a przynajmniej przewaznie legalnie) |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 22-10-2006, 17:04
|
|
|
Ale jak by na to nie patrzeć to spora część zasobów YouTube z legalnością na związek co najmniej dyskusyjny. Wiele jest też takich do których uczepić się można jeśli się chce. Wnioski są takie że YouTube może być zmuszone okroić swoje zasoby w takim stopniu że np. dla nas przestanie byc interesujące (w końcu odcinków anime tez chyba legalnie nie można udostępniać).
Poza tym czystki z tego co pisał CHIP wynikają ze skarg poszczególnych firm. Czyli ponownie nie ten dostaje kto bardziej winien (Gnutella chociażby), tylko ten kto jest pod ręką. Syndrom Napstera po prostu.
Tego typu postępowanie wydaje mi się dziwne. W końcu jak ktoś nożem zabije swego bliźniego to producent noża nie odpowiada za zbrodnię. Czemu więc za umieszczanie pirackich filmów zamiast umieszczających je użytkowników odpowiada własciciel portalu? Przecież portal to tylko narzędzie, nie powinien odpowiadać za to co robią uzytkownicy. To powinna być sprawa między właścicielem praw autorskich a danym użytkownikiem, co portalowi do tego? Portal powinien skasować film ale dopiero na polecenie sądu. Tak mi się wydaje przynajmniej. |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-10-2006, 17:11
|
|
|
Wiesz, wszystko zalezy od tego, jak google chce to rozegrac - poki co, wiekszosc ich dzialan przynosila zyski i to spore.
Natomiast ja czytalam o zapowiedziach czystek w wywiadzie, wiec nie sadze zeby byly tylko i wylacznie "na skarge" |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-11-2006, 20:00
|
|
|
YouTube znowu pozwany
Tym razem sprawa jest z kolei raczej śmieszna niż niepokojąca... |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 05-11-2006, 00:29
|
|
|
Ludzie, rządzący mediami i przemysłem rozrywkowym, to stare dziady, które nie potrafią wykorzystać dobrodziejstwa oferowanego przez internet. Dlatego pozywają youtube'a zamiast współpracować i korzystać. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
VampirLord -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-12-2006, 04:15
|
|
|
komercha i brak egzekwowania prawa NIC DODAC NIC UJAC :D |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|