Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ateizm, agnostycyzm |
Wersja do druku |
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-05-2008, 14:57 Ateizm, agnostycyzm
|
|
|
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych dwóch światopoglądów. Wg mnie o niebo lepszy jest agnostycyzm, ponieważ w ateizmie wciąż zachodzi uzależnienie od nie-bycia Boga, a więc i tak wszystko kręci się wokół Niego.
Co więcej myślę też, że kręci się negatywnie ze względu na fiksację na pustce, która niejako nastąpi po śmierci. Stąd nihilizm, a więc hulaj dusza - taniec wre tak długo, dopóki nie boli to mnie. No a kiedy boli mnie, to znaczy że jednak nihilizm najlepszy nie jest lub trzeba się trochę bardziej natężyć, aby warunki zewnętrzne mnie nie bolały.
Jest to wstęp i być może forma nie jest jeszcze jasna, ale pewnie powoli się wyklaruje. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-05-2008, 15:01
|
|
|
Generalnie, jest na jenocie przyjęte, że unika się, pro publico bono, podobnych tematów.
Czekam na zdanie moderacji i na razie się nie wypowiadam. |
|
|
|
|
|
Mugen
Sealed
|
Wysłany: 05-05-2008, 15:10
|
|
|
Kwestia wiary, o czym tu dyskutować?
Każdy ma swoją, zaczniesz ją krytykować stworzy się nieciekawa atmosfera.
Nie popisałeś się ujmując pierwszego posta w temacie w akurat takiej formie. Chyba nie mamy układać tu top ten najlepszych religii świata? Wybacz, ale po Twoim porównaniu to pierwsze o czym sobie pomyślałem.
Dobra rada na przyszłość, kiedy poruszasz kwestie odnoszące się do uczuć innych ludzi, przedstaw swoją wersję i jak ognia unikaj ataku. Chyba nie muszę, ale i tak to napiszę. 95% Twojego posta to atak na każdego ateistę i to w co wierzą.
Jak długo ludzie muszą się uczyć zanim zrozumieją, że takie tematy niczemu dobremu nie służą.
Rety, rety. |
_________________ Music is needed to party |
|
|
|
|
Elof
Kowal
Dołączył: 12 Paź 2007 Skąd: Chmmm... dobre pytanie... Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2008, 15:16
|
|
|
Zgadzam się z przedmówcą, nie jest najlepszym pomysłem aby poruszać tutaj takie tematy. Jeśli ktoś będzie chciał o tym podyskutować, to w necie jest od groma miejsc gdzie można to zrobić. Wydaje mi się, iż na tym forum można to sobie darować. To moje zdanie. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 05-05-2008, 15:25
|
|
|
Tematów religijnych i stricte politycznych się na tym forum unika, co było wielokrotnie podkreślane przy okazji różnorakich prób nawracania/odwracania/przewracania, oraz licznych prób narzucenia swoich poglądów innym użytkownikom.
Temat zamykam.
IKa
Zua Biuokratka |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|