FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Centerki 2009
Wersja do druku
Galakar Płeć:Mężczyzna
Archmage Assasin

Status: offline
PostWysłany: 01-03-2010, 13:53   Centerki 2009

Witam Szanownych Użytkowników oraz Administrację tego zacnego forum.

Mam przyjemność, jak co roku, zaprosić na kolejną edycję polskich nagród anime "Centerki". Mamy przyjemność prowadzić je już po raz czwarty. W tym roku formuła jest bardzo eksperymentalna, więc prosimy o wyrozumiałość. Także, jak co roku, aby głosować, nie trzeba być zarejestrowanym.

Chciałbym również tradycyjnie już podziękować Szanownej Administracji, za wyrażenie zgody na reklamę. To dzięki Wam, Centerki z roku na rok wyglądają coraz lepiej.

W tym roku głosowanie dostępne jest pod adresem: http://www.fcenterki.yoyo.pl/viewforum.php?f=3 . W ramach udostępnienia głosowania dla wszystkich, bez względu na wiek, na stronie nie znajdują się żadne treści erotyczne.

Z poważaniem
Michał "Erelen"
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 01-03-2010, 15:09   

Dziwna ta wasza ankieta... Wśród "najgorszych" Queen's Blade (na forum hentajowym? świat się kończy...), w pozostałych miałem szczęście jeśli przynajmniej jedno anime lub znałem, a i bywało, że nie znałem ani jednego ani drugiego. Ale to może tylko ja tak mam...
Powrót do góry
RepliForce Płeć:Mężczyzna
Vongola Boss

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 01-03-2010, 15:55   

Nie no, rozwalił mnie dział "best of Action", i brak Code Geass w ankiecie.
"All's end" normalnie

Numer Gadu-Gadu
4841576
Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 01-03-2010, 16:03   

Erm... Wiesz, że Code Geass było zakończone już przed POPRZEDNIMI Centerkami?

Acz dobór serii nieodmiennie mnie zaskakuje.

Last man on the moon.

PostWysłany: 01-03-2010, 17:39   

Nie wiem czy to tylko mi, ale nie ma takiej strony.

Edit.
Dobra działa, kilka głosów oddanych.

Ostatnio zmieniony przez 0rdi dnia 01-03-2010, 23:24, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Archmage Assasin

PostWysłany: 01-03-2010, 22:26   

Witam. Miło mi jak zawsze, że jest konstruktywna krytyka. Przed następnymi edycjami ponownie wprowadzimy poprawki. Przy okazji, znowu zapomniałem wspomnieć, że Centerki kończą się z dniem 31 marca.

Grisznak napisał/a:
Wśród "najgorszych" Queen's Blade (na forum hentajowym? świat się kończy...)

W anime liczy się fabuła, nie ilość nagich piersi. Poza tym, od tego roku nie jesteśmy już powiązani z forum hentajowym (dlatego ta edycja jest eksperymentalna). Ale uwaga przyjęta, może w przyszłym roku powstanie kategoria "Anime z najciekawszymi piersiami" ;)

Cytat:
Acz dobór serii nieodmiennie mnie zaskakuje.

Cieszę się i dziękuję za komplement.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 01-03-2010, 22:31   

Nominacje są dla mnie bardzo obce (na czele z "Najlepsze anime 2009 roku" - nie umieściłbym na tej liście ŻADNEGO z wymienionych tytułów), ale to w końcu wynika z głosów ludzi - a ludzkich gustach się nie dyskutuje.

...to powiedziałem, ale będę gadał o gustach, a przynajmniej w koło nich. Z mojego punktu widzenia przydałoby się, aby grono osób typujących nominowane serii zostało powiększone. Z bardzo konkretnego powodu - tytuły w większości kategorii powtarzają się. Często są to kategorie dość od siebie oddalone. Po prostu nie da się nie odnieść wrażenia, że głosujący reprezentują dość wąską grupę widzów, o bardzo podobnym i dość jasno określonym guście. Mógłbym założyć, że to po prostu pewien ogólny trend na forum, konkretna grupa do której ankieta jest skierowana i jako taka właśnie w takiej formie jest dobra, ale jeżeli reklamowana jest na różnych forach "z zewnątrz", to jednak zmuszony jestem założyć, że target jest tutaj szerszy. Ogółem - umożliwienie typowania nominacji szerszemu gronu osób na pewno pozwoliłoby na uczynienie Centerków ciekawszymi dla osób z zewnątrz.

No i kategorie "techniczne" - jak Najlepsza animacja czy Najciekawszy design bohaterów. Uderzający jest fakt, że większość tytułów w tej kategorii nie wyróżnia się pod względem technicznym. Tutaj to już nie jest kwestia tak bardzo nastawiona na gust, bo jednak takie rzeczy można rozpatrywać obiektywniej, więc jest to już pewien problem.

Ogółem głosować za dużo nie głosowałem - mój 100% typ znalazłem tylko w Best of Comedy, Hayate no Gotoku!! zdecydowanie.

...i tak swoją drogą - ha, nareszcie ankieta tego typu bez K-ON! Nie rozumiem ni w ząb sukcesu tego tytułu, nareszcie gdzieś podobne zdanie ;p

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 01-03-2010, 22:42   

Dobór jest dość... nietypowy.

Dziwi mnie, że Pandora gości tylko w kategoriach najlepsza postać męska/żeńska.
Ogólnie, nie pogłosowałam sobie, bo większości nawet nie widziałam. W sumie oddałam dwa głosy :P

Zastanawia mnie, jakie są kryteria nominacji?

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
Velg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 02-03-2010, 00:01   

Sasa,
O zeszłorocznych Centerkach napisał/a:
Odnośnie kategorii. Jury było dziewięcioosobowe i jak to jest gdy się zbierze dziewięć osób, każda osoba ma inne zdanie. Wybrane tytuły są w pewnym sensie konsensusem wśród wielu pozycji, które obejrzeliśmy. A to, że niektórzy wysoko cenią sobie romans między Kallen - C.C. - Lelouch to ich opinia :) A okazało się, że ta kandydatura miała na tyle duże poparcie, że została uwzględniona w propozycjach.

zakładając, że nic się nie zmieniło - jury wybrało. W każdym razie, de gustibus et coloribus non est disputandum. W każdym razie - na pewno nie jest to obiektywny wskaźnik popularności danych animców... Ale cóż, patrząc na formę, to mam wrażenie, że i nie o to chodzi.

Dante.. I'll miss you

PostWysłany: 02-03-2010, 07:13   

Ja również nie głosowałabym w żadnej z kategorii.
Brak tam tytułów naprawdę dobrych w swojej klasie.
Gdzie Zoku Natsume Yuujinchou, Sengoku Basara, Higashi no Eden, Zan Sayonara Zetsubou Sensei, Tokyo Magnitude 8.0?! itd bo jeszcze wielu tytułów nie wymieniłam...
Radze wam spisywać WSZYSTKIE tytuły, jakie wyszły w danym roku i z nich robić ankiety, a nie wybierać tę garstkę, którą akurat wy sobie obejrzeliście (lub tam czego innego.)

Archmage Assasin

PostWysłany: 02-03-2010, 19:35   

Witam.

Wiem, że może to zabrzmi jak kiepska forma obrony, ale nie taki mam zamiar. :) Tworzenie corocznych nagród nie jest rzeczą łatwą. W tym roku usamodzielniliśmy się od forum, na którym inicjatywa powstała. Powstał własny projekt. Z dziewiątki, która była zainteresowana organizowaniem tegorocznej edycji, tylko trójka była na tyle wytrwała by pracować przez cały rok.

Mieliśmy wiele różnych pomysłów, ale cóż, jeszcze jestem człowiekiem ;) i podlegam pewnym ograniczeniom. Choćby takowym, że doba ma 24 godziny. Z roku na rok się zmieniamy, ewoulujemy. Nie wszystkie nowe pomysły okazują się dobre, ale ciężko to przewidzieć wcześniej.

Cieszę się z krytycznych uwag, gdyż dzięki temu wiemy, w jakim kierunku mamy zmierzać. Nie oznacza to oczywiście, że wszystko się nam uda od razu. Ale mogę zagwarantować, że będziemy się starać.

Dziękuję więc za opinie.
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-03-2010, 19:46   

Przy układaniu takich zestawień warto zerknąć na kilka dużych serwisów i roczne podsumowania, aby wiedzieć, co jednak było najpopularniejsze.
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 02-03-2010, 19:59   

Cytat:
Cieszę się z krytycznych uwag, gdyż dzięki temu wiemy, w jakim kierunku mamy zmierzać. Nie oznacza to oczywiście, że wszystko się nam uda od razu. Ale mogę zagwarantować, że będziemy się starać.

Czy mi się zdaje, czy dokładnie te same zarzuty słyszycie tutaj co roku?

Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 02-03-2010, 21:12   

Spytam konkretnie: co udało wam się zrealizować od ostatniej edycji i jakie macie plany na przyszłość, możesz uchylić rąbka tajemnicy?

Pytam z konkretnego powodu, a ujmę go paskudnie: patrzę na sumę głosów w ostatniej edycji i na dotychczasową liczbę głosów w nowej edycji i postępu żadnego nie widzę - wręcz krok w tył. Nie widzę też zmian, poza kwestiami stricte organizacyjnymi (owa niezależność od forum). Nad czym pracowaliście cały rok, zaprawdę, nie rozumiem. Takie zestawienie mogę zrobić w kilka godzin, z uwzględnieniem reklamy w skali, jaką teraz widzimy.

I nie, nie staram się być obraźliwy - po prostu pamiętam, że w tamtym roku podobne deklaracje z twoich ust padły w temacie odnośnie Centerków, a nie widzę zupełnie żadnych postępów, czy jakiś istotnych dla przeciętnego głosującego zmian. Takie rankingi to fajna inicjatywa - jest trochę zabawy, trochę śmiechu i sporo okazji do bronienia swoich ulubionych serii. Tylko że nie ma tu ani z kim gadać, ani na co głosować, ani nie ma ciekawej formy... iście w stylu Kononowicza.

Dlatego spytam ponownie - co konkretnie przez ten rok się zmieniło, co zostało zrobione w stronę udoskonalenia Centerków? Ja takie inicjatywy lubię i chętnie bym widział podobne akcje na poziomie i w dobrym wydaniu, dlatego bardzo chętnie usłyszałbym o konkretnych działaniach, co udowodniłoby, że racji nie mam.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Archmage Assasin

PostWysłany: 04-03-2010, 11:42   

Hmmm, za takie informacje płaci się życiem ;) Tak na poważnie, to powiem co robiliśmy, ale się nie udało, jak i to co zmieniliśmy. Zacznijmy od naszych tegorocznych porażek:
    - stronę internetową - forum miało nie powstać, a wszystko miało odbywać się poprzez stronę www, jednak troje studentów informatyki zajmujących się tym, wykruszyło się z powodu nadmiaru pracy (jakby kogoś interesował adres to jest on TUTAJ;
    - nowy model głosowania (poprzez wysyłanie formularzy ze strony) - był to główny cel przed obecnymi Centerkami, powodem niepowdzenia było to samo co wcześniej;
    - współpraca z innymi stronami o tematyce m&a;
    - stworzenie wersji anglo- i japońskojęzycznej (upadła wraz z niepowodzeniem stworzenia strony);
    - metody głosowania: użytkownicy sami dają propozycje do poszczególnych kategorii - powstał w momencie gdy było wiadomo, że upadła szansa głosowania przez formularz) - ostatecznie zrezygnowaliśmy z dwóch powodów: trójce jurorów ciężko byłoby to wszystko obsłużyć, oraz musielibyśmy zostawić możliwość głosowania tylko dla zarejestrowanych - w co wątpimy aby komukolwiek chciało się rejestrować i jeszcze dodatkowo coś napisać.

To co nam się udało, jest zdecydowanie mniej niż tego co nam się nie udało i możemy zaliczyć do tego:
    - odłączenie się od strony hentai;
    - zmiana metod wyboru tytułów (przedtem maksymalna liczba pozycji w ankiecie wynosiła 10, teraz nie było takiego ograniczenia, przez co baza tytułów miała być szersza);
    - reorganizacja prac jury (przedtem cała praca jury polegała na jednym dwógodzinnym spotkaniu na irc-u, gdzie wszystko się ustalało w jednej wielkiej kłótni, teraz praca miała charakter ciągły - z drugiej strony, właśnie ten charakter spowodował, że w czasie prac aż 6 jurorów zrezygnowało, a nie udało nam się znaleźć nikogo na ich miejsce).
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu