Mononoke Hime |
Wersja do druku |
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
Wysłany: 13-05-2009, 14:51
|
|
|
Świetny film. Doskonała kreska i animacja. Bardzo sugestywne postaci. Bardzo dobra historia. Sceny zapierające dech w piersiach.
Mi osobiście najbardziej zapadła scena szarży dzików. Taka szarża lekkiej brygady w dziczej wersji. Jakby były tam polskie dziki to by była Samosierra a tak wyszło jak wyszło.
Lubię się czepiać, ale w przypadku tego filmu nie mam do czego. Tegoż samego autora bardziej podobała mi się Nausicca z doliny Wiatru ze względu na bohaterkę. Kreska starsza, ale fabuła i postaci porównywalne jak nie lepsze.
Oba filmy gorąco polecam. |
_________________ Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Nadgorliwy urzędas zasługuje tylko na jedno:
Totalną Anihilację.
http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0 |
|
|
|
|
tattwa
|
Wysłany: 14-08-2009, 20:51
|
|
|
Hmm. To ja się chyba wyłamię - Księżniczkę Mononoke oglądałam pierwszy raz baaardzo dawno temu, chyba nawet nie po polsku; od tego czasu widziałam film jeszcze 2 lub 3 razy i muszę powiedzieć, że nie powalił mnie na kolana.
Jest dobry, nawet bardzo dobry, ale w moim odczuciu studio Ghibli ma lepsze produkcje - moim faworytem jest Spirited Away teraz, zawsze i po wsze czasy. :)
W sumie nie ma nic, co mogłabym zarzucić "Księżniczce". Po prostu jakoś do mnie nie przemawia...Czy jest w ogóle wersja dubbingowana? "Księżniczkę" widziałam raz po angielsku a potem z napisami polskimi - a np. Hauru czy Spirited Away są dubbingowane (w moim odczuciu te dubbingi są naprawdę ok). |
Ostatnio zmieniony przez tattwa dnia 14-08-2009, 21:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-08-2009, 20:53
|
|
|
Bardzo proszę o stosowanie wielkich liter na początku zdań, jak również o większą dbałość o zasady interpunkcji. |
|
|
|
|
|
Hawk
|
Wysłany: 15-08-2009, 06:37
|
|
|
Mononoke Hime, to (obok Kurenai no Buta) jeden z najciekawszych filmów Miyazakiego, nie powiem, że najlepszy (moim mistrzem na zawsze pozostanie Totoro chyba jednak) ale z pewnością nietypowy, pod względem mniej czarno-białych, niż ma to zwykle miejsce u mistrza, postaci.
Choć musze przynzać, że jeśli chodzi o pomysł i koncepce pro-ekologiczną, przegrywa z Nausicą (Ponyo niestety jeszcze nie widziałem) |
_________________ "Between the good and bad is where you'll find me, Reaching for heaven"
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
|
|
|
|
|
Hawk
|
Wysłany: 02-09-2009, 22:31
|
|
|
Veto!
W obu seriach proekologiczność jest nie do zignorowania i cieszy fakt, że jest pokazana w sposób sensowny, a nie w stylu "grinpisowskiego" lewackiego tałatajstwa! |
_________________ "Between the good and bad is where you'll find me, Reaching for heaven"
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
|
Wysłany: 03-09-2009, 01:05
|
|
|
To veto nie przejdzie.
Veto veta!
A tak na serio. Te filmy są dobre bo maja dobrą historie postaci fabułę i dialogi. Motywy ekologiczne można zignorować i oglądać po prostu dobrą animowaną opowieść i się przy niej dobrze bawić. Skupić się na postaciach a nie na mitycznym przesłaniu.
Zawsze mnie bawiło* dociekanie co poeta chciał przekazać. A przesłania to mam głęboko i w sumie nie obchodzi mnie co kto chciał przekazać(w filmie) tylko jak ja to odebrałem i czy mi się to podobało, czy zrobiło wrażenie.
Więc veto.
Co do przesłań to zawsze mnie bawią* ludzie którzy doszukują się ich wszędzie i dorabiają do tego jakąś filozofię. Zwłaszcza jeśli starają się swoje wizje narzucić innym.
Jeśli nawet są tam jakieś przesłania(a są) to ja im pokazuję środkowy palec. Pamiętajcie bracia:
Ten nie zobaczy kto nie chce zobaczyć a ja nie chcę widzieć.
Wystarczy mi dobra opowieść przesłania w tym czasie mogą iść na ryby.
Pozdrawiam.
*drobne wyjaśnienie:
bawią i doprowadzają do zimnej wściekłości
"Burn them burn them with fire!" |
_________________ Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Nadgorliwy urzędas zasługuje tylko na jedno:
Totalną Anihilację.
http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0 |
|
|
|
|
Akasha
|
Wysłany: 16-09-2010, 23:37
|
|
|
Strasznie lubię Miyazakiego i muszę przyznać, że Mononoke jest świetna. Spirited Away lepsze według mnie, ale rzecz gustu oczywiście. Ale wiecie co najbardziej kocham? I to od lat dziecięcych już? Totoro ^^
Sądzę, że część z Was mam szansę spotkać na zbliżającym się przeglądzie filmów anime, bo jednego dnia 4 perełki Ghibli będą :P |
|
|
|
|
|
|