Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gedo Senki |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-08-2006, 13:52 Gedo Senki
|
|
|
Wciąż jeszcze nieobecny, a w Ameryce napewno "wielki nieobecny" - ze względu na adaptację TV na którą kontrakt kończy się w 2009, jest GWARANCJA że "Gedo Senki" Goro Miyazakiego nie będzie "Licensed in America" jeszcze kilka lat.
Jednak już wzbudził ogromne kontrowersje, na tyle, że sama Ursula LeGuin dość bezprecedensowo oceniła ten film. Wszystkim znającym angielski i nie obawiającym się bardzo lekkich (właściwie bardziej budzących ciekawość) spoilerów - polecam:
http://www.ursulakleguin.com/GedoSenkiResponse.html |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Syrad
Dołączył: 10 Lip 2006 Skąd: Białystok (tam gdzie żyją smoki) Status: offline
|
Wysłany: 27-08-2006, 17:02
|
|
|
Widziałem trailer nawet ciekawe choć pewnie nie obejrze jeśli nie bedzie wydany z polskim dub.
http://www.youtube.com/watch?v=8IMuz1eyPI4 jakby ktoś chciał trailer |
_________________ "Nie bój się śmierci to moment tylko, módl się żeby przyszła przede mną"
Warto żyć tylko dla chwały, honoru i miłości, reszta to puste frazy.
|
|
|
|
|
Lena100
Pani Cogito
Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 10-01-2007, 23:35
|
|
|
ooo... widziałam trailer. wspaniała muzyka. I ta grafika(bardzo charakterystyczna... przynajmniej ja bym ją wszędzie rozpoznała)! Aż zatęskniłam za filmami Ghibli. Pozostaje mi tylko czekać na polskie tłumaczenie... |
_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Pure Angel
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-05-2007, 01:04
|
|
|
Ja się właśnie chciałam wybrać na premierę, ale albo ślepa jestem albo moją metropolię ten zaszczyt ominął...
Widział ktoś ? Co myślicie ? Pewnie nie da się uniknąć porównań do Miyazakiego seniora... |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
|
|
|
|
|
ronin
|
Wysłany: 18-05-2007, 01:21
|
|
|
Mialem okazje obejrzec Gedo Senki.
Moim zdaniem z tworczoscia Ursula K. Le Guin ma niewiele wspolnego sa to raczej wariacje na temat (cos jak film Wiedzmin)
W moim mniemaniu, dosc slabe anime, ja osobiscie nie polecam, ale to tylko moje, skromne zdanie.
Oczywiscie zycze milego ogladania |
|
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-05-2007, 13:53
|
|
|
Sakura_chan napisał/a: | Ja się właśnie chciałam wybrać na premierę, ale albo ślepa jestem albo moją metropolię ten zaszczyt ominął... |
Podobno na północy kraju na razie w żadnym kinie nie ma, podobno jest tylko 9 kopii. Ale ja sie na tym nie znam, więc mogę sie mylić. W każdym razie w Opolu też nie ma, jakiś czas temu pytałam, w planach nie mieli, ale kazali sie pytać.
Jak jakimś cudem tu zawita to pójdę na to, chociaż nasłuchałam się wiele złego o tym filmie... |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 18-05-2007, 18:14
|
|
|
wa-totem napisał/a: | http://www.ursulakleguin.com/GedoSenkiResponse.html |
Ciekawe. Dużo goryczy w tym komentarzu. Wybierałam się na film niewiele o nim wiedząc, teraz moje zainteresowanie wzrosło. Szkoda tylko, że nie znam powieści, nie będę się więc mogła odnieść do niektórych uwag autorki, ale z drugiej strony, zasiądę do oglądania z otwartym umysłem. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 18-05-2007, 21:32
|
|
|
ghostface, jeśli naprawdę nie czytałaś Tego cyklu, to czas najwyższy, zwłaszcza że te książki to nie są jakieś opasłe tomiska pokroju Władcy Pierścieni - wręcz przeciwnie, wszystkie 5 części to tylko troszkę więcej niż Tolkienowa "Wyprawa" - a status tego pięcioksiągu jest porównywalny, "absolutny kanon".
Pierwsze trzy tomy (Czarnoksiężnik z Archipelagu, Grobowce Atuanu, Najdalszy Brzeg) są fascynujące. Czwarta część, Tehanu, ma dużo gorszy pacing, Le Guin była wtedy w dołku i tą książkę się trudno czyta. Po jej publikacji w 1990 była ponad dziesięcioletnia przerwa, i wreszcie w 2001 wyszedł 'Inny Wiatr', piękne zakończenie znów w stylu pierwszych książek.
Poza tym, jest jeszcze zbiorek opowiadań z 2000 roku, który można zostawić sobie na deser ;D
Anime jest oparte głównie o 'Najdalszy Brzeg', tyle że de facto kastruje go z całego sensu zawartego w książkach. Jak sama LeGuinowa napisała, kiepskawa historyjka 'na motywach'. Szkoda... |
|
|
|
|
|
lightofnewworld
Gość
|
Wysłany: 18-05-2007, 22:57
|
|
|
Cóż, na mnie ten film nie zrobił wielkiego wrażenia.....a przynajmniej nie takie jak np....hmm....Ruchomy zamek Hauru...chociażby. Obejrzeć się da. aczkolwiek nie koniecznie ma się chęć oglądać go po raz kolejny, historyjka dośc oklepana...smoki, itp.
P.S: Książek nie wpadły mi w ręce więc nie mam sie do czego odnieść.....A po obejrzeniu trailera spodziewałam sie po filmie czegoś na miare Hauru.
Uuups chyba o pólnocy to mi sie palce plączą, sorry za błędy...;] Pzdr....<ziew>
Scalono posty. Mai |
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 19-05-2007, 00:28
|
|
|
Totem, żeby było śmieszniej, mam te książki w domu, a przynajmniej część. Dzięki za wprowadzenie, może wreszcie nadrobię zaległości, zwłaszcza że pojechałeś mi trochę po ambicji ^^" Jeśli film mi się spodoba, pewnie nabiorę motywacji, żeby zapoznać się z powieścią, a jeśli nie, to w sumie też będzie powód, żeby zajrzeć do "zarżniętego" oryginału.
Wciąż daję Gedo Senki szansę, mimo złych recenzji. Zasada domniemania niewinności... stosuję zwłaszcza w przypadku adaptacji, oraz wszelkiej maści przeróbek, coverów etc., które często krytykuje się tylko z racji tego, że nie są oryginałami.
Jeszcze taka drobna refleksja odnośnie żali LeGuinowej, fufufu: było się zgodzić za pierwszym razem? :D |
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
|
Wysłany: 19-05-2007, 11:56
|
|
|
Gość napisał/a: | Cóż, na mnie ten film nie zrobił wielkiego wrażenia.....a przynajmniej nie takie jak np....hmm....Ruchomy zamek Hauru |
*shivers*
Przeraziłam się tym zdaniem.
Ruchomy Zamek Hauru był... mocno słaby. Jeżeli Ziemiomorze jest gorsze... OJOJ.
Czytałam dwie pierwsze książki pani Guin i bardzo mi się spodobały. Niestety nie stać mnie w tej chwili na więcej... na film chcę się wybrać mimo 'różnych' recenzji. W "Filmie" dostał on 3 gwiazdki, a i opis nie był wcale taki przykry. Cóż, biedny Goro musi być pod ogromną presją... te ciągłe porównania do ojca muszą być męczące. |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
|
Wysłany: 19-05-2007, 12:13
|
|
|
Crofesima napisał/a: | Ruchomy Zamek Hauru był... mocno słaby. Jeżeli Ziemiomorze jest gorsze... OJOJ. |
o.O
Wg mnie Zamek był świetny. Bardziej mi sie podobał niz Sen to Chihiro.
Też czytałam Ziemiomorze, ale bez tego najnowszego tomu, bo wtedy, kiedy to czytałam, jeszcze nic o nim nie słyszałam. Ale nie chcę tego porównywac do anime, czy anime do książek, bo wydaje mi się, że to nie ma sensu, jak czytam opisy filmu, to nie ma tam nic, co bym przypominała sobie z tomów...ale chyba już zapomniałam...
Czytałam też jakąś jedną pochwałę Goro, chyba w połączeniu ze stwierdzeniem, że to pierwszy jego, tego typu, projekt. I że nie można się nastawiać na porównywanie tego z filmami jego ojca, bo wtedy naprawdę kiepsko wyjdzie, ale samo w sobie nie jest takie złe. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
ronin
|
Wysłany: 19-05-2007, 14:35
|
|
|
Z pewnoscia porownywanie ksiazek do ich ekranizacji troche sie mija z celem
Ale w przypadku "Ziemimorza", mogli sie moim zdaniem naprawde bardziej postarac.
Dlugo czekalem na Gedo Senki, a to co zobaczylem, moge w swojej, wlasnej duszy, ocenic w kategoriach bolu. I raczej nie docieraja do mnie slowa "to pierwszy taki projekt", masa ludzi, milosnikow tworczosci panie Le Guin (tak jak ja), zdecydowala sie obejrzec ten film, i wydac pieniadze. W sumie, oceniajac po czasie, calkiem dobra przyneta. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 19-05-2007, 15:29
|
|
|
Pamiętam że nie dawno zrobione adaptację filmową, która nie była rewelacyjna. Można rzec że spaprali opowieść . Mam nadzieje że wersja animowana bedzie duzo lepsza niż tamta. Ogólnie Ziemiomorze bedzie trudno do zekranizować. Po sesji poczytam sobie znó cała serię prócz ostatniej. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 19-05-2007, 19:21
|
|
|
ghostface napisał/a: | Jeszcze taka drobna refleksja odnośnie żali LeGuinowej, fufufu: było się zgodzić za pierwszym razem? :D | Nooo... nie, niekoniecznie - powinna była sobie zastrzec bezwzględne prawo zerwania umowy gdyby nie zaakceptowała scenariusza. Wystarczyłoby do ukrócenia zapędów reinterpretacyjnych. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|