Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Psychodelia |
Wersja do druku |
Ponury
Grim Greetings
Dołączył: 27 Lip 2006 Skąd: ....diabli wiedzą Status: offline
|
Wysłany: 24-06-2012, 12:12 Psychodelia
|
|
|
I znów natchniony ost z gry American McGee's Alice, autorstwa Chrisa Vrenny, zaczynam poszukiwania muzyki w klimatach ostro psychodelicznych.
Tu zradza się moje pytanie. Czy może ktokolwiek z forumowiczów słuchał, bądź słucha muzyki psychodelicznej i może polecić kilka dobrych kawałków?
Osobiście celuję w dość ciężki klimat, właśnie coś jak w Alicji. Całe ost to dla mnie majstersztyk, jest przygnębiające i ciężkie, szczególnie utwór Time To Die. Poezja.
A zatem, jakieś sugestie? |
_________________ Live fast, die young,
make a pretty corpses |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 24-06-2012, 14:45
|
|
|
Chyba każdemu psychodelia inaczej się kojarzy.
Dla mnie jednym z lepszych tego typu łamiących mózg utworów jest Brainwasher, acz dla wielu wymienianie w tym miejscu elektroniki to wręcz grzech. Podobnie rzecz ma się tu ze Steam machine.
Ale ogólnie Francuzi w tej materii są mocni, tu już inny wykonawca: http://www.youtube.com/watch?v=lCHM1do5Vqw
Ogólnie ostatnio lubuje się też w J-core i Gabber style.
A jeżeli uważacie, że jednak mijam się z tematem, to napomnijcie, nie będę więcej wykolejał ^^' |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 24-06-2012, 15:14
|
|
|
W zasadzie "psychodelia" w odniesieniu do muzyki określa te klimaty, o których wspomniał Urawa.
Ponury, imo szukasz raczej dark ambientu - z soundtrackiem z Alicji ten gatunek kojarzy mi się najbardziej. Chodzi ci raczej o coś takiego albo takiego, niż o późnych Beatlesów itd, nie? |
|
|
Ponury
Grim Greetings
|
Wysłany: 24-06-2012, 16:44
|
|
|
Jak napisał Slova, psychodelia się każdemu inaczej może kojarzyć.
Tak JJ, o coś takiego mi raczej chodziło.
Faktycznie spaliłem trochę nie dopisując w temacie że nie chodzi mi co najmniej o psychodelię z lat 60, co mogło wprowadzać w błąd. Przepraszam.
Nox Arcane znam, podoba mi się. Desiderii Marginis nie kojarzę, ale kawałek dobry, trzeba się zainteresować, dzięki.
Co do ost z Alicji, to miałem właśnie problem z doczepieniem jej łatki gatunku. Faktycznie, dark ambient to chyba to. Co nie zmienia faktu że, w moim odczuciu, jest psychodeliczne.
Slova, mimo że te utwory ryją dynie, Daft Punka słuchałem całkiem sporo, to chyba jednak nie o ten klimat chodziło ;] |
make a pretty corpses
Ostatnio zmieniony przez Ponury dnia 04-07-2012, 14:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SG
|
|
|
|
|
Ponury
Grim Greetings
|
Wysłany: 04-07-2012, 14:41
|
|
|
Wikipedia? Tak, słyszałem coś na jej temat.
Myślę że zawsze warto spytać o subiektywne opinie. Szczególnie gdy szuka się czegoś bardziej konkretnego, w moim przypadku muzyki bardzo podobnej do OST Alice.
Przekopywanie całego gatunku jest opcją, ale jest też czasochłonne. A zawsze istnieje możliwość, że ktoś zna odpowiedź na zadane pytanie, a odpowiedz ta zajmie tyle co wpisanie tekstu. |
make a pretty corpses |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|