Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Krew dla kibiców Lechii |
Wersja do druku |
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-03-2013, 18:00
|
|
|
Swarga napisał/a: |
Ja już dedykowałem krew wcześniej dla konkretnej osoby, więc taka mozliwość chyba istnieje. |
Owszem. Na ile się orientuję, chodzi Ci o oddanie krwi w zamian za krew, jaka została takiej osobie przetoczona. Rodzinnie oddawaliśmy krew kiedy dziadek miał transfuzję właśnie dlatego, ze nas o to poproszono w ramach uzupełnienia i owszem zgłaszaliśmy, że to za krew dla niego. |
|
|
Swarga
|
Wysłany: 23-03-2013, 20:27
|
|
|
Slova napisał/a: | Cóż, jeśli tak, to kłamstwo w szczytnym celu, ale... i tak ciężko je pochwalać. |
Oczywiście, to byloby przecież oszustwo. Dlatego łudzę się nadzieją, że nie stworzono tego z premedytacją, by wymuszać tę pomoc. Byłbym zawiedziony, gdyby centra krwiodawstwa (a więc z samej nazwy poważne instytucje) opierały część swojej działalności na czymś takim. Wy wiecie lepiej jak to działa, więc ja wolę pozostać przy swojej nadziei. I nie dlatego że jestem kibicem, bo to nie ma znaczenia. Swoje wyczucie etyki mam. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 24-03-2013, 08:58
|
|
|
Z szukaniem krwi specjalnie dla konkretne osoby spotkałam się raz- 17 lat temu na całe Nowosądeckie było dwóch dawców ABrh- z czego jeden na dniach miał kończyć 65 lat. Nikomu nie życzę takiej nerwówki.
Dedykowanie krwi w normalnych warunkach ma na celu li i jedynie ruszenia tyłków i sumień społeczeństwa (byczki 100kg, uwaga boją się igiełki). Krew dostanie kto potrzebuje i komu pasuje i koniec. Praw biologii się nie przeskoczy i choćby największy przyjaciel nie może przyjąć niezgodne antygenowo krwi (a grup mamy w cholerę i trochę, obecnie sprawdza się 5 plus próba). Nikt nie odmówi też przetoczenia bez kwitka, ani fakt oddania nie przesunie nikogo w kolejce. Krwi i preparatów krwiopochodnych codziennie idą hektolitry i zawsze jest jej za mało. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|